the safety features of tobacco products are refined/ Tupakkatuotteiden turvaominaisuudet tarkentuvat

The Finnish Ministry of Social Affairs and Health has published a newsletter on the tightening of the Tobacco Act. This means that the packaging of cigarettes and wrappers must have individual identifiers to facilitate traceability and security features that increase abuse from 20.5.2019. They implement the EU Commission Implementing Decision on technical standards for the added safety features of tobacco products. The European Union Commission Implementing Decision has already been issued on 15.12.2017.
From 15 August 2016, tobacco products came into force as a result of the EU Commission 's change in the visual appearance of tobacco ashes. At that time, a warning pictogram and a text about the dangers of smoking to general health became mandatory.
The security features are specifically designed to prevent illicit trade in tobacco products. Especially smuggling and counterfeiting. Identification codes can improve product traceability to ensure product authenticity.
The retail packaging of products placed on the Finnish market must have five types / security features of authenticity: fine line patterns, color changing ink, ultraviolet rays with non-reflective paper, the micro printing and security fibers.

Smoking is not good for your health

Suomen sosiaali-ja terveysministeriön on julkaissut tiedotteen koskien tupakkalain tiukentumista. Tämä tarkoittaa sitä että savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava jäljitettävyyttä helpottavat yksilölliset tunnisteet ja väärinkäyttöä lisäävät turvaominaisuudet 20.5.2019 lukien. Niillä pannaan käytäntöön EU:n komission täytäntöönpanopäätös tupakkatuotteiden lisättävien turvaominaisuuksien teknisistä standardeista. Euroopan Unionin komission täytäntöönpanopäätös on annettu kyseisestä asiasta jo 15.12.2017.

Turvaominaisuuksilla pyritään nimenomaan ehkäisemään tupakkatuotteiden laitontakauppaa. Erityisesti salakuljetuksia ja tuoteväärennöksiä. Tunnistekoodeilla voidaan parantaa tuotteiden jäjitettävyyttä, jolla voidaan varmistaa tuotteiden aitouden varmistaminen.
Suomen markkinoille saatettavien tuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin on oltava viisi aitoustekijöiden tyyppiä / turvaominaisuutta:

-(Näkyvä) ohutviivakuvio (giljoshipainatus). Koristekuvio joka koostuu kahdesta tai useammasta aaltomaisesta limittäisestä viivasta , jotka painetaan monivärisenä epätyypillisin värein.

-(Näkyvä) väriä vaihtava painoväri. Väri vaihtuu tarkasteltaessa eri kulmista.

- (Osittain piilotettu) ultraviolettisäteitä heijastamaton paperi. Erityispaperi, joka ei heijasta ultraviolettivaloa. Sopii painatukseen UV-painovärien kanssa , jotka näkyvät erityisen UV-lampun valossa.

-(Osittain piilotettu) mikropainatus. Painatus, jossa käytetään erittäin pientä tekstiä, joka on suurennettava jotta sitä voitaisiin lukea paljaalla silmällä.

-(Piilotettu) turvakuidut. Sopivalle paperille satunnaisesti näkymättömiä fluoresoivia kuituja. Kuituja ei voi skannata eikä valokopioida. Ne tulevat näkyviin vain erityisen UV-lampun valossa.

Huomio! Näiltä turvaominaisuudesta vähintään yhden on oltava tupakkateollisuudesta riippumattoman kolmannen osapuolen tarjoama!!
Myöskin tukut eivät saa 20.7.2019 lukien myydä savukkeita tai kääretupakkaa sellaisille toimijoille , joilla ei ole tunnistekoodeja.
Huomioitavaa on että savukkeiden ja käääretupakan vähittäismyyntipakkaukset, jotka on valmistettu EU:ssa tai tuotu EU:hun ennen 20.5.2019 ja joissa ei ole yksilöllistä tunnistetta tai turvaominaisuutta , saavat olla vapaassa liikenteessä 20.5.2020 asti.


Tästä herääkin mieleen, että tupakkatuotteisiin tuli 15.82016 lukien voimaan EU-komission muutos tupakka-askien visuaalisesta ulkoasusta. Silloin tulivat pakolliseksi varoituskuva- ja tekstin tupakoinnin vaarallisuudesta yleisterveydelle. Tämä muutos herätti silloin paljon paheksuntaa ja mielipahaa ihmisten keskuudesta. Tuolloin syynä oli, että kuvat vaikuttavat paremmin ihmisiin kuin pelkkä tekstivaroitus. Muutos tulee aina shokkina tai epämiellyttävänä pahana jota ei haluaisi uskoa. Miksi ihmiset ylipäätään tupakoivat? Onko kyse sosiaalisesta yhteenkuuluvuuden tunteesta jota ihmiset hakevat vai onko se nikotiini? Voit kommentoida artikkelia sivun alakulmasta.
Dangers of smoking/ Varoituskuvat tupakoinnin vaarallisuudesta

Herääkin kysymys miksi minä jakaisin tälläistä tietoa blogissani. Asia on hyvin yksinkertainen itse olen tupakointia vastaan ja koen, että tällä muutoksella saadaan kitkettyä laitonta salakuljetusta ja jälleenmyyntiä Suomessa.  Herääkin kysymys, miksi nuuskan valmistajille ei ole samanlaista lakipykälää voimassa? Varsinkin nuorten keskuudessa nuuskan käytön yleistyminen on varsin helposti havaittavissa.
Oli kyse tupakoimisesta tai nuuskaamisesta molemmat ovat suun terveydelle hyvin haitallisia! Jos siis aloitit tupakoinnin... niin voit samantien lopettaa, kiitos.



Lähteet:

Suomen sosiaali-ja terveysministeriö, tiedote 31/2019, tupakkatuotteiden jäljitettävyyttä ja turvaominaisuuksia koskeva sääntely voimaan 20.5.2019, https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tupakkatuotteiden-jaljitettavyytta-ja-turvaominaisuuksia-koskeva-saantely-voimaan-20-5-2019

Suomen sosiaali- ja terveysministeriö, kysymyksiä ja vastauksia tupakkalaista, https://stm.fi/tupakkapolitiikka/usein-kysyttyja-kysymyksia-tupakkalaista

Raija Kantomaa, MTV uutiset, Vieläkö haluat tupakoida?Näin järkyttäviä kuvia tupakkalaki tuo tupakka-askeihin Suomessa, 11.8.2016, https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/vielako-haluat-tupakoida-nain-jarkyttavia-kuvia-lakimuutos-tuo-tupakka-askeihin-suomessa/6023452#gs.aiodol

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?