Mysteeri shoppailua

Moikka moi!
Tällä kertaa luvassa on mysteeri shoppailua lähiruokakauppaan. Tarkoituksena on tutustua lähiruokakaupan tai lähimarketin suunhoidon itsehoitotarvikkeisiin ja saada asiakaspalvelua henkilökunnalta suunhoitotuotteen valinnassa.

Lähimarketiksi valikoitui lyhyen kävelyetäisyyden päässä sijaitseva Hennalan S-Market (Helsingintie 126). Valintaani ei vaikuttanut ,että sattumoisin olen "vihreän bonus-kortin" haltija. Eikä missään nimessä se, että syrjisin muita kauppaketkuja. Päinvastoin.. olisi mielelläni mennyt vaikkapa Alepaan, Siwaan, K-markettiin, tai Lidl:in jos olisin asunut toisella puolella kaupunkia. Haluan painottaa että, tämä on täysin epätieteelliseltä näkökannalta suoritettu tutkimus (jos sellaisesta voi puhua:D). 
Hennalan S-Market

Lähimarketin suunhoidon-tuotteille löytyi melko runsaasti.
Epävirallisen laskujeni mukaan hyllystä löytyi suunhoidon-tuotteita:
  • Suuvesiä 7kpl. 
  • Hammastahnoja n.63 kpl, joista 8 lapsille suunnattuja, 55 kpl aikuisille tarkoitettuja tuotteita sekä proteesiharja 1 kpl.
  • Hammasharjoja n. 39 kpl.
  • Hammastikku, lankaimia ja hammasväliharjoja yhteensä n. 11 kpl.
  • Hammasharjan kuljetusputki 1 kpl.
Tein mysteeri shoppailun perjantaina 14.9 noin kello 13. Sillä hetkellä kaupassa ei ollut hirveä ruuhka ja sain rauhassa tutkailla suunhoidon-hyllyä. Ensimmäisenä ajatuksena tulivat mieleen: tuotteiden paljous, suuri värikirjo, erilaiset maut, suuret koot ja monipuolisuus. Kaikille ikä-ryhmille löytyisi tästä hyllystä varmasti jokaiselle jotakin!
Mielestäni hammastahnojen suuri määrä oli häkellyttävän suuri. Oli perinteisiä hammastahnoja (aikuisten fluoripitoisuus 1450ppm ja lasten fluoripitoisuus 1000-110ppm), valkaisevia hammastahnoja (tehoavat vain pinnallisiin värjäymiin), hampaiden vihlontaa estäviä tahnoja ja jne. Kaikkea oli mielestäni liikaa,sorry. Silmämääräisesti suurimmilla tuote-brändeillä jotka kilpailevat keskenään hyllytilasta olivat Pepsodent, Colgate, Oral-B, Elmex, Sensodyne. Niin sanotussa "kyykky-hyllyltä" löytyi X-tra,Oxygenol,Colgate. Positiivisinta oli huomata lapsille suunnatut hammastahnat. Piirroshahmojen kuten Muumit , Pokemon ja Minions olivat päässet hammastahna-tuupien kylkeen ilostuttamaan pienempiä kuluttajia. Piirroshahmoilla luodaan mielikuva ja johdetaan harhaan kuluttajia. Tässä tapauksessa kun piirroshahmot ovat hammastahnan kyljessä, asia on ok:) Lapset ja elintarvikkeiden markkinointi .
Kaupasta ei osunut ainuttakaan vaahtoamatonta, suun kuivuuteen tai halitoosiin auttavaa hammastahnaa. Ienongelmiin oli muutama Oral-B expert erikoishammastahna. Oliiviöljy pohjaisia  ,oikomiskojeiden tai implanttien harjaukseen tarkoitettuja hammastahnoja ei myöskään löytynyt.
Kysyessäni apuja kaupanmyyjältä hammastahnojen valintaan sain osittain apuja myyjältä, mikä oli mukavaa ja se olikin koko mysteeri shoppailun idea. Hän osasi pintapuoleisesti kertoa hammastahnojen eroista ja osasi kysyä tarkentavan kysymyksen käyttötarkoituksesta "vihlooko hampaita, onko ienongelmia, haluatko valkoisemmat hampaat? jne" .

