Mysteerishoppailua Päijät-Hämeessä

Kauppojen suuhygieniatuotteet syyniin👀

            Toteutin "epävirallisen" empiirisen tutkimukseni tutustuen elintarvikekauppojen ja hypermarkettien tarjontaan. Lähestyin aihetta hammashoidon näkökulmasta, kuinka hyvin kaupat onnistuvat suunhygieniatuotteiden esillepanossa sekä tarjonnassa heidän omissa kaupoissaan. Mietin minkälainen kokemus minulle jäi kaupassa asioinnin jälkeen peilaten omia huomioitani. En ota kantaa muihin asioihin kuin vain tehtävänantoon.

I conducted my “informal” empirical study exploring the offerings of grocery stores and hypermarkets. I approached the topic from a dental perspective of how well stores do in the display and supply of oral hygiene products in their own stores. I wondered what kind of experience I had left in the store after shopping, mirroring my own observations. I will not comment on anything other than the assignment.
If you want to read the full text in english then use the translate service for translation.


Mysteerishop kansikuva


Mistä ajatus lähti tähän ja tutkimuksen luonnehdinta:

Ajatus mysteerishoppailusta lähti jolloin opiskelin hammashoitajaksi Koulutuskeskus Salpauksessa 2018-2019. Koulussa meillä oli saman niminen tehtävänanto jossa piti tutustua lähimarketin suun omahoidon tuotevalikoimaan. Joten tämä on toisintoa siitä. Tosin sillä twistillä, että tämä on paljon laajempi ja syväluotaavampi kirjoitus. Koska aihe jäi minua vaivaamaan ja halusin palata tähän aiheeseen myöhemmin.

Tutustuin lähikauppojeni suuhygieniantuote valikoimaan elokuun-ja marraskuun aikana 2021. Otin kaupan suun omahoidon tuotehyllystä valokuvan ja noudatin hyvän valokuvaamisen etikettiä. Tarkoitus oli ettei ihmisiä näy valokuvassa. Laskin silmämääräisesti montako eri artikkelia hyllyssä oli sillä hetkellä esillä. Mikä on ensivaikutelma hyllystä? Kuinka kattavasti suuhygieniantuotteita on saatavilla onko liian vähän - paljon (olisiko vähempi riittänyt)? Mikä on kokonaisnäkemys kaupan tarjonnasta. Onko niukan toimeentulon omaavilla ihmisillä mahdollisuutta hankkia perustuotteita edullisesti?

Tutkimuksen tarkoitus:

  Tarkoitukseni on selvittää minkälaisia suun omahoidon tuotteita lähikaupat myyvät asiakkailleen. Monipuolisuuden ja mahdollisimman laajan otannan takaamiseksi. Määrittelin, että tutustun kodistani 50 km säteellä olevien kauppojen tuotevalikoimaan. En ottanut mukaan elektroniikka- tai apteekkiliikkeitä. Jotta aihe pysyisi mahdollisimman simppelinä ja selkeänä. Perusolettamuksena olisi ,että  mielestäni tavalliset ihmiset asioivat ja ostavat suuhygienia tuotteensa yleisesti elintarvikekaupasta.
Lopuksi pisteytän kaupan hyllyvalikoiman "kauppa kohtaisesti" numeroarvosanalla 1-5 (1. kehno, 2. tyydyttävä, 3. hyvä, 4. kiitettävä  ja 5. erinomainen). 

Tutkimukseni lopussa pohdin kauppojen tuotevalikoimaan. Onko sosioekonomisesti vähätuloisella ihmisellä kuten opiskelijalla - iäkkäällä henkilöllä mahdollisuutta hankkia tuotteita kohtuu hinnalla? Voisiko kaupan "yli suuren" tarjonnan saada suppeammaksi jossa olisi vain kaikkein parhaimmat hinta-laatusuhteeltaan olevat tuotteet? Löytyykö tuotteita joilla on pyritty vähentämään muovijätteen syntymistä. Onko vaihtoehtoisia tuotteita muoville? Onko jokin tuote mikä herättää mielenkiintoni?

Välineistö:

 Kamerana toimi Huawei Honor 20 Lite, älypuhelimen integroitu takakamera 24MP.

