Hammashoitajan vinkki 5 !

Morjeeens! 

Tämä julkaisu on kohdennettu erityisesti 
suun terveydenhuollon henkilöstölle sekä alan opiskelijoille, sekä alasta kiinnostuneille.
Annan pieniä vinkkejä työssätoimiseen tai huomiomaan joitain pieniä asioita omassa työskentelyssä.
Muistuttaisin silti noudattamaan oman työpaikan säännöksiä sekä perehtymään käytäntöihin.

Saa toteuttaa oman harkinnan mukaan.

This publication is specifically targeted for oral health care staff and students in the field, as well as those interested in the field. I give little tips for working. I would still remind you to follow the rules of your own workplace and familiarize yourself with the practices.


Kansikuva, numero viisi on italiaksi cinque.


Puhdas työvalo

Olen pyrkinyt omassa työssäni kiinnittämään huomiota "asiakkaan näkökulmasta" pieniin yksityiskohtiin. Miltä asiakkaasta tuntuisi istahtaa potilastuoliin, mitä hän näkee ja mihin hän kiinnittää huomiota tästä perspektiivistä. Oma katseeni kiinnittyy hoitoyksikön potilasvalaisimeen. Minua itseäni ainakin häiritsee jos kohdistusvalon heijastinpinnat ovat melko likaiset.. En tiedä muista mutta mua se ainakin häiritsee.


Kohdistusvalon pinta likainen/puhdas.

Likainen

Aluksi pyyhin pinnan pesevällä desinfektioaineella, käyttäen mieluiten nukkaamattomia taitoksia tai pyyhintäliinaa. Pesevälä desinfektioaineella saan eritteet ja veritahrat pois. Tästä jää aivan hirveät skraidut heijastuspinnan päälle.

Pyyhintä

Seuraavana pyyhin puhtaalla haaleanveden alla kostutetulla taitoksella pinnan vielä kerran. Kunnes pinta on kiiltävä. Mekaaninen puhdistus kannattaa aina.  

Puhdas

Lopputuloksena on puhdas ja kiiltävä pinta! Näin helppoa se on.


Avainnauha

Potilastyötä tehdessä suun eritteitä ja verta saattaa lentää potilastyön aikana ympäriinsä potilastuolista. Erityisesti uuden henkilökunnan tai opiskelijan perehtyminen hygieniakäytöihin tulisi kiinnittää huomiota. Vastaanotolla työskennellä hyvä ja helppo tapa on pitää avainnauha pois tieltä.
Kaulan avainnauhan käyttäminen on hyödyllistä koska sillon avaimet eivät katoa tai unohdu taukotilan pöydälle. Vastaanoton aseptiikan kannalta, kaikella työskentelyllä pyritään estämään mikrobien leviämistä. Aseptinen toimintatapa on ammatillinen arvo.

Avainnauhan käytössä on silti nurjat puolensa.
Se on sinulle turvallisuusriski! On hyvin epätodennäköistä, että aggressiivinen asiakas käy päälle ja ottaa sinuun fyysisen kontaktin. Avainnauha saattaa jäädä erehdyksessä johonkin kiinni. Mutta mikä tärkeintä! Potilastyötä tehdessä kaikki roiskeet ja eritteet kiinnittyvät avainnauhaan. Tässä tapauksessa avainnaulaa olisi parempi pitää taskussa.

Kaulan avainnauha, oikein/väärin.


Ehjä / kontaminoitunut yksittäispakkaus

Erittäin tärkeää! Steriilipakkaukset avataan juuri ennen hoitotoimepiteiden aloittamista, jotta välineiden mahdollinen ympätistöperäinen kontaminoituminen vältetään. Mitä eroa on ehjällä ja rikkoutuneella yksittäispakatulla steriilillä tuotteella/instrumentilla?


Oikein!

Tarkista aina ennen pakkauksen avaamista, että tuote on ehjä. Saumat ovat kiinni ja tuotteen pinta on kauttaaltaan yhtenäinen. Viimeinen käyttöpäivä "tiimalasin kuvatunnus" on asianmukainen . Vanhentuneita tuotteita ei saisi käyttää. Laminaattipussien prosessi- indikaattorien indikaattoriliuskat ovat muuttaneet väriä. Tämä osoittaa onnistuneen steriiliprosessin.

Väärin!

Kuten kuvasta näkyy, molemmissa pakkauksissa on jotain hämminkiä.
Kirurgisen pikkupillin nurkkasauma rikki.
Yksittäispakatun steriilin ekskavaattorin laminaattipussi on rikki. Näitä tuotteita ei voi käyttää kirurgisesti vaativissa töissä.


Etsausaineen vientikärki

Perehdy aina uuden tuotteen alkuperäisen tuotteen tuotemerkintöihin ja käyttöturvatiedotteeseen.
Vientikärki on kertakäyttöinen eli yksittäiskäyttöinen. Tuotteen alkuperäisessä pakkauksessa on merkintä (kuvassa vihreä ympyrä). Tätä tuotetta on käytetty hampaan paikkauksen yhteydessä (sisältää 35% fosforihappoa).

Mitäs se menikään?



Turbiini poran tyhjäkäyttö

Ennen potilastyön aloittamista olisi hyvin suositeltavaa tyhjäkäyttää porat. DAC sterilointiprosessin jälkeen poran sisälle on jäänyt öljyä. Jotta poran sisälle jäänyt pieni öljymäärä ei mene asiakkaan suuhun se olisi hyvä tyhjäkäyttää 5-10 sekuntia. Lopuksi poran käsikappale on hyvä pyyhkiä (pesevällä desinfektioaineella tai denaturoidulla etanoli alholi) taitoksella. Näin käsikappale ei jää liukkaaksi.
Poran tyhjäkäyttö olisi hyvä tehdä suoraan tehoimuun. Mutta tässä tapauksessa kun kuvasin yhdellä kädellä niin tein sen kertakäyttömukiin. 

Turbiinin tyhjäkäyttö.






Lähteet:

Omat muistiinpanot.

Työpaikan Hygieniaohje suun terveydenhuolto.







Kommentit

  1. Tosi hyvät vinkit. Olen itse hh ja nähnyt, että etsaus kärki ei oo aina potilaskohtainen... On todella tärkeää, että mainitsit.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?