Suuvedet olivat suurina puteleina sijoitettu lattian-tasoon, mutta miksi? Tätä vääryyttä en ymmärtänyt. Helpoiten kuluttaja löytäisi ne, jos ne olivat sijoitettu vähän korkeammalle? Fluoria ja alkoholia sisältäviä suuvesien käytön hyödyllisyydestä ei ole tutkimuksissa vahvistettu. Hyöty olisi lähinnä kosmeettinen. Näin mainitaan Terve Suu oppikirjassa. Antimikrobinen suuvesien käytöstä mekaanisen puhdistuksen lisänä on hyötyä ientulehdukselle ja parodontiitille alttiille henkilölle. Jonka tarkoituksena on rajoittaa bakteerien kasvua suussa. Suuvesien purskuttelu ei täysin korvaa mekaanista harjausta.

Hammasharjoja dominointia hallitsivat Jordan,Pepsodent ja Colgate.
Hammasharjojen luokittelu soft,medium ja hard kuvaavat harjojen pehmeyttä. Suuri merkitys onkin millä harjojen pehmeydellä hampaasi harjaat.
Usein liian kova-kovuus hard on tarkoitettu osa-ja kokoproteesien harjaukseen, eikä tulisi suositella tavalliseen hampaiden harjaukseen. Koska liian kovalla harjalla harjaaminen voi aiheuttaa abraasiota (ikenen vetäytymistä ja hampaan kulumista).
Pehmeät ja puolikovat sopivat parhaiten tavalliseen hampaiden harjaukseen. Riittävän tukeva ja käteen sopiva on varsin hyvä valinta. Esim. Joustovarsi vähentää ienrajaan kohdistuvaa rasitusta sekä harjausvaurioiden syntymistä. Suositeltavaa onkin vaihtaa hammasharja 3 kuukauden välein. Sähköhammasharjaa en löytynyt kyseisen kaupan valikoimasta ja myyjä pyysikin minua tutustumaan apteekin tai hypermarketin valikoimaan. Edes sähköhammasharjan vaihtopäitä ei ollut saatavilla...

Hammasproteesien puhdistamiseen tarkoitettu Corega Tabs löytyi aivan hyllyn oikeasta yläkulmasta - sieltä korkealta (ellen nyt liioittele noin 190-200cm korkeudesta)! Minä en tunne ketään vanhusta joka olisi niin korkea ja voisi ylettyä vapisevin käsin pakettiin...
Puhdistustabletin tarkoituksena on poistaa värjäymät ja mikrobakteerit proteesin pinnalta. Tätä ennen proteesista tulisi mekaanisesti puhdistaa silmämääräisesti ruuantähteistä. Corega käsittelyn jälkeen proteesit tulee aina huuhdella juoksevan veden alla ennen niiden asettamista paikoilleen.

Hammaslankain arsenaali oli melko kattava. Löytyi vahattua ja vahaamatonta, jokaiselle siis jotakin.  Kaksi erilaista puu hammastikku tuotetta sekä muutama hammasväliharja löytyivät.
Hammaslangan kuljettimia en mielestäni löytänyt. Näin tyytyväisenä Jordan Easy Clean Flosser käyttäjä voin suositella Jordanin hammaslangan kuljetinta. Sillä saa helposti ja vaivattomasti hammasvälit putsattua ja elämä hymyilee:D. 


Suuri valikoima suunhoidon tuotteita

Lapsille suunnattuja hammastahnoja oli 8 erilaista.


Lähteet:
Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Lapset ja elintarvikkeiden markkinointi. <https://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/julkaisut/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/toimialakohtaiset/lapset-ja-elintarvikkeiden-markkinointi/> (luettu 15.9.2019).

Jordan. hammastuotteet. <https://www.jordan.fi/> 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Kuka on TheRelaxingEnd?