Tour de Lahti



Lähdin kartoittamaan Lahden ympäri kiertävää maastopyörälenkkiä joka tunnetaan yleisimmin "alanpiireissä" nimeltä MTB TOUR DE LAHTI. Reitti hurvittelee erilaista maastopolkuja myötäillen Salpausselän harjuja ja lehtoja pitkin Lahden ympäri.

Sana "salpaus" kuvaa sitä, kuinka muodostuma kartalta katsottuna näyttää salpaavan pohjoispuolelleen järvi-suomen järvet. Reitillä on paljon nähtävää joka kätkee sisälleen paljon hienoja luonnon- ja urbaaneja maisemia joita ei turistioppaista löydä.

Reitin on luonut suomalaiselle pyöräilynettisivulle SimoS www.jälki.fi, 26.11.2017. Alkuperäisesti reitti on suunniteltu Global Fat Bike Day 2017 silmällä pitäen.
2017 lähtien reitti on ollut kaikkien vapaassa käytössä ja ladattavissa GPX -tiedostona omaan käyttöön. Reitti on melko haastava teknisesti kuin fyysisestikin jonka pituus on n.58 kilometriä. Maaston korkeuseroja on 867 metrin edestä.

I went to explore the mountain bike tour around Lahti, most commonly known as the "hobby circuit" called MTB TOUR DE LAHTI. The trail runs along different trails along the Salpausselkä ridges and groves around Lahti.
The word "bar ridge" is an extensive ridge system left by ice age. Describes how the formation, seen from the map, seems to block the lakes in the lake to the north. The route has many attractions that hides a lot of great natural and urban landscapes that are not tourist guides discover.

The route has created SimoS www.jälki.fi for the Finnish cycling website 26.11.2017.
Originally, the route has been designed with Global Fat Bike Day 2017 in mind.

Since 2017, the route has been free for everyone and can be downloaded as a GPX file for personal use. The route is quite challenging technically as well as physical, the length of which is about 58 kilometers. There are 867 meters of terrain difference.



Maastopyöräilijän kaupunkilenkki Lahden ympäri.



Julkaisun tarkoituksena on innostaa kansalaisia ja turisteja tutustumaan sellaisiin paikkoihin joita ei muualta löydä. Pyöräilin reitin läpi 13-14.5.2019. Olen dokumentoinut reitin älypuhelimella ja kuvakäsitellyt valokuvat (ilmaisversiolla photopea.com).
Pyöräilijän kunnosta ja päivästä riippuen reitin voi taittaa 9-12 tuntiin. Aloittelevalle maastopyöräilijälle matka voi olla uuvuttava mutta ajettavissa. Muista ottaa rauhallisesti ja pitää riittävän usein taukoja. Antoisia pyöräilyreissuja kaikille, nauttikaa!


The purpose of this publication is to inspire citizens and tourists to explore places that cannot be found elsewhere. I Cycle through the route 13-14.5.2019. I have documented the route the smart phone and the image processed photos (freeware photopea.com).
For a beginner mountain biker, the journey can be exhausting but can be driven. Be sure to take it easy and take breaks often enough. Pleasant biking trips for everyone, enjoy!


Ankkuri-Satama-Salpausselkä-Pirttiharju-Kärpänen-Hennala 
Salpausselän nousu on 71 metriä Vesijärven pinnasta kohti mäkihyppytorneja. Ohitan ylämäessä Häränsilmän (suppalampi) joka on 1983 muutettu luonnonsuojelualueeksi.

Melko helppo kulkuista Salpausselän harjua. Salpausselkä on pääosin kangasmetsää, puusto koostuu enimmäkseen männystä ja kuusesta. Helpoiten pääset valaistua pururataa pitkin Tapanilan Hiihtomajalle. Hiihtomajalla reitti yhtyy.

Matka jatkuu kohti Lahden ja Hollolan rajaa.

Rauhallinen ja hiljainen metsä on täynnä kävelypolkuja. Varjokohdissa joissa on runsasta puustoa niin märkiä kohtia saattaa löytyä. Ollaan lähellä Kiitteränsuon aarnimetsää.

Helppoa pyöräilymaastoa josta saa nauttia 6 km verran. Varo ettei karhu pääse yllättämään. 

Polku on vapaa. Ollaan lähellä Pirttiharjua, takametsissä on runsaasti lahoavia puita ja kivikkoa. Hyvää sieni- ja marjastusmaastoa.

Kivikkoa ja puunjuuria tiedossa.

Kaunis näköalapaikka josta näkymät Etelä Lahden suuntaan. Tästä alkaa 3-4 km alamäki, nauti!

Alavaa lehtoa ja peltoa. Lähellä on Hennalan entinen varuskunta-alue joka lakkautettiin jo 2014. Uudistoimintaa on jo tiedossa alueelle.


Venetsia-Renkomäki-liipola
Tästä tulee tulevaisuudessa menemään Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie. Työmaan voi kiertää Helsingintien kautta.

Porvoonjoen alkulähteet sijaitsevat näillä main. Porvoonjoella on pituutta 143km.

Korkeuseroja tiedossa vain n.20 metriä. Ei tarvii viel rehkiä.

