Työssä jaksaminen

Omaa työssä jaksamista ei voi pitää itsestään selvyytenä, vai voiko?
Varmasti jokaisella on omakohtaisia kokemuksia liittyen työssä jaksamiseen. Välillä töihin ei millään välittäis mennä ja joskus taas innolla odottaa töihin pääsyä hymyssä suin. Tietenkin vuodenaikojen vaihtelut saattavat vaikuttaa omaan työssä jaksamiseen positiivisesti tai negatiivisesti. Kesäisin auringon paistaessa ja kauniilla ilmalla on mukavampi tehdä töitä. Kun taas koleassa loppu syksyn räntä- tai vesisateessa jaksamisen rippeitä voi olla vaikea kerätä työpaikan taukotilasta.

Nykyään internet on pullollaan erilaisia työssä jaksamisen nettiartikkeleita. Muutamalla tietokoneen klikkauksella suurimman hakukone-palvelimen nettisivulta löytyy 1 630 000 hakutulosta (suomenkielistä hakua). Tuosta tulosmäärästä voi jokainen utelias lukija etsiä itselleen mieluisimman artikkelin tai lehtijutun.
Itselleni ensiksi osui silmään  JHL Suomen suurimman ammattiliiton nettisivun artikkeli ja toiseksi kansankielisempi erityisesti naisille tarkoitettu terveystiedon lehtiartikkeli Hyvä Terveys (vuodelta 2008).

Mielenkiintoista on verrata molempien artikkeleiden visuaalista sekä kirjallista sisältöä.
Näin nopella vilkaisulla voisin suositella siis molempien artikkeleja. JHL:n artikkeli oli ammattiliitto painotteinen ja hyvin yleismaailmallinen. Jossa ei suoranaisesti annettu vinkkejä vaan kerrottiin fakta pohjaisia asioita, hyvin puisevaa sävyyn. Oma oivallus jäi artikkelista puuttumaan. Plussana voisin nostaa hienon visuaalisen kuvan tekstin lopussa.

Hyvä Terveys oli pidempi mutta monipuolisempi ja helpommin lähestyttävä. Asiantuntijan Organisaatiopsykologin Pekka Järvistä oli haastateltu artikkeliin antamaan hyviä ja konkreettisia neuvoja lukijoille. 9 Tapaa Erottaa Järki ja Tunteet osiossa oli hyvin listattu ymmärrettäviä neuvoja työssä jaksamiseen.
Molemmista artikkeleista yhteisinä avain-asioina löysin onnistumisen tunteen ja työn mielekkyyden.  Itselleni työn mielekkyydellä on hyvin suuri painoarvo tulevassa Suunhoidon työelämässä, jotta työtä jaksaa puurtaa eteenpäin päivästä toiseen. Uskon,että mielekäs työ palkitsee ja antaa positiivista mielihyvää aivoille. Motivaatiota ja energiaa puskea eteenpäin.
Artikkeleissa mainittiin vapaa-ajan merkitys työpäivän palauttajana, työroolin ottamista ja ihmissuhde kiemuroiden ymmärtämistä. Aina töissä ei tarvitse olla kaikkien kaveri mutta kaikkien kanssa tulee tulla toimeen. Ihmissuhde ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu vapaa-ajalla on suotavaa mutta äkäiset ja iän ikuiset pessimistit voisivat jäädä kotiin.
Artikkeleissa sivuutettiin mahdollisia työuupumisien syitä mm. kiusaamis tai työsyrjintä asioita. Näiden aiheiden syvempää tarkastelua olisin netti-artikkeleista kaivannut. Tietenkään töissä ei ole mukava olla jos itseään jatkuvasti tai ajoittain vähätellään ja ollaan ilkeitä. Silloin vastapuolen kanssa asia tulisi ottaa puheeksi mahdollisimman varhain.

Oman työssä jaksamisen vinkit:

Itsensä löytäminen; Jotta mielekkyyden voi löytää on oltava "sinut itsensä kanssa". Hyvä itsetunto luo vahvaa pohjaa itsensä rakentamiselle.

Mielekäs työ; Uskoisin, että mielekäs työ motivoi ja antaa energiaa. Miellä mielekkään työn joustavaksi, haasteelliseksi ja palkitsevaksi.

Löydä mielekäs harrastus; Mielekäs vapaa-ajan tekeminen vaikuttaa positiivisesti mieleen ja jaksamiseen. Harrastus on hyvää vastapainoa työelämän arkiselle toistolle. Löydä siis itsellesi hyvä harrastus näet ihmisiä ja voit saada uusia kavereita.

Hyvä ja toimiva työilmapiiri; Työelämä on vähänkuin joukkue urheilua jossa kaivataan jokaisen yksilön työpanosta. Olit sitten ekstrovertti tai introvertti jokainen voi löytää oman paikkansa tähti joukkueesta - hyökkääjänä tai puolustajana.

Säilytä mielekkyys työhön; Etsi työpäivästäsi jotain pientä ja merkityksellistä. Älä koskaan luovuta vaan pyri eteenpäin.

Unelmoi suuresti; Aseta kuukausittain jokin tavoita tai päämäärä jota kohti kuljet. Itsensä lisäkoulutus tai johonkin uuteen juttuun hyppääminen voi antaa mahdollisuuksia -  jonkin uuden asian syntymiseen. Unelmoi siis suuresti ja jonain päivänä voit saavuttaa sen, mistä haaveilit hetki sitten.

Maastopyöräilyä Lahdessa.
Lehmusreitin näköalapaikka (Ankkuri).



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Kuka on TheRelaxingEnd?