Tiesitkä nämä 10 asiaa hammashoidosta? / Did you know these 10 things about dental care?

  1.  Apteekin väliaikainen purentasuoja hyvä vai ei?

    Narskutteletko hampaita yhteen öisin tai onko hampaat kuluneen näköiset? Apteekista hankittava väliaikainen purentasuoja on ensiapu hampaiden kulumisen ennaltaehkäisyyn. Oireita mm.
    - Etuhampaat ovat horisontaalisesti tasaiset tai kulmahampaat ovat kuluneet. 
    - Hampaiden purentapinnat (okklusaali) ovat kuluneet eli kiille on mekaanisesti hävinneet pitkäkestoisen narskuttelun seurauksena.
    - Purentalihasten kiputilat voivat olla ajoittaisia tai jatkuvia. 
    - Yksittäisen hampaan kohdistuva kuormitus /hampaiden kiristely.
    - Joissain tapauksissa ihminen voi purra hampaan rikki, koska ei pysty kontrolloimaan narskuttelun voimaa. 
    - Jatkuva stressitila voi heijastua purentalihaksiin erilaisia kiputiloina tai leukojen jäykkyyksinä.
    - Tahdosta riippumatonta narskuttelu on hyvin salakavala purentavaiva, tähän on vaikea itse vaikuttaa. Tällöin elimistö pyrkii purkamaan stressitilaa johonkin erityisesti unessa tai valveilla ollessa. 

    Hammaslääkärin teettämä yksilöllinen purentakisko (stabilisaatiokisko) on asiakkaan hampaille suunniteltu purentasuoja hampaiden kulumista vastaan. Jos asia askarruttaa ota hyvissä ajoin puheeksi oman hammaslääkärin kanssa mahdollisen purentakiskon hankinta. Hinta on tosin moninkertainen apteekin purentasuojaan verrattuna ja käynti kertoja kertyy yleensä kolme vastaanottokäyntiä. Apteekin väliaikaista purentasuoja voi olla lyhyt ja väliaikainen ratkaisu. Mutta se ei ratkaise sitä ongelmaa mitä on jo tapahtunut hampaille.

    Is the pharmacy's temporary bite protection good or not?

    Do you crunch your teeth together at night or do your teeth look worn? Temporary bite protection is a first aid for the prevention of tooth wear. Symptoms may be;
    - The front teeth are horizontally flat, canines are worn.
    - Different pain states of the masticatory muscles.
    - Load on a single tooth.
    - Stress states can be reflected in tooth tightening and jaw stiffness.

    The individual bite rail (stabilization rail) commissioned by the dentist is a bite protection designed for the customer's teeth against tooth wear. If the matter is busy, talk to your dentist in good time about obtaining a possible bite rail.



  2. Minkälaiset valmiudet / ymmärrys asiakkailla on jos hän haluaa proteettista ratkaisua?

    Ensimmäisenä on asiakkaan itse sisäistää/ ymmärtää omat suun omahoidon tottumukset. Mitkä realistiset näkymykset on asiakkaalla.
    - Kannustaminen ja motivointi parantamaan harjaustottumuksiaan. Hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä, hammaslangan tai hammasväliharjan käyttö.
    - Elämäntapamuutokset; Tupakan ja nuuskan lopettaminen ovat ensisijaisen tärkeitä! Napostelun ja jatkuvan makeisten syömisen hillitseminen.
    - Janojuomaksi aina vesi. Makeutetut kivennäisvedet (esim. sitruuna) ja appelsiinimehut aiheuttavat pitkällä aikavälillä hampaiden eroosiota.
    - Hinta ratkaisee. Minkä verran on valmis satsaasaam uusiin hampaisiin. Aina halvalla ei saa hyvää ja kestävää ratkaisua. Hyvin istuva ja laadukas proteettinen ratkaisu on aina kotiin päin. 

    Jos nämä "perusasiat" eivät ole kunnossa tulee hammaslääkäri niihin puuttumaan.
    Vasta näiden "perusasioiden" jälkeen voidaan lähteä hammaslääkärin näkemyksellä suunnittelemaan hoitopolkua hyvään ja laadukkaaseen proteettiseen ratkaisuun.

    What kind of capabilities does the customer have if he/she wants a prosthetic solution?

    The first is for the client to understand their own oral self-care habits. What realistic prospects does the customer have?
    - Encouraging and motivating to improve their brushing habits.
    - Lifestyle changes; Quitting tobacco and snus are paramount! Stopping the eating of sweets.
    - Always thirst quenching water. Coffee can be drunk in black.