Juurakkoa ja kiviä näkyvissä. 

Lähellä on kauppakeskus Kärkkäinen josta saa ruumiin ja sielunruokaa. Muuten matka jatkuu!

Harju jossa on kuivaa hiekkamaata ja paljon kiviä.

Etelän puoleinen harju on kuivaa kangasmetsää jossa on Rudus Oy:n kiviaines maanottoalue. Maanottoalueelle on pääsy kielletty. Tästä menee myös jonkin sortin motocross rata? 

Tour de lahti tarjoaa hyvin vaihtelevaa maastoa pyöräilijälle.

Moreenimaiden metsätyyppi on tuore kangas, jonka yleisin puulaji on kuusi. Tämä on hyvin mystinen metsä jossa aamu auringonpaiste siivilöytyy oksien lomasta metsän pohjalle. Vielä ei ole tullut vastaan yhtään ohikulkijaa.

Kaunis peltoaukea. Tässä maisemassa sielu lepää ja mieli rauhoittuu.

Tässä on kohdassa pyöräilijä voi valita helpon tai todella vaikean reitin. Liipolaan menevä tie päättyy Vt12 eteläisen kehätie työmaalle jonne on matkaa 1.5 km. Kuvaushetkellä työmaan läpi ei ole pääsyä. Suosittelen kiertämään reitin Lakkilantien kautta.

Linnaistentiellä on ennen toiminut Kujalan maatalousoppilaitos. Muutama vuosi sitten vanhat ja ränsistyneet rakennukset on purettu pois. Historian havinaa ellen sanoisi.

Karisto-Kaukkari-Koiskala-Kunnas-Sydänkangas-Takkula-Soltti
Kaunis näkymä Joutjärven suuntaan. Vieressä toimii Merivaara Oy.

Tervetuloa Kariston tuore kangasmetsään.

Mistähän nämä kivet ovet peräisin? Onkohan jättiläiset suutuspäissään viskellyt kiviä pitkin metsiä- ken tietää.

Kariston ulkoilualueen infotaulu. 

Tien varresta löytyy yleinen levähdyspaikka ja laituri.

Näkymä Kymijärven suuntaan. Kymijärvi ulottuu Nastolaan saakka.

Kaatuneita puunrunkoja on runsaasti. Onneksi jollain on ollut moottorisaha mukana;)

Koiskalantie varressa löytyy purkukunnossa oleva vanha maatila jonka pihapiiristä löytyy kaikkea mielenkiintoista. Näitä ei turistioppaista löydä. Rakennus on toiminut varmaan metallisepän pajana.

Matka jatkuu juurakkoisella polulla joka kiertää pienen Sietikka lammen ympäri.

Näkymä ohitustien 4 suuntaan. Nyt alkaa teknisempi osuus reitistä.

Alamäki tiedossa korkeuseroa 33 metriä, ajettavissa.

Valaistua pururataa pitkin pääsee nopeasti mutta jos kaipaat jännitystä elämään eikun metsään vaan!

Ehdoton ruokailu/pysähtymispaikka on Savontien varrella Bus Burger! Täältä saat Lahden parhaimmat burgerit ja ranut, suosittelen!

Polku seuraa Lahden Golf kenttiä ja esittelee Pesäkallion ulkoilureittiä.

Rauhallinen ja hiljainen metsä kätkee paljon kerrottavaa sisälleen. Pesäkallion luonnonsuojelualue on n.200 hehtaarin suuruinen joka laajentui vuonna 2013. Alue on osa Natura 2000-verkostoa. Kunnioita luontoa, älä roskaa. Kiitos!

Uimaranta Merrasjärvellä.
Lehdot ovat kehittyneet vain kaikkien edullisimmille paikoille joilla on ravinteikas maaperä ja edullinen pienilmasto.

Lehtipuut reunustavat Mukkulan "viherkäytävää" joka on kilometrin pituinen.


Mukkulan kartanon pihapiiristä avautuu hieno näköalapaikka Mukkulan rantaan. Jossa kesäisin usein näkee auringonottajia.

Entinen Iskun huonekalutehdas on muuttunut Lahden ammattikorkeakoulun kampusalueeksi. Alue on aivan uusi ja moderni.

Polku jatkuu Ankkurin luonnonsuojelualueen läpi. Salamanisku on iskenut puun kahtia kuin coctailtikun.

Ankkurin luonnonsuojelualue tarjoaa pakopaikan kaiken kokoisille eläimille ja hyönteisille. Tiesitkö, että luonto auttaa ihmistä palautumaan stressistä? 
Ruutulippu häämöttää sataman kupeessa. 




Lähteet:

Jälki.fi, löydä parhaat pyöräilyreitit, https://xn--jlki-loa.fi/reitit/gfbd2017-lahti
Metsähallitus, https://www.luontoon.fi/web/guest
Lahden seudun luonto, https://www.lahdenseudunluonto.fi/
wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Salpausselk%C3%A4
Ympäristöverkko, https://www.tampere.fi/ytoteto/yva/ymparistoverkko/bl_etusivu.html
Mukkulan kartano, https://www.mukkulankartano.fi/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?