Janojuomaksi vettä

Kun minä olin nuori, "niin ei silloin tuollaisia energia -ja terveysvesiä ollut. Nämä ovat niitä nykyajan nuorten hömpötyksiä... ". Kuulen iäkkäämmän ihmisen tokaisevan kaupanhyllyjen välistä nuoremmille sukupolvilleen ohimennen. Ja tottahan se on, mietin mielessäni ja jatkan matkaa. Vai...Onko asia niin mustavalkoinen. Juotiinhan ennen vanhaankin hellepäivien virvoikkeena sitruunavettä... olen jopa kuullut, että hampaat harjattiin jopa suolalla, hyi!

Täytyy myöntää, että noin 15- 24 vuotiaille suunnattu mielikuvamainonta on räjähdysmäisesti yleistynyt. Tämän ovat huomanneet myös kauppiaat. Nykyään "isompien hypermarkettien " energia-ja urheilujuomien hyllyt notkuvat mitä värikkäämpiä ja isompia juomakokoja. Nuorten on varmasti vaikea vastustaa hyvältä maistuvia ja edullisia juomia, joiden hiilihydraatti määrät huitelevat pilvissä.  Napostelu kulttuuria on vaikea kitkeä koska se on tullut jäädäkseen. Sille ei vain mahda mitään. Nuorten valistaminen ja vanhempien tapakasvatus voisivat auttaa. Minun allekirjoittaneen on vaikea ymmärtää juomien tarkoitusperää /olemassa oloaan ylipäätään.. Juonko juoman janon sammuttamiseen tai ihan vaan huvin vuoksi. 

Pyrin käyttämään blogissani melko tuoreita (alle 4 kuukautta julkaistuja artikkelejä), ajankohtaisia sekä luotettavia netti- tai sanomalehti artikkeleja sekä myös alankirjallisuus julkaisuja/oppikirjoja.
Huomasin tuttavan facebook-sivullaan kyseisen nettiartikkelin ja päätin käyttää sitä tässä. Artikkeli on kotimaa osiosta julkaisu Hesarin artikkeli Terveysvesien trendi voi johtaa "seuraavaan mahdolliseen kansantautiin".. .Artikkelin otsikko itsessään oli niin mainiosti muotoiltu joten oli pakko lukea koko teksti.

Artikkelin mukaan jopa neljällä viidestä 15-vuotiaasta nuoresta on hampaiden eroosion merkkejä hampaissaan toteaa tutkiva hammaslääketieteen tohtori Viiva Alaruodanjoki Oulun Yliopistosta. Määrä on hätkähdyttävä ja jopa pelottava ellen sanoisi. Ymmärtävätkö nuoret koululaiset omien kulutustottumuksien seuraamuksia?  Onneksi uutinen on myös Hammaslääkäriliiton tiedossa. Liiton tutkijan Hannu Hausenin mukaan pahimmassa takauksessa tulevaisuudessa hammaseroosio voisi olla seuraava kansantauti.

Näin tulevana (en ole aloittanut vielä hammashoitaja koulua) suunhoidon ammattilaisena voisin kertoa hampaiden kulumiseen liittyvän faktan. hampaat eivät kulu /liukene itsekseen vaan siihen tarvitaan aina toinen osatekjä mekaaninen tai välillinen tekijä.
Hampaiden kulumisen voi jakaa kolmeen erilaiseen aiheuttajaan:
  1. Hampaiden kuluminen voi olla normaaliin puremiseen liittyvää joskus purentavoimat esim. yöllinen narskuttaminen tai kova purenta voi kuluttaa hammasta liikaa.Tällöin puhutaan attritio:sta. Yöllinen narskuttelu tiedostamatta voi johtua usein stressistä johon tulisi puuttua. Purennan aiheuttamaa kulumista ei voi itse hoitaa tai ehkäistä, vaan siihen tarvitaan asiantuntiahoita hammashoitolassa.
  2. Hampaiden pinnan kuluminen voi joskus aiheuttaa liian kovalla hammasharjalla harjaaminen tai liian kova harjaus. Jolloin hampaan pintaosa ja ikenen läheinen osa kuluu kuopalle. Hampaiden liiallisen harjaamisen aiheuttamaa kulumista kutsutaan abraasio:ksi. Usein omahoitona on vaihtaa kova hammasharja pehmeä-päiseen SOFT harjaan tai kynäotetta hampaita harjatessa. Jos hampaiden kaulaosat ovat paljastuneet voi kotikonstina kokeilla herkille hampaille tarkoitettuja hammastahnaa.
  3. Hammaskiilteen liukeminen voi johtua hampaan pinnalla olevista hapoista. Happojen aiheuttama kiilteen liukeminen sanotaan eroosio:ksi. Alle 4 pH-arvoasteikossa olevat tuotteet liuottavat hampaiden kiillettä esim. kivennäisvedet,virvoitusjuomat, tuoremehut, sitrushedelmät. Hampaiden eroosiota voi ehkäistä välttämällä happamia ruokia ja juomia. Nauttia siitä vain vähän tai harvoin päivässä. Napostelua tulisi välttää. Ksylituotteilla voidaan neutralisoida ravintoaineiden happamuutta ja niiden aiheuttamaa eroosiota. 
pH-arvoasteikko 0-14

lähteet:
Pihla Loula 2018. Helsingin Sanomat- Terveysvesien trendi voi johtaa "seuraavaan mahdolliseen kansantautiin"- tutkija huomasi,että suomalaisten hampaat ovat alkaneet kärsiä eroosiota.
<https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005766015.html>(luettu 3.8.2018).

Heikka H,Hiiri A, Honkala S, Keskinen H, Sirviö K 2015. Terve Suu. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim

(KUVA) Friman & Kivisalmi 2015. Laboration välinehuolto. Saarijärven Offset Oy. Saarijärvi 2015, s.210

ps.Toivon mukaan tykkäsit julkaisusta. Laita ihmeessä kommenttia tai palautetta. Thanks!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?