Hammashoitajan vinkki 7!

 

Morjesta päivää! 

Tämä julkaisu on kohdennettu erityisesti 
suun terveydenhuollon henkilöstölle sekä alan opiskelijoille, sekä alasta kiinnostuneille.
Annan pieniä tiedonjyväsiä työssätoimiseen tai huomiomaan joitain pieniä asioita omassa työskentelyssä.
Muistuttaisin silti noudattamaan oman työpaikan säännöksiä sekä perehtymään omiin käytäntöihin.

Saa toteuttaa oman harkinnan mukaan.

This publication is specifically targeted for oral health care staff and students in the field, as well as those interested in the field. I give little tips for working. I would still remind you to follow the rules of your own workplace and familiarize yourself with the practices.

Kansi,vinkki VII.


Kela-kortti on varmin tapa asiakkaan tunnistamisessa.

 Jos koet, ettet ole täysin varma asiakkaan henkilöllisyydestä asioinnin yhteydessä. Vastaanotolla varmin ja turvallisin tapa tunnistaa asiakas on pyytä asiakasta näyttämään Kela- korttia. Myöskin ajo-tai henkilökortti käyvät oikein mainiosti henkilön tunnistamiseen. Lopullisen tunnistamisen tekee hammaslääkäri ja hän huomaa kyllä jos potilastuolissa istuu väärä henkilö. "Tietenkin ihan aina" ei ole tarvetta varmaan tunnistautumiseen jos kokee ettei siihen ole tarvetta (yksittäistapaus). Sillon voi pyytää asiakasta sanomaan sote-tunnuksen ja vertaamaan tätä tietoa ajanvarausjärjestelmän tietoihin juuri sillä hetkellä.
Joissain vastaanotolla on käytössä sähköinen ilmoittautumisjärjestelmä johon tarvitaan yksilön oma tunnistautuminen. Tämä on hyvin varma ja helppo tunnistautumistapa vastaanotoilla.

Kela-kortti läheteään kaikille Suomen sairausvakuutukseen piiriin kuuluville henkilöille. Kela-kortti on henkilökohtainen tunnistekortti. 

Kela-kortti.


Omat mehut mukaan esilääkitykseen.

Mikä on valtakunnallinen ohjeistus hammashoidossa oman mehun tuomisesta vastaanotolle?
Oman työpaikan PHHYKY:n ohjeistuksessa on painotettu sitä, että asiakkaan tulisi ottaa oma mehu mukaan jos hän tarvitsee esilääkitystä toimenpiteeseen. Tietenkin tämä on suunnattu erityisesti lapsien vanhemmille että ottaisivat oman "mieluisan" mehun mukaan ennen vastaanotolle saapumista.
Esilääke on lapselle mieluisampi tapa ottaa lääkeaine koska se saattaa maistua sillä hetkellä karvaalta tai ikävältä. Hyvä mehu on mm. trip-mehut joita on erimakuisia.
Mielestäni tämä on yhtymän kannalta tärkeä säästökohde jossa säästetään kansalaisten verorahoja. Mitä mieltä sinä olet tästä?  

 

Lukitse oman työpisteen tietokone.

Oman työpisteen tietokoneen lukitseminen on käyttäjän vastuulla. Helpoin ja näppärin tapa ennaltaehkäistä tietoturvariskejä on lukita tietokone jos siinä ei työskentele. Jos ulkopuolinen henkilö pääsee tietokoneellesi ja tekee tietoturvallisuuden puitteissa jotain lainvastaista, vastuu on käyttäjällä. Aina kun poistut potilashuoneesta ruokatauolle tai edes hetkeksi. Lukitse aina työpisteen tietokone. Jossain tietokoneissa on näppärä ominaisuutena se, että ne lukitsevat automaattisesti itsensä tietyn aikaikkunan sisällä.


Pyyhin kaikki tunnistetiedot kuvasta. Tietokoneen lukittu näkymä.

Tietokoneen voi lukita menemällä Windows alapalkki käyttäjätili tai hotkey komennolla.


