Hammashoitajan vinkki 3 !

 Morjeens!


Tämä julkaisu on kohdennettu erityisesti 
suun terveydenhuollon henkilöstölle sekä alan opiskelijoille, sekä alasta kiinnostuneille.
Annan pieniä vinkkejä työssätoimiseen tai huomiomaan joitain pieniä asioita omassa työskentelyssä.
Muistuttaisin silti noudattamaan oman työpaikan säännöksiä sekä perehtymään käytäntöihin.

Saa toteuttaa oman harkinnan mukaan.

This publication is specifically targeted for oral health care staff and students in the field, as well as those interested in the field. I give little tips for working. I would still remind you to follow the rules of your own workplace and familiarize yourself with the practices.


Kansikuva, numero kolme on italiaksi tre.

Matriisikiristäjät ja matriisinauhat

Hampaiden paikkauksessa voidaan käyttää monenlaisia muotteja ja instrumentteja hampaan koosta/ paikka-aineesta riippuen.
Tässä keskityn vain matriisinkiristäjään Nyström perusmalliin (Tofflemire kiristäjää en tässä käsittele) sekä suoriin matriisinauhoihin. Ympäristöystävällisyyden ja monikäyttöisyyden vuoksi työpaikamme käytetään ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kiristimiä.

Matriisikiristäjän

lukon ollessa perusasennossaan, nauhan molemmat päät viedään kiristäjän päässä olevan raon kautta lukon läpi, niin pitkälle että muodostuva rengas on hieman paikattavaa hammasta väljempi. Nauha kiinnitetään lukkoon kiertämällä ulompaa, pienempää ruuvia. Suoralainaus koulun muistiinpanoista.
Matriisikiristäjä on hyvin monikäyttöinen instrumentti hammasta paikattaessa.


Matriisinauhoja esittävä havainnekuva (tein tämän itse)


Matriisinauha tehtävä..


Matriisinauhan 

valinnassa on huomioita korjattavan hampaan koko tai korvattavan seinämän korkeus. Matriisinauhoja voi olla suoria tai valmiiksi muotoiltuja. Yleensä anatominen muoto vähentää työskentely- ja viimeistelyaikaa.
Matriisinauhan käytön muistisääntö; premolaari, 1 kyhmy, numero 2. Sektorit I ja III distaalisesti, II ja IV mesiaalisesti, kun kiristäjä laitetaan bukkaalisesti.
Matriisinauhat ovat on yleisesti ruostumatonta terästä jotka voivat olla hyvin teräviä ja liukkaita, tästä syystä nauhojen käsittelyssä on kiinnitettävä erityistä huomiota (viilto tai pistotapaturman vuoksi). Jossain tapauksessa nauhat voivat mennä poikki. Erityisesti kiristäjän asettaminen hampaiden linguaalipuolelle saattaa aiheuttaa nauhan katkeamisen tai nauhan taipumisen. Nauhat ovat kertakäyttöisiä, joten käytön jälkeen ne heitetään sekajätteeseen. 
Uudemmat matriisinauhat on tehty muovista mm. Pro matrix Curve.  Käytössä voi olla niin sanottuja "hain evä" sektorimatriiseja. Muotoiltuja munuaismatriiseja sekä muovista matriisinauhaa sekä muovisia kruunumatriiseja.

Tämä on suoraan oppikirjasta

Suojaliina

Suojaliinan funktiona on suojata asiakkaan vaatteiden päälle suusta lentäviltä eritteiltä ja vereltä. Suojaliina voi olla materiaaliltaan sellupaperia tai muovia. Erityisesti muovista suojaliinaa käytetään paikkauksessa, juurihoidossa tai kirurgisessa toimenpiteessä. Muoviselta suojaliinalla on monia käyttötarkoituksia kuin pelkästään asiakkaan vaatteiden suojaaminen. Esimerkiksi suojaliinalla voi suojata instrumenttitarjottimen (kuva alhaalla) kun lähtee kahvi-ja ruokatauolle. 
Tällä voidaan suojata tarjottimella olevat puhtaat instrumentit. Depuroinnissa tai paikkauksessa käsikappaleista (turbiini-mikromoottori) porauksen vesijäähdytyksen-ja paineilman vaikutuksesta suusta lentää mikroskooppisia pisaroita huoneilmaan. Raskaimmat pisarat tippuvat saman tien alas mutta kevyimmät voivat jäädä leijailemaan huoneilmaan tunneiksi. Parhain ennaltaehkäisy on pitää tehoimua koko operaation ajan lähellä paikattavaa hammasta.

Asiakkaan suojaliina


Suojaliina voi olla sivupöydällä tai tarjottimen päällä.

Korvatulpat

Suun terveydenhuollon henkilökunnan omavalvontasuunnitelmassa sekä työturvallisuuslain (738/2002) tarkoituksena on parantaa työympäristöä ja työolosuhteita. Työturvallisuuslain nojalla työnantajan on tarpeellisilla toimenpiteillä huolehdittava työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Tähän sisällytetään asianmukainen työvaatteet-ja työsuojaimet.
Työturvallisuuslaissa todetaan, että huomiota on kiinnettävä erityisesti yhtäjaksoisesti ja yksipuolisesti kuormittavan työn lieventämiseen... 
Suun terveydenhuollossa yhtäjaksoisena häiritsevänä tekijänä on melu. Helpoin tapa suojata omat korvansa on käyttää korvatulppia.

Melu voi aiheuttaa tilapäisen tai pysyvän kuulovaurion. Pysyvä vaurio kehittyy vuosien altistumisen seurauksena, ja sen syntyyn vaikuttavat melun voimakkuus, kesto, toistuvuus ja ihmisen yksilöllinen herkkyys. Melun voimakkuus ilmaistaan desibeleinä (dB) ja äänen korkeus hertseinä (Hz). Kuulokynnys on 0-20 dB ja kipuraja on 130 dB.


Käytätkö sinä kuulosuojaimia työssäsi?







Lähteet:

Omat koulun aikaiset muistiinpanot sekä työpaikan Päijät-Sote:n Hygieniaohje.

Pxhere.com

Laboratorion välinehuolto, Tarja Friman&Ville Kivisalmi, 1.painos, Saarijärven Offset Oy, Saarijärvi 2015.

Välinehuolto, Karhumäki, Hirvonen ja Tuominen (toim.), 1-2.painos 2008,2014,Kustannus Oy Duodecim




Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olen hammashoitaja, asun Ruotsissa, olen välillä ihmetelly mikä hagklappa on suomeksi hammashoidossa, täältä selvis : suojaliina :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?