Hammashoitajan vinkki 1 !

 Morjesta päivää! 

Tämä julkaisu on kohdennettu erityisesti 
suun terveydenhuollon henkilöstölle sekä alan opiskelijoille, sekä alasta kiinnostuneille.
Annan pieniä vinkkejä työssätoimiseen tai huomiomaan joitain pieniä asioita omassa työskentelyssä.
Muistuttaisin silti noudattamaan oman työpaikan säännöksiä sekä perehtymään käytäntöihin.

Saa toteuttaa oman harkinnan mukaan.

This publication is specifically targeted for oral health care staff and students in the field, as well as those interested in the field. I give little tips for working. I would still remind you to follow the rules of your own workplace and familiarize yourself with the practices.


Kansikuva, numero yksi on italiaksi uno.


Särmäysjäteastian sijoittelua

Katkelma Välinehuolto kirjasta :"Terveydenhuollon jätteiden asianmukainen käsittely ja turvallinen loppusijoitus ovat välttämättömät yhteiskunnalle ja ympäristöterveydelle. Terveydenhuollon laitoksissa syntyy tartuntavaarallista jätettä, joka on käsiteltävä yhdenmukaisesti niin että riittävän korkeat terveyden suojeluvaatimukset täyttyvät."

Sääntö numero UNO! Käsittele teräviä instrumentteja ja neuloja hyvin varoen. Potilastyössä on paljon vaaranpaikkoja joihin voi sisältyä riski viiltotapaturmasta. Pistotapaturman syinä ovat usein kiire, nopeasti muuttunut tilanne potilastyössä, inhimillinen erehdys, neulan hylsyttäminen tai terävän esineen varomatonkäsittely. Sosiaali-ja terveysalalla sattuu päivittäin pistotapaturmia mutta aina kannattaa käsitellä teräviä neuloja varoen. Jo ennakkoon on hyvin suositeltavaa perehtyä oman työpaikan hygieniasuunnitelmaan ja siihen, miten toimia viiltotapaturman sattuessa.

Viiltävän jäte astian sijoitteluun olisi hyvä kiinnittää huomiota. VAIKKA SE ON IHAN PERUSASIOITA, mutta hei! Jotta voisi kehittyä "vielä paremmaksi" suun terveydenhoidon ammattilaiseksi on hyvä kiinnittää huomiota ihan perusasioihin. Kaiken perusta on oikeat toimintatavat omaksuminen jo opiskelun orientointi jaksoilla tai työharjoittelussa sekä hyvä ammatillinen etiikka. Niiden varaan on turvallista rakentaa vankkaa perustaa omalle työlle.
 

Työpisteen sivupöytä. 

Pohdinnan jälkeen palataan jälleen itse asiaan. Mihin itse sijoitat särmäysjäteastian ja miksi?
Onko astian sijoittelulla jokin perusajatus vai "vanha tapa"?  Vai tokaisu, että "olen tottunut tekemään työni näin ja tulen tekemään näin ja näin jatkossakin... älä sä tuu mulle opettaa kun mä oon tehnyt tätä duunii viimeiset 60 vuotta!". Mitäpä tuohon vastaisi? Jatketaan pohdintaa.

Jotta jokainen viiltotapaturmilta voitaisiin välttää suun terveydenhuollossa. Omaan työskentelyyn tulisi kiinnittää aina huomiota. Mielestäni parhain paikka pistävän keräysastian sijoittelulle voisi olla 
oman työpisteen sivupöydälle. Koska se on vain puolen metrin päässä omalta satulatuolilta jotta terävän puudutusneulan ja kirurgisen veitsen voi sujauttaa nopeasti ja turvallisesti astiaan. Ja mikä tärkeintä, yhtään lisäaskelta ei tarvitse ottaa. Seuraavassa julkaisussa perehdytään miten, puudutusneula laitetaan turvallisesti viiltojäteastiaan.

Rullakaapiston ylätaso, alempana likaisten instrumenttien kuljetuslaatikko.

Toinen paikka särmäysjäteastialle voisi olla likaisien instrumenttien kuljetuslaatikon lähettyvillä. Tässä tapauksessa (ala kuva) astia on rullakaapiston ylätasolla. 
Tosin miinus puolina ovat;
-astia on noin 1,4 m korkeudella
-astia on melko kaukana työpisteeltä, päivässä kertyy muutama lisäaskel
-neulan turvallisessa hävittämisessä hammashoitaja joutuu hieman kurottautumaan astialle jotta esine saadaan asianmukaisesti astiaan
Positiivisina puolina voisin mainita;
-potilasturvallisuuden vuoksi astia on melko korkealla. Tästä syystä pienet lapset eivät ylety siihen.


Särmäysjäteastian kylkeen on merkitty oleellisia tietoja.

Riskijäteastian tunnistaa kansainvälisestä tartuntavaarallisesta varoitusmerkistä ja kelta-punaisesta huomioväristä. Olet koskaan huomannut mitä astian kyljessä lukee. Siihen on kirjoitettu italiaksi lause, "Rifiuti sanitari pericolosi a rischio infettivo taglienti e pungenti". Oletko koskaan miettinyt tuo lause mahtaisi tarkoittaa? Astiaa ei suositella täytettäväksi aivan täyteen vaan mieluummin jätettävän vähän vajaaksi. Silloin kierrettävän lukituskannen saa laitettua varmasti ja turvallisesti kiinni.  
Särmäysjäteastian asianmukaisesta hävittämisestä on vastuussa pääkäyttäjä eli hammashoitaja. Astian kylkeen on hyvä kirjoittaa osasto nimi ja päivämäärä. Astia on kertakäyttöinen "Non riutilizzabile".


 

Lähteet:

Välinehuolto, Karhumäki, Hirvonen ja Tuominen (toim.), 1-2.painos 2008,2014, kustannut Oy Duodecim

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?