  3. Duraphat hammastahnan saa apteekista ilman reseptiä.

    Aikaisemmin Duraphat hammastahna on ollut hammaslääkärin määräämä reseptilääke jonka on saanut vain hammaslääkärin reseptillä. Tämäkin on jo muuttunut jokin aika sitten. Nykyään Duraphat lisäfluori valmistetta saa apteekista ilman reseptiä. Tästä huolimatta tuote kuuluu lisäneuvonnon piiriin ja hml ja shg seuraavat sen käyttöä vastaanottokäynneillään jatkossakin.

    Duraphat 5mg/g hammastahna (lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke) joka on tarkoitettu aikuisille tai vähintään 16-vuotiaille , joilla on kohonnut hampaiden reikiintymisen riski. Duraphat vaikuttava aine fluoridi (natriumfluoridia), hammastahna sisältää 5mg fluoridia joka vastaa 5000 ppm fluoridia. Tavalliseen hammastahnaan verrattuna fluoridi määrä on 4-5 kertainen! Kaupasta ostettu hammastahna sisältää 1450 ppm fluoridia. Hammastahnan käyttö itsehoidossa aloitetaan hammaslääkärin, lääkärin, suuhygienistin tai sairaanhoitajan seurannassa. Jotta hammastahnan oikeaoppinen käyttö voidaan varmistaa ja arvioida muu hammashoidon tarve vastaanottokäyntien yhteydessä.  

    Duraphat toothpaste is available from a pharmacy without a prescription.

    Today, Duraphat supplemental fluoride is available from pharmacies without a dental prescription. In the past, Duraphat toothpaste has been a Prescription Drug prescribed by a dentist that has only been obtained with a dental prescription. 
    Nevertheless, the product is subject to further advice and hml and shg will continue to monitor its use during their reception visits.

    Duraphat 5 mg / g toothpaste (self-medication requiring further advice) for adults or at least 16 years of age with an increased risk of tooth decay. Duraphat active ingredient fluoride (sodium fluoride), toothpaste contains 5mg of fluoride equivalent to 5000 ppm of fluoride. Compared to regular toothpaste, the amount of fluoride is 4-5 times! The store-bought toothpaste contains 1450 ppm fluoride. The use of toothpaste in self-care is started under the supervision of a dentist, doctor, oral hygienist or nurse.


  4. Älä avaa pullonkorttia omilla hampailla!

    Pullonkortin avaamiseen on hyvä käyttää AINA siihen tarkoitukseen suunniteltua pullonkortin avaajaa - Ei omia hampaita. Riskinä on, että hammas saattaa saada iskun tai kolahduksen jonka seurauksena hammas vaurioituu osittain tai pysyvästi. Hammaskruunu voi raksahtaa poikki vertikaalisesti tai horisontaalisesti halki. Tai aiheuttaa mikrohalkeaman jota ei voi paljaalla silmällä havaita.

    Do not open the bottle card with your own teeth!

    To always open the bottle card, it is ALWAYS to use a bottle card opener designed for that purpose - Not your own teeth. There is a risk that the tooth may be struck or knocked, resulting in partial or permanent damage to the tooth.


    En suosittele kokeilemaan tätä hampaillesi, ikinä!

  5. Sähkötupakan käytön terveyshaitat.

    Tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että sähkösavukkeiden avulla voitaisiin vieroittua tupakoinnista tehokkaasti. Sähkötupakan käyttö edistää ja ylläpitää nikotiiniriippuvuutta - TÄMÄ ON FAKTA!! Sähkötupakan patruunat sisältävät monia ihmiselle vaarallisia kemiallisia yhdisteitä mm. nikotiinia, glyserolia, propyleeniglykolia joka kuumentuessaan muodostaa propyleenioksidia. Mitäs nämä kemialliset yhdisteet saattavat aiheuttaa ihmisen elimistölle?

    Nikotiinin on todettu nostavan verenpainetta, supistavan verisuonia ja edistävän tyypin 2 diabetesta. Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine joka on luokiteltu päihdeaineeksi (tupakan aineosa). Nikotiinipitoisten sähkösavukenesteiden väärinkäytöstä on raportoitu myrkytyksiä ja myrkytysepäilyjä lasten ja nuorten aikuisten osalta.
    Glyseroli aiheuttaa hengittäessään keuhkoissa solumuutoksia.
    Propyleenioksidi käytetään elektronimikroskooppinäytteiden valussa sekä se on nestemäinen polttoaine, jota käytetään aerosolipommeissa. Lyhytaikainen altistuminen ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Pidempiaikainen altistuminen voi aiheuttaa ihon herkistymistä.

