Ahdistaa!

 Hei!

Haluan avautua ammattikorkeakoulun avoimen opintopolun opiskelustani.
Aloitin tosiaan opiskelut suuhygienisti koulutukseen 8/2023.
Ajattelin aluksi, että opiskelu voisi olla kivaa ja siitä voisi päästä tekemään käytännönläheisesti töitä aika asap! Todellisuus on ollut "näin kärjistetysti" aika erilainen ja karu. Ymmärrän, että perusopinnot ovat oppimisen kannalta hyvin tärkeitä ja siellä luodaan perustaa elinikäiselle oppimiselle. Samaa voisi sanoa autokoulusta. Jos et ole suorittanut hyväksytysti autokoulua ja lähdet auton rattiin hurjastelemaan kaupungille. Niin voit ennen pitkää löytää itsesi raastuvasta (historiallinen käsite). Ymmärrän ,ettei suuhygieniaa ja autokoulua voi rinnastaa keskenään - mutta ymmärrät kai yskän!

Pixabay.com

Useat avoimen opiskelijat ovat motivoituneita ja heiltä löytyy erilaisia työkokemuksia eri aloilta. Mahdollisesti edellisen tutkintojen (toisen asteen) opintoja sekä amk opintoja. Osa onkin varmasti kenties saanut AHOT hyväksilukuja opinnoista mm vapautuksen kurssista tai saanut opintopisteen suoraan kättelyssä. Herää kysymys. Miksi toisen asteen opinnoista ei muka saa hyväksilukuja? Minullakin on monien vuosien työkokemusta lähihoitajan työstä erilaisissa yksiköissä. Mutta sitä ei vain haluta ottaa suoraan huomioon opinnoissa, miksi?

Ymmärrän, että toisen asteen ja amk opinnot ovat laajuudeltaan hyvin erilaisia. Olen saanut todistaa erilaisten oppimiskäsitteiden tuskaa ja kärsimystä. Ahdistus on alkanut nousta pintaan amk:n kurssien myötä. Toivon mukaan lievä ahdistus ja epätietoisuus on tervettä Amk:n opintoihin? Jokainen tietenkin kokee opiskelun erilaisena mutta tämä on minun kokemukseni opiskelun aloituksesta Amk:ssa.

Sain tässä kevään lukuvuoden alussa mahdollisuuden yrittää tenttiä Lääkehoito suun terveydenhoitotyössä kurssia joka on 5 op arvoinen. Kurssi pitää sisällään kuten; turvallisen lääkehoidon, lääkemuodot ja antotavat- ja reitit, farmakologian, lääkelaskut, teoriatentti, lääkehoitoon liittyvä lainsäädäntö ja lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset. Opintojakson tavoitteina ovat mm. kuvata eri lääkeaineryhmien vaikutusmekanismit, osata selittää lääkkeitä ohjaavia lakeja, asetuksia ja eettisia ohjeita. Sekä osata teoriassa erilaiset lääkkeiden antomuodot ja antoreitit. 

Työpaikalla jouduin opiskelemaan uudestaan LOVe:n eli lääkehoidon osaaminen verkossa kurssin. Kurssi on pakollinen jokaiselle hoitotyötä tekevälle osaajalle (5 vuoden välein osaaminen tulee päivittää). Kurssi perustuu Sosiaali- ja terveysministeriön lääkehoito-oppaan mukaiseen osaamisen varmistamiseen. Onneksi tässä vaiheessa kurssin läpi kahlaaminen tuotti pienen hymyn suupieliin. Kun LOVe:n suulop osion sisältö katsottiin osittain hyväksytyksi. Tästä huolimatta kurssin pääsisältö piti lukea läpi ja sisäistää. Aivan lopuksi jouduin omalla vapaa-ajallani käydä tenttimässä EXAM sähköisessä tenttijärjestelmässä tentin puuttuvan osan. Onneksi tentti meni loppujen lopuksi läpi.

Kuvakaappaus Savonia.fi nettisivuilta.

 Välillä tämä opiskelu vain tuntuu aika turhauttavalta ja puuduttavalta. Jos ollaan täysin rehellisiä! Täytyy myöntää (nostan kädet ylös). Olen stressaantunut ja on tosi ikävää opiskella kun on hirveästi tekemistä. Joku voisi sanoa, että "Hei! Sehän kuuluu opiskeluun. Katos stressaaminen kasvattaa sinua sisäisesti tuleviin koitoksiin ja tekee sinusta voimakkaamman ihmisen."

Tässä vaiheessa turhautuminen perusopintoja kohtaan on varmasti täysin luonnollista, vai onko? Vaikka ammattikorkeakoulun opiskelu tuntuu välillä aika väkinäiseltä ja turhauttavalta. Koen, että joskus tästä saattaisi olla jotain hyötyä... 

Tsemppikaveri tuo tukea ja turvaa opintoihin.


Lähteet:

Pixabay.com/fi

Savonia Ammattikorkeakoulun nettisivut, Osaamisen tunnistaminen ja hyväksilukeminen, (viitattu 26.1.2024), Savonia.fi



 

Kommentit

  1. Anonyymi3.2.24

    Tsemppiä opintoihin! Mitä olen muilta tuoreilta aikuis-amk-opiskelijoilta kuullut, niin alku on pahin! Pikkuhiljaa siihenkin hommaan tulee rutiinit ja oppiminen helpottuu. Ihan uteliaisuudesta kysyn, pystytkö tekemään paljon töitä opintojen ohella? Itse opiskelen juuri oppisopimuksella hammashoitajaksi ja eihän sitä koskaan tiedä, jos jatko-opinnoista joskus kiinnostuisi.. Ja kiitos blogistasi, siitä oli alanvaihtoa miettiessä hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Toivon mukaan opiskelu helpottuisi jossain vaiheessa. Tällä hetkellä teen töitä osa-aikaisesti ja opiskelen siinä sivussa. Paljon tsemppiä oppisopimus opintoihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?