Tiesitkö nämä 10 asiaa hammashoidosta?

 1. Älä pureskele/ jauha samaa purukumia kuin 3-5 min yhtä jaksoisesti.

Purukumin tarkoitus on pysäyttää ruokailun jälkeinen happohyökkäys hampaita vastaan. 3-5 minuutin purestelun jälkeen purukumin voi heittää roskikseen. Pitkäjaksoinen ( esim. 30min- 3tunnin) ja liiallinen purukumin jauhanta voi aiheuttaa leuka- ja puremalihasten arkuutta sekä hammaskiilteen mekaanista kulumista ja lopulta eroosiota. Tästä syystä purukumia tulisi pureskella vain hetken aikaa.

Joillekin ihmiselle purukumin pureskelu lievittää stressiä kun leuat jauhavat purukumia yhtä jaksoisesti suussa. Mutta tämä ei ole suositeltavaa. Stressin syihin tulisi täten kiinnittää huomiota. Jos aihe on mielessä ja haluat keskustella siitä ota asia puheeksi oman hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa.


2. Miksi hammashoitajat eivät saa toimenpidepalkkiota tekemästä työstään?

Hammaslääkäreiden hyvä palkka selittyykin sillä, että he saavat toimenpidepalkkioita (tekemästään työstä) työsopimuksesta riippuen (julkinen/yksityinen) peruspalkan lisäksi. Toimenpidepalkkiot kertyvät vain toimenpidepalkkioluettelon mukaisista tehdyistä toimenpiteistä. Toimenpidepalkkio voidaan maksaa kun palkkion maksamisen edellytykset täyttyvät. Hammaslääkäri voi saada toimenpidepalkkioista kuukaudessa  jopa 1000-2500 €.
Toimepidepalkkiot on taas luokiteltu eri  hintaryhmiin toimenpiteen vaatimuksen mukaan. Esim; Tavanomaista huomattavasti vaikeahoitoisemman potilaan valmistelu toimenpidettä varten, kiireellistä ensiapua tarvitsevan potilaan tutkimus, vastuupäivystäjän palkkio jne... 

Kysymys. Miksi hammashoitajilla ei ole käytössään minkäänlaista toimenpidepalkkio järjestelmää samalla tavalla kuin hammaslääkäreillä? Tai mikä voisi kannustaa hammashoitajia saamaan parempaa palkkaa tekemästään työstä? Tämä on erittäin hyvä kysymys. Vastaavaa toimenpidepalkkio järjestelmää ei ole käytössä julkisella sektorilla (yksityisestä en osaa sanoa). Ylityötunneista sekä viikonlopputöistä saa normaaliin tapaan korvausta tekemästään työstä. Mutta miksi hammashoitajan pitäisi tyytyä huonoon palkkaan? Pitkällä ajanjuoksulla siinä saattaa käydä niin, että hammashoitaja ei olekaan tyytyväinen saamaansa palkkaa ja lähtee kouluttautumaan suuhygienistiksi tai vaihtaa töitä. Sitäkö suunterveydenhoito haluaa??... 

Hammashoitajan työ on ajoittain hyvin haastavaa. Joskus tilanne saattaakin muuttua alkuperäisesti toimenpiteestä nopeastikin "lennossa" esim. hampaanpoistoon tai juurihoitoon. Harvoin sattuu myös niinkin että, asiakkaan tullessa hammaslääkärin vastaanotolle alkuperäisessä suunnitelmassa ei ole ollut mainintaa esim. veritartuntavaarallisesta hoidosta. Silloin toimitaan hammaslääkärin ohjeistuksen mukaan.


3. Lasten maitohampaita ei tarvitse pestä? Nehän vaihtuvat ajanmyötä kuitenkin pysyviin hampaisiin...

Tämä on täysin väärä olettamus. Jos jotkut vanhemmat ajattelisivat näin niin jotain on varmasti pielessä.. Vanhemmilla on suuri vastuu hyvien suun omahoitotapojen muodostumisessa jo varhaisessa vaiheessa lasten kasvua. Lasten vastapuhjenneet maitohampaat ovat alttiina reikiintymään erittäin nopeasti. Reikiintyminen voi olla niin nopeaa etteivät hampaat ehdi kunnolla puhjeta, kun niiden kiille on jo tuhoutunut. Kariesbakteerintartunnan voi lapsi saada jo noin 6 kuukauden iässä, kun lapsi saa ensimmäiset maitohampaat.

Lasten hampaat tuleekin pestä lapsille tarkoitetuilla fluorihammastahnalla (fluoripitoisuus 500-1100 ppm). Lapsi voi käyttää fluorihammastahnaa siitä alkaen, kun hänelle puhkeavat ensimmäiset hampaat. Jotta fluori vaikuttaisi pidempään suussa, suu huuhdellaan vain kevyesti hampaiden puhdistuksen jälkeen.


4. Rypsiöljy vai oliiviöljy ?

Kumpi on parempi ruokaöljy ikäihmisten suun kuivuuden ennaltaehkäisyyn kotikonstina - rypsiöljy vai oliiviöljy? Molemmat ovat mainioita kuivasta suusta kärsivän henkilön suunhoitoon. Mutta mielestäni oliiviöljy olisi parempi. Oliiviöljyllä on limakalvoja voiteleva vaikutus. Oliiviöljyllä on myös bakteereja tuhoava vaikutus, samalla se vähentää pahanhajuista hengitystä.

5. Kuinka monta kertaa hampaat kestävät happohyökkäyksen?

Hampaan kiille kestää päivän aikana 5-6 happohyökkäystä. Säännöllinen ateriarytmi tulisi pitää aina mielessä. Vältä makeisten tai hiilihydraatti pitoisten juomien jatkuvaa nauttimista päivän aikana. Karkkipäivä vain kerran viikossa:D. Ja aina janojuomaksi vettä.


