Sokerin vaikutus suun terveydelle

Sokerit ovat hiilihydraatteja. Sokeri esiintyy monissa erimuodoissa ja löytyy "melkein" kaikista kasvikunnan tuotteista. Koska kaikki vihreät kasvit muodostavat fotosynteesin tuloksena sokeria ja happea. Ylimääräisen glukoosin kasvi varastoi yleensä tärkkelyksenä öljyinä, rasvoina ja proteiineina kasvin juuriin, siemeniin sekä hedelmiin. Hiilihydraatit ovat välttämättömiö ihmisille koska niitä syödessä ihminen saa energiaa jota elimistö tarvitsee. 

Sokerit voidaan karkeasti jaotella aineryhmittäin Monosakkarideihin ja Disakkarideihin:
  • Monosakkaridit ovat perussokereita joka voidaan jaotella glukoosiin (rypälesokeriin) ja fruktoosiin (hedelmäsokeriin).

    Glukoosia on erityisesti marjoissa, hedelmissä, vihanneksissa ja hunajassa. Glukoosi imeytyy elimistöön todella nopeasti eli voidaan käyttää verensokerin nostajana vaikkapa insuliinishokissa.

    Fruktoosia käytetään yleisesti makeutusaineena. Sisältää runsaasti hedelmissä ja marjoissa. Luontaisesti saatu fruktoosi esim. hedelmistä ei ole yhtä haitallista kuin lisättynä. Koska pureskeltuna erittyy sylkeä, joka suojaa hampaita.
  • Disakkaridit ovat monimutkaisempia selittää (nämä kaikki voit lukea wikipediasta). Tärkeimpiä ovat sakkaroosi, maltoosi ja laktoosi.

    Sakkaroosi on glukoosista ja fruktoosista koostuva disakkaridi. Sokeri sisältää vain tyhjää energiaa. Sakkaroosilla on epäedullinen vaikutus hampaisiin, sillä se lisää hammasmätää eli kariesta. On eniten energiajuomissa, leivonnaisissa ja makeisissa. Sokerin syönti ei vähennä ruokahalua vaan saattaa 30min-60min kuluttua lisätä sitä.

    Maltoosi eli mallassokeri joka koostuu kahdesta glukoosimolekyylistä. Maltoosia on esim. mallasuutteissa ja maltaissa. Käytetään yleisesti oluen valmistuksessa.

    Laktoosi on maitosokeria. Nisäkkäiden maidossa esiintyvä hiilihydraatti. Hampaiden kannalta turvallisempi kuin sakkaroosi. Koska aiheuttaa vähemmän happamuutta kuin muut sokerit. Laktoosin lähteinä ovat maito ja maitovalmisteet sekä niitä sisältävät ruoat ja leivonnaiset.
  • Sorbitoli ja keinotekoidet makeutusaineet. Sokerialkoholit eli polyolit ovat mono- ja disakkaridien alkoholijohdannaisia. Yleisimmin makeuttajina käytetään sorbitolia, ja ksylitolia. Sorbitoli valmistetaan teollisesti tärkkelyksestä (glukoosista). Ei imeydy ruuansulatuskanavassa, liiallisessa käytössä saattaa ilmetä laksatiivisia vaikutuksia.
  • Keinotekoisista makeutusaineista yleisimmät ovat syklamaatti, aspartaami, sakariini ja asesulfaami-K. Eivät vaikuta verensokeriin. ADI-arvo eli hyväksyttävä päivänsaanti. Käytössä kannattaa noudattaa kohtuutta vaikka terveysriskit ovat pienet. Ei rasita hampaita. 

Ravinnossa on lähes aina suun bakteerien aineenvaihduntaan sopivia hiilihydraatteja. Suun terveyden kannalta haitallisimpia hiilihydraatteja ovat sokerit, joiden määrä, laatu, käyttötapa ja-tiheys ratkaisevat niiden mahdollisuuden aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.


Taannoin koulussa pääsimme tekemään sokeri aiheisia ryhmätöitä. Tästä sain ajatuksen tehdä Sokerin vaikutus suun terveydelle aiheisen kirjoituksen.
Teen jälleen epätieteellisen katsannon lähikaupan elintarvike tarjontaan.
Tuotteiksi valikoitui Arla luomu kevytmaito, Haribo karkkipussi, Pringles original perunalastu, Valio hedelmätarha luomumustikkamehu, Red Bull energiajuoma, Bruno mandariini (virheellinen määrä sokeria ei 5kpl vaan 1,5kpl), Twix Xtra suklaapatukka ja Rainbow siemenetön viinirypäle.
Suoritan sokerimäärän muunnoksen käyttäen Pulmu palasokeria. 1 palan paino vastaa n.3,2 grammaa.

Kaikki elintarvikkeet sisältävät hiilihydraatteja eli sokeria eri muodoissa.
Arla homogenoimaton pastöroitu luomukevytmaito 1L. Ravintosisältö josta energian osuus 192kJ/ 46kcal per 100g. Hiilihydraatin osuus 4,8g per 100g. Sokerpaloina 1L vastaa 15 sokeripalaa.
Haribo Goldbears 120g. Ravintosisältö energiaa 1464kJ/ 345kcal per 100ml. mm.glukoosisiirappia, sokeria, sitruunahappo,mehiläisvaha valkoinen keltainen karnaubavaha. Hiiilihydraatit 78g per 100g. Sokeripaloina koko pussi sisältää n.66 sokeripalaa.

Pringles original 190g. Ravintosisältö josta energian osuus 2153kJ/ 514kcal per 100g. Hiilihydraatin osuus 51g per 100g. Sokeripaloina 190g vastaa yhteensä n.16 sokeripalaa.

Valio hedelmätarha luomumustikkamehu 1L. Ravintosisällöstä energiaa 161kJ/ 38kcal per 100g. Sokeripaloina 1L vastaa n.27,5 sokeripalaa.

Twix xtra (2x 37,5g =75g) maitosuklaata 35%, kuorrutettua keksiä 25% ja pehmeää toffeeta 32%. mm glukoosisiirappia. Ravintosisällöstä energiaa 777kJ/ 186kcal per 37,5g. Sokeripaloina molemmat patukat vastaavat 11 sokeripalaa.

Rainbow siemenetön viinirypäle 1dl. Hiilihydraatteja 10g per 1dl joka vasta 3 sokeripalaa.

Bruno mandariini. Hiilihydraattia 5g vastaa 1,5 sokeripalaa. Kuvassa virheellisesti liian paljon. 

Red Bull 250ml energiajuomaa. Ravintosisältö josta energiaa 194kJ/ 46kcal per 100ml. Aineosat vesi, sakkaroosi, glukoosi, hapot (E330), hiilihappo, tauriini (0,4%) jne. Hiilihydraatin osuus 11g per 100ml. Sokeripaloina 250ml vastaa 8,5 sokeripalaa.



Lähteet:

Suomen diabetesliitto, https://www.diabetes.fi/

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, www.fineli.fi

Terveyttä ruuasta, Suomalaiset ravitsemussuositukset laatinut Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014, 4. korjattu painot (PDF)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Kuka on TheRelaxingEnd?