Himos trail polkujuoksutapahtuma 2022, oma 26km juoksu.

 Päivää, että pätkähti!


Jälleen on se aika vuodesta kun päivät lyhenevät ja illat pimenevät - on siis Syksy!
Tämä ei suinkaan tarkoita, että pitäisi jäädä töiden jälkeen sohvalle löhöilemään ja syömään namia. Ehei! Se tarkoittaa lisää treeniä ja harjoittelua.

Loppukesästä (20.8) osallistuin jo toista kertaa Himos Trail polkujuoksutapahtumaan Himoksella. Kuten aina Himoksen tapahtumana päivänä aurinko paistoi kuumana taivaalla ja lämpöä tais olla +27 astetta, hyvin hento tuulenvire antoi pientä helpotusta kisapäivään. Ihmisiä oli saapunut sankoin joukoin tapahtuma-alueelle tämä enteili hyvää kisaa! Käytän julkaisussa itse ottamia kuvia sekä Himos trail Antti Saarimaan kuvapankki kuvia.


It's that time of the year again when the days get shorter and the evenings get darker - so it's Autumn in here Finland! That doesn´t means that you should stay on the couch after work to lounge around and eat yummy food. Eh! It means more training and exercise.

At the end of the summer, I participated for the second time in the Himos Trail running event in Himos. As always on the day of the Himos event, the sun was shining hot in the sky and the temperature must have been +27 degrees, a very gentle breeze gave a little relief to the race day. People had arrived in droves to the event area, this portended a good race! 

last year I ran the challenge 18km distance, this year I decided to raise the stakes and decided to try the extreme 26km series.

Kansikuva, kohti Himos Extreme 26km juoksua.

Tosiaan osallistuin ensimmäistä kertaa Himoksella järjestettävään polkujuoksutaphtumaan 2021. Silloin juoksin Challenge 18km matkan, aikaan 2:17:38. Aloitin omaehtoisen mutta pienimuotoisen kuntojuoksuharjoittelun 2021 alussa. Niistä ajoista olen tullut jo aikamoisen matkan eteenpäin. Mäkitreeni ja pidemmät yhtäjaksoiset juoksumatkat olivat vain utopiaa joita katsoin tubesta. Seuraan "isojen poikien" polkujuoksutreenivideoita tubesta kuten Seppo Moilasen ja Harri Itkosen kanavia. Näiltä kanavilta olen saanut hyvän käsityksen mitä vaaditaan jos (pidemmät matkat kiinnostavat)👂.  

Tänä vuonna 18km matka tuntui niin lyhyeltä, että piti laittaa panoksia paremmaksi. Extreme 26km sarja kuulostaa jos astetta mielenkiintoisemmalta. Tämä olisi oma henkilökohtainenennätys juosta yhtäjaksoisesti vähän reilu puolimaratonin pituinen matka. Polkujuoksu filosofia ja harrastuksen yhteenkuuluvuuden tunne on alkanut kiinnostamaan. Kyse ei ole vain pelkästään juoksemisesta vaan sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta ja hauskanpidosta. Juostessa saa vain olla ja nauttia luonnosta.

Harjoittelua tätä varten olen pyrkinyt toteuttaa omien voimavarojen ja treenin puitteissa. Korostan! En ole himojuoksija tai lähellekkään sitä... Hyvää vastapainoa Suun terveydenhoidon työlle. Työnluonne on enimmäkseen istumatyötä jossa työergonomialla ja työasennoilla on merkitystä. Erityisesti niska-ja hartiaseudun jumit ovat yleisiä. Töiden tiimellyksessä ei aina huomaa, kuinka tärkeää on pidää huolta omasta jaksamisesta ja fyysisestä lihashuollosta - päivittäin! Päivittäinen venyttely on jees.

Kuvat olen pyrkinyt sommittelemaan niin, että mahdollisimman hyvin myötäilee reitin maisemia lähdöstä aina maaviivoille saakka.

PDF-kartta himostrail.fi nettisivulta.

Lähtöalue ja Start.

Antti Saarimaa, kuvat.

Antti Saarimaa, kuvat.

Antti Saarimaa, kuvat.


Antti Saarimaa, kuvat.

Viime vuonna olin aika noviisi ja en todellakaan tiennyt mihin olin lähtenyt mukaan. Nyt takataskussa oli vähän enemmän kokemusta ja treeniä. Ravitsemuksen osalta omiin turvalliseksi todetut energiageelit ja Nosht vauhtikarkit olivat matkassa mukana. Janojuomaksi oli vain vettä, koska jatkuva energiajuoman lipittäminen tekee pitkän päälle hallaa hampaille. Hyvä artikkeli vinkki urheilijan suun terveydestä blogin puolivälissä! 

Himos trail järjestäjä kuvaa Extreme matkaa näin; "26km polkujuoksuelämys tarjoilee juoksijalle kaikki Himoksen huiput, parhaat näköalat, vaativimmat nousut, pienimmät teknisimmät polut sekä visuaalisesti kauneimmat paikat. Reitti sisältää hyvin vähän tietä. Pääosin reitti kulkee pienillä hyvin juostavilla poluilla, mutta myös vaativampia osuuksia matkalla tulee vastaan. Himos Extreme juostaan yhtenä 26km pituisena lenkkinä. Reitti piipahtaa tapahtumakeskuksessa, kun kolmannes matkasta on jäljellä. Matkan varrella on kaikkiaan kuusi huoltopistettä."