Kaupat:

K-Citymarket, Prisma, Tokmanni, Kärkkäinen, K-Supermarket, K-Market, Sale, Lidl, S-Market.

K-Citymarket:

Sähköhammasharjat ovat sijoitettu lähelle suun omahoitotuotteita. Oral-B tuoteperheen tuotteet ovat suurelta osin edustettuina. Halvin sähköhammasharja maksaa vain 25€.

Pääkäytävän varrella olevan pääty jossa on hyvin sijoiteltu sähköhammasharjoja. Musta metallinen hyllypääty antaa "miehekkään" esivaikutelman tuotteista. 

Suun omahoidon tuotteita on monipuolisesti tarjolla. Suurimman osan koko hyllyrivistä vie hammastahnat mm. Colgate, Oxygenol, Pepsodent, Jordan, Oral-B, Zendium, Elmex, Parodontax, Devinit, Sensodyne ja Pirkka. Erilaisia hammastahnoja kuvassa on mm. alle kouluikäisten tahnat, hammaskiven muodostusta hidastavat tahnat, valkaisevat tahnat, ientulehdusta-, ja vihlontaa ehkäisevät tahnat sekä hankausvaikutukseen perustuvat valkaisu tahnat.

Hauska yksityiskohta Suomen Suuhygienistiliiton (SSHL ry) kyltti "Näin huolehdit hampaistasi". Kyltti pomppaa hyvin silmään hyllyriviltä. Kyltistä voi lukea perusasiat miksi hampaita on hyvä pitää huolta ja mitä tuotteita siihen tarvitaan. Olettaen ettei, asiakas tiedä miten hampaita hoidetaan... Perusolettamustakaan ei voi unohtaa. Miten niistä hampaita pitäisi oikeaoppisesti huolehtia. Koska jokainen on vastuussa omista hampaistaan. Kukaan ei tee sitä sinun puolestasi.

Kaikki suuhygieniatuotteet löytyvät yhdeltä hyllyrivillä. Halvimmat tuotteet alhaalla ja kalliimmat tuotteet ylhäälle sijoiteltuna. Tuotteita joita en löytänyt tai ei osunut silmään  olivat kielenpuhdistajat, suupeilit ja ortodonttiset harjat..


Colgate 100% recycled muovihammasharjoja sekä bambo vartisia hammasharjoja. Hyvä, että soft hammasharjanpää on valikoimassa.

K-Citymarket:sta löytyi hyvin laaja valikoima suuhygieniatuotteita. Sähköhammasharjat sijaitsivat pääkäytävän varrella lähellä suunhoitotuote hyllyriviä. Olen positiivisesti yllättynyt tästä koska vuosi sitten muistelisin, että sähköhammasharjat sijaitsivat silloin toisella puolella kauppaa. Onneksi kauppias on huomioinut tämän! Sähköhammasharjat ovat monen hintaisia. Edullisin tuote oli 25€ ja kallein 100€ paremmalla puolella. Oral-B uutuus iO sähköhammasharja löytyy täältä.

Kaupasta löytyy:
-hammasharjat
-hammastahnat
-suuvedet
-hammasväliharjat (muoviset ja metallivartiset)
-langat (superfloss-, vahattua -ja vahaamaton lankaa)
-hammaslankaimet (irrotettava hammaslankain ja yksinkertaisia hammaslankaimia)
-puutikut
-iäkkäille tarkoitetut proteesiharjat, proteesikiinnitysvoide ja proteesi puhdistustabletteja
-sähköhammasharjat ja vaihtoharjat
-kierrätysmuovista valmistetut tuotteet hammaslangan kuljetin, hammasharja

Tuotteiden esillepanossa oli panostettu tämä on otettu huomioon jo hyllytysvaiheessa. Ylimääräinen kuljetus/pahvijäte on heitetty pois. Jolloin tuote on hienosti ja sirosti esillä hyllyssä.
Silmän korkeudelle on sijoiteltu Sensodyne, Elmex ja Oral-B hammastahna tuotteet. Ylähyllylle taas ientulehduksen Parodontax sekä hampaidenvalkaisutahnat..
Itseäni jäi mietityttämään "ehkä" liiankin suuri valikoima tuotteita. Minulla meni vähän pääpyörälle miten paljon erilaisia hammastahnoja on tarjolla. Mutta toivon mukaan ihmiset löytyvät sen mitä ovat tulleet etsimään.