Potilastietojärjestelmän kautta ei saa katsella omia tietoja.

Onko minulla oikeus katsoa omia tai läheisen ihmisen henkilökohtaisia tietoja tietokoneen potilastietojärjestelmästä? Vastaus kysymykseen on EI! Töissä minulle ei ole oikeutta katsoa omia potilastietojani potilastietojärjestelmästä. Tämä on tietoturvallisuuden ja yksilönvapauden kannalta tärkeä seikka. Käynneistä jää tietojärjestelmään "sormenjälki" joten on ehdottoman No,no mennä katsomaan omia tai toisen henkilötietoja.


DAC- käsikappaleiden asemointi telakkaan.

Pyyhi käsikappaleet pyyhintäliinalla (jotka on kostutettu desinfektioaineella) silminnähden puhtaiksi. Ilman pyyhintää veri-ja sylkiroiskeet palavat kiinni käsikappaleisiin koska DAC huoltolaite ei putsaa käsikappaleita ulkoisesti. Tämän jälkeen asettele käsikappaleet telakkaan niin ,että vesisuihku suuntautuu telakan keskipilariin. 

Turbiini ja mikromoottori käsikappaleiden asettaminen oikein DAC telakkaan. 

Oikein!


Turbiini- ja mikromoottori käsikappaleiden väärin asettaminen DAC telakkaan. Käsikappaleiden DAC puhdistusvesi ja öljy lentävät suoraan toisien käsikappaleiden päälle steriloinnin aikana puhdistuskammiossa. Muistithan pyyhkiä käsikappaleet kostealla pyyhintäliinalla? 
Vaikka DAC huoltolaite putsaa, öljyää, steriloi sekä kuivaa intsrumentit noudata aina oman työpaikan ohjeistuksia.

Väärin!


Amalgaamijätteen kerääminen.

Hammashoitajan vastuulla on päivittäinen, viikottainen sekä kuukauden välein tehtävä huoltotyö omaan hoitokoneeseen. Potilastyön aikana hoitokoneen karkeasihtiin kerääntyy kaikenlaista irtoroskaa, irtonaisia hampaan paloja sekä amalgaami kokkareita. Jotta hoitokone on mahdollisimman pitkään toimintakuntoinen sitä tulee huoltaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Eri työpaikoilla saattaa olla eriäviä mielipiteitä milloin karkeasihdit tulisi tarkistaa. Yleinen neuvo on, että päivittäin!  Aamulla ennen työpäivän alkua tai työpäivän lopuksi.
Karkeasihdit irroitetaan hoitokoneesta ja tyhjennetään sekajätteisiin.
Mutta jos huomaat silmämääräisellä vilkaisulla, että sihtiin on kertynyt amalgaami kokkareita. Tulisi ne kerätä talteen erilliseen amalgaamijäte purkkiin.
Tällä helpolla toimenpiteellä voidaan varmistaa ettei isot amalgaamipalat päädy hoitokoneeseen. Hienolle amalgaamijätteelle on hoitokoneessa vielä metasys-keräin joka kerää pienet patrikkelit talteen. Tällä varmistetaan ettei raskasmetallia päädy kunnalliseen jäteveteen.


Amalgaamijäte.

Amalgaamia kokkareita sekä muuta roskaa.


Onko hammashoito maksullinen alle 18-vuotiaille?

Sote-keskuksen julkinen hammashoito on maksuton alle 18-vuotiaille sekä sotaveteraaneille , tällöin perus- ja toimenpidemaksua ei peritä. Yli 18-vuotiaille palvelu on maksullinen. Yksityisellä vastaanotoilla on omat palvelumaksut.



Lähteet:

PHHYKY.

Omat muistiinpanot.


Jatkoa Hammashoitajan vinkki julkaisuihin! Nyt ollaan puolessävälissä 10 julkaisun tahtia. Joten älä huolestu tämä ei ole vielä loppumassa. Vielä on jäljellä 5 julkaisua aiheteemaan liittyen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?