 Ensimmäinen koettelus on kivuta heti lähtöviivalta 1,5km pituinen osuus ylämäkeä ylös. Ylämäki on hyvin suositeltavaa vain kävellä rauhallisesti ylös - juosta kyllä kerkiää. Ylämäen jälkeen reitti kaartaa syvälle metsän siimekseen. Voin taata, etteivät Himoksen polut jätä juoksijaa kylmäksi! 


Antti Saarimaa, kuvat.

Huoltopisteet sijaisevat 5km välein reitin varrella. Huoltopisteiltä saa nesteytystä kuten vettä tai laimennettua energiajuomaa. Erilaisia välipaloja mm suolakurkkua, banaania ja suklaata. Huoltopisteillä on hyvä huilahtaa ja kerätä voimia seuraaville kilometreille. Jos tuntuu ettet kykene jatkamaan kaatumisen tai loukkaantumisen vuoksi. Kisan voi keskeyttää huoltopisteellä josta järjestetään huoltokyyti kisakeskukseen. Ensiapua saa jokaisella pisteellä.

Kuusimetsää Himos mäen päällä. Erittäin hyvää mustikkamaastoa!

Upeat maisemat suoraan polulta.



Polkureittiä oli helppo seuratava järjestäjän viivoittamien merkkilippujen avulla. Reitti on hyvin vaihteleva kivikkoisista poluista juurakkoisiin kinttupolkuihin. Kokoajan saa olla tarkkana mihin jalkansa laittaa. Erittäin kuuma ja helteinen kesäpäivä teki matkanteosta erittäin mielenkiintoisen. Oma nesteytys ja suolatasapaino piti pitää tasapainossa. Join pieniä määriä nestettä aina 15min välein sekä imeskelin Himalajan karkeita ruususuola hippuja. Näin ennaltaehkäisin lihaskramppeja ja mahdollista keskeytystä juoksun aikana.
Hyvin jyrkkä ja vaativa "neliveto nousu" häämötti horisontissa n.10km kohdalla. Kaltevuutta kapella nousulla on n. 45 astetta. Tässä sai olla tarkkana! 

Antti Saarimaa, kuvat.

Antti Saarimaa, kuvat.


Neliveto nousua!!! Puusta ei saa ottaa tukea!

Matkan puoliväli! Opastaulu kertoo paljonko on maaliin vielä matkaa :).

 
Anssi Saarimaa, kuvat.


Kohti kisakeskuksen puoliväli huoltoa 3.

Polkujuostessa minulle henkilökohtaisesti on hyvin tärkeää suun terveyden asiat. Ja voinkin suositella erästä Juoksija 1/2022 lehden artikkelia SUUN TERVEYTEEN PANOSTAMINEN KANNATTAA . Artikkeli antaa hyvät vinkit suun terveyteen niin juoksuun kuin urheiluharrastukseen yleisesti. Jutun asiantuntijoina ovat Laura Lakio (parodontologian erikoishammaslääkäri ja hammaslääketieteen tohtori) ja Ulla Marjosola (suuhygienisti ja terveyteen maisteri). 
Omilla perus juoksutreeneillä (10km lenkillä) pyrin välttämään energiajuomien nauttimista ja vauhtikarkkien syömistä, koska pyrin välttämään turhaan happohyökkäystä hampailleni. Silloin juon vain vettä juoksun aikana.

Minulla on aina mukana ksylitoli-pastilleja ettei happohyökkäys pääsis yllättämään rankemman juoksutreenin aikana (kuva on Tahkolta). 


Huolto 4 jälkeen, alkoi kunnon kyntöbaana.

Suurikokoinen kivilohkare keskellä polkua, miten röyhkeää!

Antti Saarimaa, kuvat.


Ylhäällä on RTDP Polkutohvelin YouTube kanavalta video Himostrail Extreme 26K -2021. Polkujuoksu video myötäilee kilpailupäivän reittiä. 


Viimeiset 5km maaliin!

Viimeiset 3km maaliin, pienen osan reitistä on pitkospuita.

1000 metriä maaliin! Aika huikeeta kohta se on ohi.


Viimeinen alamäki kohti maalia.

Oli mahtava fiilis päästä ehjänä maaliin!

Kiitos Himos trail järjestäjille erinomaisesta tapahtumasta! Uskon, että tapahtuma tulee kasvamaan ensi vuonna ensisestään kun polkujuoksu trendi kasvaa juoksijoiden keskuudessa.

Oma statistiikkaa reitistä:
Matka 26km, aika 4:05:22, 865 nousumetriä, sijoitus 57/62 M.

Tilastoa,Garmin Forerunner 45S.

Jos tykkäsit julkaisusta laita kommenttia tai ylipäätään pidit Himos trail tapahtumasta?




lähteet:

Himos trail, https://www.himostrail.fi/

Kuvapankki Antti Saarimaa, https://www.himostrail.fi/antti-saarimaan-upeat-kisakuvat-julkaistu/

Juoksija 1/2022 lehti, Minna Syvälä, Suun Terveyteen panostaminen kannattaa, https://juoksija.fi/hyva-kunto/terveys/suun-terveyteen-panostaminen-kannattaa/

RTDP Polkutohveli Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=u8Mw0XZlspE


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?