Kokonaisarvosana 5.


Prisma:

Suunhygieniatuotteita on runsaasti esillä. Hyllyrivi on sijoiteltu hyvin kassojen viereen. Tarjonta ei ole yhtä kattava kuin kilpailijalla. 

Tuotteet on sijoiteltu niin, että painavat suuvedet on sijoiteltu lähelle lattiatasoa ja kevyet tuotteet taas ylätasoille. Näin esim. iäkkään henkilön on helpompi noukkia tuote alhaalta kuin ylhäältä ettei tuote tipahda hänen päälleen. Pieni kokoisille ihmisille on tarjolla siirrettävä jakkara jotta tuotteen voi helpommin noukkia ylähyllyltä.

Pääsisäänkäynnin varrelle on sijoitettu erillinen sähköhammasharja tuotehylly. 

Oral-B:n tuoteperheen esittely suuhygieniapöytä.

Prisman sähköhammasharja valikoima on hyvin vaikuttava. Oral-B tuoteperhe Genius ja iO, Philips Sonicare ja Jordan. Irrotettavat harjaspäät on sijoitettu sähköhammasharjojen yhteyteen. Oral-B valopöytä luo huomiota jossa on "testeri" tuotteet esillä johon asiakas voi tutustua ja hypistellä käsissään tuotetta.

Prisman suun omahoidon valikoima on monipuolinen ja "perus"kattava. Sähköhammasharjat sijaitsevat elektroniikkaosaston yhteydessä. Suun omahoidon tuotteet sijaitsevat kassapäädyn tuntumassa lähellä muita hygieniatuotteita.
Sähköhammasharjoista aikuisten edullisin malli maksaa 22€ ja lasten 17€. Prisma on panostanut sähköhammasharjojen valikoimaan jossa on kolme eri merkkiä; Jordan, Philips ja Oral-B.
Sähköhammasharjoista on valittava perinteinen paineentunnistus-, ääniaalto- ja asentoälykäs sähköhammasharja. Aikuisten halvin sähköhammasharja on 30€ ja kallein taas 280€.

Suun omahoitotuotteiden esillepano on kattava ja tuotteet on hyvin sijoiteltu. Hammastahnoissa karkeasti edullisimmat "niin sanotut perustahnat" ovat alahyllyllä (Xtra, Rainbow, Oxygenol, Colgate, Pepsodent ja Jordan). Kalleimmat on sijoiteltu ylähyllylle (Parodontax, Oral-B, Sensodyne). Hellävaraisille ja vihloville hampaiden tahnat on sijoiteltu keskihyllyille. Erikoisin hammastahna joka osui silmään on Splat Special Coffee out (hammaskiillettä valkaiseva tahna). Coffee out on suunniteltu erityisesti kahvin ja teen nautiskelijoille.

Kaupasta löytyy;
-hammastahnat
-hammasväliharjat
-hammasväli puutikut
hammaslangat (vahattu ja vahaamaton)
-hammaslankaimet sekä hammaslangan kuljetin Jordan Easy Flosser
-suuvedet
-proteesien hoitoon liittyvät tuotteet
-hammasharjan suojakotelo
-sähköhammasharjat ja vaihtoharjat

Kokonaisarvosana 5.


Tokmanni:

Tarjonta on hyvin kattava ja monipuolinen. Huomioni kiinnittyi suuveden määrään. Erilaisia suuvesiä on tarjolla kahden hyllytason verran. Eri makuisia Listerine-suuvesiä on paljon. Tärkein valinta suuvesien käytössä on se ettei ne saisi sisältää alkoholia. Pelkkä suuveden käyttö ei ennaltaehkäise reikien muodostumista hampaissa. Mekaaninen hampaiden harjaus 2 x päivässä fluori hammastahnalla riittä varsin hyvin.

Hyllypäätyyn on sijoitettu sähköhammasharjat. 