    Sähkötupakan kattavista terveyshaitoista on löydettävissä niukasti tietoa, koska sähkösavukkeet ovat tulleet markkinoilla vasta 2000-luvun puolen välin jälkeen. Sähkötupakoiden käyttö painottuu työikäisillä alle 35-vuotiaaseen, miesväestöön. Sähkösavukkeiden pitkäaikaisen käytön mahdollisesti aiheuttamista sairauksista ja haitoista saadaan luotettavaa tietoa vasta vuosien päästä.

    Sähkösavukkeita ei voida suositella tupakoinnin lopettamiseen, sillä niiden tehoa tupakoinnin lopettamisessa ei ole todistettu.

    Health hazards of e-tobacco use.

    Studies have not been able to show that e-cigarettes can be used to effectively quit smoking. The use of e-tobacco promotes and maintains nicotine addiction - THIS IS THE FACT !!

    E-cigarettes cannot be recommended for smoking cessation as their effectiveness in quitting smoking has not been proven. 



  6. Eroosiovaurioiden esiintyvyys on lisääntynyt teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla.

    Hampaan kemiallista kulumista, jossa hampaan kovakudos (kiille) liukenee happojen vaikutuksesta. Tätä ilmiötä kutsutaan hampaiden eroosioksi. Hapot voivat olla peräisin ruuista (sitrushedelmät), virvoitus- ja energiajuomista, maistetuista kivennäisvesistä tai mahan hapoista (happamat röyhtäilyt ja usein toistuva oksentaminen). Nuorten keskuudessa lisääntynyt ja hyväksyttävä napostelukulttuuri voi olla yhtenä osa syynä eroosiovaurioihin.

    Mielestäni nuoret saattavat kokea energiajuomien nautiskelun sosiaalisesti hyväksyttävänä tapana olla kavereiden tai ystävien kanssa koulussa tai vapaa-aikana ostareilla. Ovatko nuoret tietoisia energiajuomien haitoista? Vai onko nuorille isompana kynnyksenä olla juomatta energiajuomia sosiaalisen paineen vuoksi? Onko kaupoilla minkäänlaisia velvotteita energiajuomien myynnissä? Tästä voit lukea lisää edellisten Tiesitkö nämä 10 asiaa hammashoidosta jutuissa.

    Voisiko nuorille ehdottaa yhteistä sokerilakkoa päivää? Tämä voisi olla mielenkiintoinen tempaus järjestää nuorille 👌.


  7. Potilaan oikeudet ja velvollisuudet omaan suunterveydenhuoltoon.

    Laki määrittää, että jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus ilman syrjintää hänen terveydentilansa edellyttämään laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä. Suun terveydenhuollossa potilaalla on samat oikeudet kuin muissakin terveydenhuollon palveluissa.

    Vanhusten ja ikäihmisten suun omahoidon kasvu ja suunhoidon palveluiden tarve tulevat lisääntymään tulevina vuosina- ja vuosikymmeninä. Suomen ikärakenne tulee väistämättä kääntymään päälaelleen kun ikäihmisten määrä tulee kasvamaan väestössä verrattuna työikäisten määrään. Julkisen sektorin erilaisten palvelutarpeiden määrä tulevat lisääntymään. Myös ikäihmisten palveluiden tarve tulevat lisääntymään. Sekä suun terveydenhuollon palvelut tulevat lisääntymään. 


    Patients' rights and responsibilities for their own oral health care.

    The law stipulates that every person permanently residing in Finland has the right, without discrimination, to good quality health care and medical care required by his or her state of health, within the limits of the resources available to health care at any given time. In oral health care, the patient has the same rights as in other health care services. 


  8.  Mikä on ihmisen kovinta ainetta kehossa?

    Hampaan näkyvä osa on hampaan kruunu. Kiille (kovakudos) ympäröi hammaskruunua, joka on kovinta ainetta ihmiskehossa. Tiesitkö, että suurin osa hampaasta on hammasluuta, joka antaa hampaalle sen värin. Kiilteen kulutuskestävyys on suuri, mikä on tärkeää koska kiille ei kykene korjautumaan itsestään eli kiilteen uudistuskyky on lähes olematon. Täten menetettyä kiillettä ei saa enää koskaan takaisin! Täten hampaista on hyvä pitää huolta nyt ja jatkossakin.

