Eka viikko takana lähiopetuksesta Savoniassa

 Moi!

Ny se alkoi! Kolmen viikon intensiivinen ja brutaali lähikoulutusjakso Suuhygienistin koulutukseen Kuopion Savoniassa. Velvoitteena lähikoulutukselle on 100% lähiolovelvollisuus. Luvassa on paljon uutta asiaa ja käytännönläheistä harjoittelua.

Lähiopetuksen tarkoituksena on lyhyt mutta hyvin intensiivinen koulutus. Kariologian suun terveydenhoitotyön ja parodontologian suun terveydenhoitotyön opintojaksojen teemoihin. Opintojaksot on jaettu niin, että 1 viikko (vk 21) harjoitellaan kariologian aiheita. Kaksi viimeistä viikkoa (vk 22,23) harjoitellaan parodontologian opintojakson aiheita (opiskelen edelleen satelliitti painotuksena shg-koulutusta).

Pääsemme harjoittelemaan opiskelutovereille erilaisia kliinisiä tutkimuksia ja toimenpiteitä. Sekä Kalle nimiselle phantonpäälle erilaisia käytännönläheisiä hoitotoimenpiteitä.

Kuva 1. Käytännönharjoittelua Kallelle.

Harjoittelu, Kariologinen suun terveydenhoitotyön opintojakso pitää sisällään. Hampaiden kovakudokseen liittyviä kliinisiä tarkastuksia, kariologisen statuksen harjoituksia. Työkaverille ja Kallelle kariologisen hoitosuunnitelman laatimista.

Kuva 2. Työparin ottama valokuva. Omasta työskentelystä.

Kuva 3. KALLEN hampaat. Mitä sain aikaiseksi viikon aikana.


Ekan viikon fiilikset:

-Todella hauskaa kun pääse vihdoin harjoittelemaan käytännönläheistä työskentelyä.
-Omassa ergonomisessa työskentelyssä on paljon toivomisen varaa. En osaa istua oikein satulatuolilla.
-Oman paikkani löytäminen ryhmästä. "Kuppi-kuntien" muodostuminen. Minulle on ihan sama kenen kanssa teen työparityöskentelyn kunhan hommat vain tulee tehtyä. Pyrin olemaan avoin erilaisille ryhmäjaoille. Ehkä itsekin pitäisi olla aktiivisempi työpari työskentelystä...
-Kalle työskentelyssä pitäisi puhua enemmän ääneen asioita. Mitä tekee.. Työparityöskentelyssä otan mielestäni "asiakkaan" huomioon. Pyrin siihen, että hänellä on kaikki hyvin ja työskentely olisi mahdollisimman luonnollista ja mukavaa. 
-En hahmottanut kliinisessa tarkastuksessa (työparille). Kuinka hyp= horisontaalinen ylipurenta ja vyp= vertikaalinen ylipurenta mitataan. Angle-luokan katsominen purennasta myös hakusessa.
-Väliaikaisen täytteen tekeminen Kallelle d.45 lohkeama 1-pinta. En onnistunut laittamaan matriisinauhaan d45 1-pinnalle. Työpari alkoi hikeentyä vieressä mun työskentelyyn. Cavit-täyte ei tarvitse matriisinauhaa "tämän huomasin" nauhaa ottaessani pois...
-Pääsin kokeilemaan Kallen hampaisiin lasi-ionomeeritäytteita FUJI Triangle, FUJI IX GP Fast ja FUJI II LC. Näiden kanssa hieman sekaisin. Mikä on kemiallis- ja valokovetteinen tuote. Unohdin laittaa FUJI Varnish suojalakkaa kemiallisen paikan päälle. Nyt muistan tämän jatkossa. FUJI II LC applikoiminen d.24 3-pinnalle ei onnistunut kun LC kerkesi kovettua. Toisen yrityksen jälkeen opin sen, että LC pitää applikoida kaviteetin pohjaan saakka. Ettei tule ilmakulpia. Ei haittaa vaikka paikka jää korkeaksi. Samettipallolla sain hiottua paikan sopivaksi. 
-Pääsin tekemään fissuurapinnoitteen työparille. Käytin pinnoiteaineina Clinpro sealant ja Helioseal. Pinnoitteiden tekeminen oli hieman hankalaa kun kyseessä oli oikea ihminen. Loppujen lopuksi pinnoitteista tuli hyvät "pieni onnistuminen"!
-Yhdistelmämuovin tekemisessä jouduin käyttämään sidostuksessa kaksipullotekniikkaa (primet+adhesive). Koska All-Bond Universal oli muilla käytössä. Tein Kallelle 3 yhdistelmämuovipaikkaa dd.17 (1), 23 (3) ja 21 (345). Olin ERITTÄIN tyytyväinen d.21 ja d.23 etualueiden paikkoihin. Toisen tein muovi stripsillä ja toisen tein vapaalla kädellä. Paikan hiomisessa huomasin. Etten ollut muuttanut mikromoottorin kierroslukuja. Hion paikkaa 2000 kierroksella muutaman minuutin. Kunnes huomasin nostaa kierroksia 40000 kierrokseen. Homma helpottui huomattavasti😁.
-Kokonaisuudessaan viikko meni yllättävän nopeasti! Koulun jälkeinen vapaa-aika. Män hoitosuunnitelmien loppuun kirjoittamisessa ja tehtävien palautuksessa.
-Jäiköhän jotain sanomatta? Ai niin!!! Tuo PLE:n kirjoittaminen vielä uupuu. Eli meidän on tarkoitus kirjoittaa simulassa toteutuneesta Kariologisen suun terveydenhoitotyön opintojaksosta itsereflektointi teksti.
-Juu, pitäisi kait sitä itsereflektointia alkaa harrastamaan 👀🙀..

Ensi viikkoon!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Kuka on TheRelaxingEnd?