Tokmanni brändinä on Suomen suurin ja ainoa valtakunnallinen halpakauppa. Tokmannin suuhygienia tarjonta on melko kattava ja kaikki perustuotteet löytyvät. Osa Pepsodent tuotteista on esillä omilla kuormalavojen päällä. Toisella kuormalavalla on tarjous hammasharjat ja toisella hammastahnoja (Pepsodent Super fluor ja pepsodent Xylitol 50ml pakkauksia). Pepsodentin perus hammastahnat ovat oikein hyviä kun ne sisältävät 1450ppm natriumfluoridia. Hammaslankojen valikoima on aika suppea vahattuja ja paksuja lankoja ei oikein ole.

Kaupasta löytyy:
-hammastahnat
-hammasharjat
hammaslangat
hammasväliharjat
-suuvedet
-proteesi puhdistustabletit (corega),
-sähköhammasharjat sekä vaihtoharjat
-hammastikut
-huulirasvat

Kokonaisarvosana 4.


Kärkkäinen:

Perinteiset hammaharjat ja muut suuhygieniatuotteet.

Hammastahnat ja suuvedet.

Tavara paljoudesta kertoo se, ettei kaikki suun omahoidon tuotteet riitä yhdelle hyllyriville vaan niitä on kaksi! Olen iloisesti yllättynyt, että suuhygienia tuotteita löytyy jokaiselle jotain. Tuotehyllyt sijaitsevat liukuportaiden välittömässä läheisyydessä ja lähellä kassoja.

Sähköhammasharja rivistö. Oral-B kilpailija Jordan on saanut oman esittelypöytänsä hyvin esille.


Tavaratalon suuhygienia tuotteiden osalta tarjonta on monipuolinen ja kattava.
Sähköhammasharjat ovat pääsisään käynnin ja liukuportaiden vieressä josta kulkee paljon ihmisiä ohi.  

Jordan sähköhammasharjojen tuoteperhe valikoima on suuri mutta aika suppea verrattuna "suurimaan" kilpailijansa. Jordanin halvin sähköhammasharja maksaa 25€ ja kallein 60€.
Oral-B halvin lasten sähköhammasharja maksaa 20€. Nuorille ja aikuisille on tarjolla monta eri hintaluokan tuotetta. Edullisin Oral-B tuote on Vitality 20€, Sensitive 60€, Pro 3500 Crossaction 60€, Smart 4000N 120€ ja Genius X 140€-170€. Miehille on tarjolla miehinen musta Oral-B Genius X ja naisille taas ruusukullan värinen Genius X.

   Suuhygienia tuotteita on niin paljon ettei tuotteita riitä yhdelle hyllylle. Vaan niitä on kaksi. Aivan upeaa huomata, että tavaratalo haluaa panostaa suuhygienia tärkeyteen! Erikoisin tuote minkä huomasin oli aktiivihiili hammaslanka. 

Kaupasta löytyy:
-hammasharjat
-hammaslangat
-hammaslankaimet ja vaihdettava hammaslankaimen viejä (Jordan easy clean flosser)
-hammasväliharjat
-erikoishammaslanka super floss
-Georganics aktiivihiili hammaslanka
-hammastahnat
-suuvedet
sähköhammasharjat ja vaihtoharjakset

Kokonaisarvosana 5.

K-Supermarket:

Hammasharjat, hammastahnat ja suuvedet löytyvät mukavasti samalta hyllypaikalta.

Osa suuhoito tuotteista löytyvät läheltä kassapäätyä.


K-Supermarket kauppa markkinoi itseään moderniksi ja asiakkaan näköiseksi kaupaksi.
Tästä kertoo se, että asiakkaan voivat toivoa itselleen mieluisia tuotteita lähikauppaansa. Kertoen siitä henkilökunnalle tai antaen palautetta kauppiaalle.
Suuhygieniatuotteet on sijoiteltu vähän hassusti kauppaan. Suun omahoidon tuotteet ovat eri paikoissa toisistaan. Tähän saattaa olla syynä hyllyrivin ahtaus.