    What is the hardest substance in the human body?

    The visible part of the tooth is the crown of the tooth. Mica (Hard Tissue) surrounds the dental crown, which is the hardest substance in the human body. The abrasion resistance of the enamel is high, which is important because the enamel is not able to repair itself.


  9. DentView - uutta potkua ennaltaehkäisevään työhön.

    Meidän hammashoitolaan saapuu syksyllä innovatiivinen henkilökuntaa sitomaton omahoidon opetustyökalu "älypeili". Olen älyttömän innoissani tästä koska saan nähdä uutta innovatiivista teknologiaa ennaltaehkäisevässä suunhoidossa. DentView ei tosiaan vaadi hammashoitolan henkilökuntaa laitteen ohjaamiseen joten asiakas saa käyttää sitä omatoimisesti. Laite itse ohjeistaa käyttäjää laitteen käytössä. Älypeiliteknologia mahdollistaa opastuksen seuraamista asiakkaan omassa suussa ja samalla kerää dataa asiakas käynneistä.

    DentView - a new kick for preventative work.

    An innovative non-staffed self-care teaching tool "smart mirror" arrives at our dental clinic in the fall. I am insanely excited about this because I get to see new innovative technology in preventive oral care. DentView does not really require dental staff to control the device so the customer is allowed to use it on their own. The device itself instructs the user in the use of the device.


    Kuva on kuvakaappaus DentView Oy:n nettisivulta.


  10. Miten vanhusten hampaiden omahoito luonnistuu kotihoidossa sekä palvelutaloissa?

    Ehdotuksena on lisätä henkilökunnan koulutusta ja perehdytystä suun omahoitoon tärkeyteen. Säännöllinen hammastarkastus hammaslääkärissä on erittäin tärkeää ikäihmisille vaikka omia hampaita ei olisikaan suussa. Parodontiitti eli ientulehdus on salakavala ja hitaasti enenevä suusairaus. Yksilöllinen hampaidentarkastus välin määrittelee hammaslääkäri. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää 1 vuoden väliä.

    Esimerkiksi  asukkaille/ asiakkaille voisi suunnitella viikottaiseen päiväkalenteriin suunhoidon teemapäivän tai kierroksen. Tässä asukkaan omahoitajat voisivat tarkistaa minkälaisessa kunnossa asukkaan suunomahoito on. Tarvitseeko hän proteesien pesun ohjeistusta "kädestä pitäen" vai suullista ohjeistusta. Yksilölliset lähtökohdat ja motivointi tulee ottaa huomioon ohjeistuksessa.


Herääkö hampaiden hoidosta jotain kysymyksiä? Laita ihmeessä palautetta niin yritän vastata kysymyksiin omien tietojeni mukaan tai kysyn hammaslääkäriltä vastausta asiaan.



Lähteet:

Terve suu, 4., uudistettu painos 2020.

Suomen hammalääkärilehti, Erosiivisen kulumisen diagnosointi ja hoito Suomessa, 4/2021. 

MTV3 uutiset, Suomalaisten hampaiden kunto heikkenee - taustalla napostelukulttuuri ja happamat juomat , 4.1.2020,
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomalaisten-hampaiden-kunto-heikkenee-taustalla-napostelukulttuuri-ja-happamat-juomat-terveellisetkin-tuotteet-voivat-olla-hampaille-haitallisia/7679938#gs.y4k4hl

Päihdelinkki.fi, https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/pikatieto/sahkotupakka

Yle uutiset, Vesa Marttinen, 

Lähes 10 vuotta lääkäreiden saneluja purkanut Michael Perukangas tietää, että tekoäly vie lopulta häneltä työn – ja hän on auttanut sen toteutumisessa, 11.11.2020, https://yle.fi/uutiset/3-11642283

Lääkeinfo.fi, Duraphat käyttöseloste, https://laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=1714&d=2046035

Duraphat hammastahna pakkausseloste PDF, https://www.fimea.fi/documents/160140/1769302/Duraphat+taskukortti+%281%29.pdf/96ebaf92-3de2-4f68-253c-0fa729086d06?t=1615204035212

DentView Oy, https://www.dentview.fi/

Solunetti.fi

Kommentit

  1. Tuota Duraphatia voisinkin kokeilla. Jotain tuotteita hampaille tulisi hankkia. Ovat värjäytyneet ja kiilto on poissa. Pitääkin pyörähtää apteekissa. Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?