Hammastahnat on aseteltu hyllyyn siten, että ne ovat vaakatasossa. Tuote vie hyllytasolla näin vähemmän tilaa kuin se olisi pystysuorassa hyllyllä. Tuotteiden pahvikuljetuslaatikot on poistettu tämä luo raikkaan ja hyvän fiiliksen hyllyväliin. Yksittäiset tuotepakkaukset on selkeästi esillä ja hyvin näkyvillä.
Jordan ja Colgate kierrätysmuovista valmistetut 100% recycled hammasharjat ovat pahvipakkauksissa. Herää kysymys milloin Pepsodent tuo omat tuotepakkaukset jotka on valmistettu muustakin kuin muovista? Pahvi on ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin muovi.

Kaupasta löytyy:
-hammasharjat
-hammastahnat
-lasten hammastahnat (Oxygenol muumi-teemaiset tahnat)
-hammasväliharjat
-hammaslanka, hammaslankain
-huulirasvat/huulivoiteet
-sähköhammasharjan vaihtoharja
-hammastikku
-suuvedet

Kokonaisarvosana 3.

K-Market:

Suun omahoidon tuotevalikoima on hyvin rajallinen. Tuotevalikoiman voi laskea melkein yhden käden sormilla..


K-Marketin kauppa on pieni ja sympaattisen kokoinen pieni elintarvikekauppa. Olin hyvin yllättynyt miten huono valikoima kaupassa on tarjolla suun omahoidon tuotteita. Suuhygieniatuotteet voisi laskea lasten helmitaululla. Hyllystä ei löytynyt kuin yksi sähköhammasharjan vaihtoharja. Mutta jos olet lähdössä kesämökille niin täältä löydät "perus" tarpeelliset suun omahoidontuotteet...
 
On aika ikävä huomata, että Fricz makukortit on sijoiteltu aivan viereen syyhygienia tuotteita. Asiakas voi itse päättää mihin makuliuskoja käyttää. Tosin Yle Uutiset kertoi, että 
"Tupakalle tunnusomaisen maun tai hajun kielto ei koske tupakointivälineitä. Siksi makukorttienkin myynti on yhä sallittua. Mentolisavukkeiden myynti päättyi Suomessa ja samalla koko EU-alueella 19. toukokuuta 2020. Sen jälkeen niitä ei ole enää saanut myydä tai muulla tavalla luovuttaa kuluttajalle.".

Kaupasta löytyy:

-3 eri hammasharjaa
-suuvesi
-hammasväliharja
-sähköhammasharjan vaihtoharja
-proteesi kiinnitysvoide
-5 eri hammastahnaa

Kokonaisarvosanaksi annan 1,5.


Sale:

Suunhoito tuotevalikoima on perus hyvä.

Sale suuhygieniatuote valikoima on perus hyvä mutta vakuuttava. Tuotteet ovat kolmella ylimmäisellä hyllytasolla. 
Hammasharjan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hammasharjan harjasten kovuudella on suuri vaikutus ikenien terveyteen. Oletko huomioinut mikä on sinun hammasharjan harjasten kovuus? Hard, medium, soft ja ultrasoft. 
Jos käytät tavallista hammasharjaa valitse "mieluiten" pehmeähkö (soft-ultrasoft) harjas kovuus kuin keskikova (medium). Harjatessa kannaa kiinnittää harjaustekniikkaan. Onneksi tässä kaupassa on mahdollista ostaa soft- ultrasoft hammasharja!

Kaupasta löytyy:

-hammasharjat
-sähköhammasharjan vaihtoharjat
-hammastahnat
-hammasväliharja
-hammaslankain

Kokonaisarvosana 2,5.

Lidl:


Hieno esillepano! Valo lyö ylellisen vaikutelman suuhygieniatuotteista.

Lidl on saksalainen, kansainvälisesti toimiva päivittäistavarakauppaketju. Tämän kaupan suuhygienia hyllyrivin esillepano on hyvin vaikuttava! Pieni led-kohdevalo antaa hyllyyn tilan ja avaruuden tuntua. Hyllyntasojen tuotteet pääsevät paremmin loistamaan jotta ohi kulkevan asiakkaan olisi suurempi mielenkiinto ottaa hyllystä tuote omaan ostoskoriinsa.
Vaikka ensivaikutelma on hieno niin tarkemmalla tarkastelulla löysin muutaman huomion.
Ei ole myynnissä yhtään sähköhammasharjaa mutta Dentalux sähköhammasharjan vaihtopäät löytyy.
En löytänyt mistään luotettavaa tuotetietoa Dentalux hammastahnasta. Vaikka hammastahnan hinta on hyvin alhainen alle 1€, niin itse en sitä suosittelisi. Alimman hyllyn Pepsodent hammastahnat ovat kaikkea parhaimpia joissa on 1450ppm fluoria. Big Size takaa sen ettei hammastahna pääse heti loppumaan.
Oral-B pro expert erikoishammastahna ja Pepsodent White now tuotteiden RDA-arvot ovat aika suuret.
Silmän korkeudella olevat hyllytason hammasharjojen harjastenkovuus Medium. En suosittelisi käyttämään medium hammasharjaa. Onneksi ylähyllyltä löytyy Soft ja Ultrasoft vaihtoehdot!
Vaikka ensivaikutelma oli hieno niin tuotevalikoima ei silmiä hivellyt.

Kaupasta löytyy:
-hammastahna
-hammasharja
-hammasväliharja
-hammaslanka
-Dentalux sähköhammasharjan vaihtoharja
-suuvesi

Kokonaisarvosana 2,5. 



S-Market:

Hyvä valikoima!

Hämeenmaa vastaa asiakkaidensa haasteeseen ja on uudistanut palveluverkostoaan ajantasalle monessa elintarvikemyymälässään.
Kaupan hyllyvalikoima on oikein hyvä ja hylly oli siisti! Hammastahna valikoima on aika iso suurinpiirtein 75% suuhygienian hyllytilasta. Valikoimaa riittää hammastahnoissa mm. Sensodyne, Zendium, Oral-B, Colgate, Elmex, Pepsodent, Oxygenol, Jordan, Rainbow, Xtra, Splat, Humble, Denivit. On hauska huomata, että Colgate hammastahnoja saa myös pieniä matkapakkaus tuubi kokoja. Parodontax hammastahnaa oli saatavilla vain yhtä tuotetta.

Kaupasta löytyy:
-hammastahnat
-hammasharjat myös lasten malleja oli paljon saatavilla
-hammasväliharjat
-hammaslangat
-hammastikku
-sähköhammasharjan vaihtoharja
-proteesikiinnitysvoide, proteesi harja, hammasproteesien puhdistustabletti
-hammasharjan suojakotelo

Kokonaisarvosana 4.


Tutkimuksen summa summarum!
Kauppojen suuhygienia tuotevalikoiman läpikäyminen oli antoisa ja hauska seikkailu. Vaikka tämä on vain tämmöinen keittiöpsykologiaan rinnastettava tieteellinen tutkimus. Tätä oli hauskaa kirjoittaa vaikka tälläkin ajalla olisin voinut pelastaa maailman! Mutta minkäs teet..
Tutkimukseni lähtökohtina oli kiinnittää huomiota kauppojen suuhygieniatuotteiden esillepanoon, tuotevalikoiman laajuuteen ja tietenkin hintaan. Pohdittavaksi jäi onko pienituloisilla ihmisillä varaa ostaa suuhygienian tuotteita?

Suun omahoidon kannalta kaikkein ideaalein tilanne olisi, että kaikki ihmiset käyttäisivät sähköhammasharjaa. Sähköhammasharja poistaa plakkia paljon tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja. Isojen kauppojen valikoimasta löytyivät sähköhammasharjat mutta pienemmistä elintarvikekaupoista ne puuttuivat. Tämä oli hyvin odotettavaa. Halvimpien sähköhammasharjojen (aikuisten malli) hinnat liikkuivat 20-30€ välillä kaupasta riippuen. Aloituspakkaukseen sisältyy yleensä yksi vaihtoharja.
Mielestäni tämä on aika perushinta edullisimmasta tuotteesta. Hinta voi olla pieni tuloiselle ihmiselle, työttömälle tai opiskelijalle yksinkertaisuudessaan liian paljon! Yleisesti halvimmista
 sähköhammasharja malleista puuttuvat paineentunnistus merkkivalo. Mikä on hyvin tärkeä kriteeri sähköhammasharjaa ostettaessa. Toinen ongelma on se ettei sähköhammasharjaa käytetä päivittäisessä suun omahoidossa. Tämä näkyy erityisesti ikäihmisten keskuudessa aika räikeästi. Erityisesti kotihoidossa, muistisairaiden palvelutaloissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä ongelma on aika yleinen ja valitettava. Tiedän tämän varsin hyvin koska olen työskennellyt kaikissa edellä mainituissa paikoissa työurani aikana. Asiakkaalla ei ole varaa ostaa hyviä suuhygieniatuotteita koska rahaa ei vain ole...

Kauppojen tuotevalikoimat ovat hyvin riippuvaisia kauppojen koosta. Pienessä elintarvikekaupassa tuotevalikoima voi olla hyvin suppea ja hypermarketissa hyvin laaja. Mielestäni myös pienissä kaupoissa voisi olla parempia tuotteita valikoimassa jos kauppias / osastonvastaava olisi ajantasalla suuhygienian tuotteista. Ei ole ihan sama millä tuotteella saa parhaimman lopputuloksen, ei todellakaan. Yksi asia on fakta, kalliimpi tuote on aina kestävämpi kuin halvempi. Hypermarkettien tuotevalikoimat olivat taas aivan huikeat ja aika laajat. Mutta onko tarpeellista hankkia hyllyriveittäin tuotteita jos hyvin toimivia tuotteita olisi vain 4-10 kpl. Mielestäni tässä parhaiten pärjäsi pienemmän kaupan osalta S-Market ja hypermarketin osalta Prisma sekä Kärkkäinen.

Ikäväkseni sain huomata erään kaupan hyllyltä fluorittoman hammastahnan. Suosittelen, että hyvin vakaasti valitsemaan fluoria sisältävän vaihtoehdon, niinkuin mitä tahansa hammastahnaa valitessasi. Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä vähentämälä kariesta aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja vähentämällä siten kiilteen liukenemista happohyökkäyksen yhteydessä. Parhaimmillaan fluorihammastahnan käyttö vähentää reikiintymisriskin puoleen. 

Globaali huomion aihe tulee lähitulevaisuudessa olemaan muovijätteen raju kasvu ympäri maailmaa. Mikä on kuluttajan vastuu muoviongelmassa? Osta vähemmän vai osta kierrätysmuovista tehtyjä tuotteita? Sain ilokseni huomata ,että Colgate ja Jordan on huomanneet tämän huolen ja heidän valikoimastaan löytyy bambusta valmistettuja hammasharjoja. Sekä 100% recycled kierrätysmuovista valmistettuja hammasharjoja.  

Loppu tulemana tulee olemaan selvä. Mielestäni kaikilla ihmisillä on oikein parempaan suun terveydenhoitoon tulotasoon tai säätyyn katsomatta.




Lähteet:

Wikipedia, tutkimus, https://fi.wikipedia.org/wiki/Tutkimus

Mainostoimisto Luma Oy, Tapio Lehtinen, 10.07.2019, Kuvaamisen säännöt - missä saa kuvata ja ketä?, https://mainostoimistoluma.fi/blogi/missa-saa-kuvata-ja-keta/

Google kuvahaulla hain kansikuvan valokuvat eri kauppojen julkisivuista.

SST info, Hämeenmaa, Uudistus toi haaveissa olleen ruokatorin S-Market Hennalaan, https://www.sttinfo.fi/tiedote/uudistus-toi-haaveissa-olleen-ruokatorin-s-market-hennalaan?publisherId=68574224&releaseId=69889511

Yle uutiset, Pilvi Pitkäranta, 30.06.2020, Maustamiseen käytettävien makukorttien kysyntä kasvoi, kun mentolisavukkeet kiellettiin - R-kioskien myynti kasvanut koko vuoden, https://yle.fi/uutiset/3-11425402

Jyväskylän Yliopisto, hammastahnat taulukko, https://www.jyu.fi/viesti/verkkotuotanto/tutkiva/jutut/hammastahnat_taulukko.htm

Kuluttajaliitto, "Muoviongelma on globaali ongelma.." https://www.kuluttajaliitto.fi/hankkeet/kuluttajan-oikeuksien-paiva-2021/

Terve suu, Helena Heikka, Anne Hiiri, Sisko Honkala, Helinä Keskinen, Kaarina Sirviö (toim.), 2., uudistettu painos 2015, kustannus Oy Duodecim.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?