6. Säästä vettä! Sulje vesihana kun peset hampaita.

Aivan mahtavaa huomata, että hotellivieraita muistetaan tärkeästä asiasta. Paikassa hotelli Marski.

7. Nuoret eivät välitä nuuskan pitkäaikaishaitoista.

Nuorilla on vanha kantainen käsitys siitä, että tupakointi on pahempi paha kuin nuuskaaminen. Mistä tämä voisi johtua? Tietämättömyydestä, välinpitämättömyydestä, "ei kiinnosta tai haluan kuulua ryhmään, kun nuuskaan"- asenteesta tai pelkästään kokeilunhalusta. Nuorilla teineillä ja nuorilla aikuisilla ei ole mitään hajua siitä mitä nuuskan käytön pitkäaikaisvaikutukset ovat heidän hammas kalustoonsa. Tämä on surullista nähtävää. 

Omassa työssäni näen ja tapaan nuoria henkilöitä jotka käyttävät nuuskatuotteita käydessään hammaslääkärin vastaanotolla. Nuuskan käytön haittavaikutukset näkyvät hammastarkastuksen tai hampaanpaikkaus käynnin yhteydessä. Itse en voi hirveästi puuttua aiheeseen koska minulla ei ole vastaavaa koulutusta ja annan hammaslääkärin tehdä oman työnsä. Mutta minua henkilökohtaisesti aihe kiinnostaa.

Hammaslääkärilehden nettiartikkelissa Jaana Willberg toteaa, että nuuskan aiheuttamia limakalvomuutoksia ja muun muassa ienvetäymiä esiintyy erityisesti säännöllisesti nuuskaavilla. Ienvetäymä on pysyvä muutos, se voidaan korjata vain kirurgisesti. Nuuskaajilla on kaksinkertainen riski sairastua parodontaalisai­rauksiin, ja ienvetäymiä esiintyy useammin nuuskaajilla kuin ei-nuuskaajilla. 

Nuuskaaminen lisää myös sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen riskiä, ennenaikaisen synnytyksen ja kohdunsisäinen kuoleman vaaraa sekä haima-, ruokatorvi- ja mahasyöpäriskiä. Nuuska ja erityisesti suuren nikotiinipitoisuuden nuuska aiheuttaa myös voimakasta nikotiiniriippuvuutta.

Kysymys. Mistä nuoret ja aikuiset ylipäätään saavat nuuskansa jos sitä ei saa hankittua Suomesta... 


8. Energiajuoman myynti alle 15-vuotiaille. Mikä on myyjän tai kauppiaiden vastuu?

Tämä on suora lainaus Ruokaviraston nettisivulta:

"Elintarvikkeiden pakollisetkaan varoitusmerkinnät eivät siten anna kauppiaille oikeutta tai velvollisuutta päättää, kenelle elintarvikkeita myydään. Elintarvikelainsäädännön perusteella ei näin ollen voida kieltäytyä myymästä esimerkiksi energiajuomia lapsille tai raskaana oleville. Tästä huolimatta monet kauppiaat ovat viime aikoina päättäneet rajoittaa energiajuomien myyntiä lapsille. Tällaisia ratkaisuja tehtäessä voivat sopimusvapauden ja elinkeinonharjoittamisen vapauden lisäksi tulla pohdittaviksi esimerkiksi syrjinnän kieltoa koskevat säännökset. Elintarvikevalvontaa ohjaavana viranomaisena Ruokaviraston tehtäviin ei kuitenkaan kuulu kannan ottaminen näihin kysymyksiin.

Sen sijaan Ruokavirasto muistuttaa, että elintarvikkeiden osalta vastuu lapsen ostokäyttäytymisestä on hänen huoltajallaan. Vastuu nuoren ostokäyttäytymisestä on hänen huoltajallaan, mutta myös nuorella itsellään. Myös muilla lasten ja nuorten terveystottumuksiin vaikuttavilla tahoilla, kuten kouluilla, harrastusten ohjaajilla ja nuorisotoimella on mahdollisuus ohjata lasten osto- ja kulutustottumuksia sekä opettaa heille pakkausmerkintöjen lukutaitoa. Elintarvikealan toimijat, kuten esimerkiksi vähittäiskaupat voivat omalta osaltaan vaikuttaa lasten ja nuorten ostokäyttäytymiseen ainakin tuotteiden markkinoinnin huolellisella suunnittelulla ja myymälöissä tapahtuvalla tuotteiden sijoittelulla."

Toisin sanoen, kauppiaat eivät voi kieltäytyä myymästä energiajuomia alle 15-vuotiailta. Toisaalta kauppiailla ei ole varaakaan olla myymättä energiajuomia koska silloin kauppiaat häviäisivät tämän rahavirrassaan. Mitä asialle voitaisiin tehdä?
Olen  nähnyt eräässä (nimeltä mainitsemattomassa) suuremmassa kaupassa kyltin, etteivät he myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, että kauppa voi rajoittaa joidenkin elintarvikkeiden myyntiä asiakkailleen. Mutta tämä ei ole vastaus siihen, että kaikki toimisivat samoin. Kyllä nuori osaa hankkia energiajuomasta jostain muualta jos niin tahtoo. Onko asiasta olemassa lakialoitetta? Jossa energiajuomien myyminen alle 15-vuotiaille olisi kiellettyä.

Tosin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että vähittäiskauppiaat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille. Tämäkin on vain suositus, ei velvoite...

Jos kiinnostaa käy lukemassa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen pdf artikkeli (Heli Kuusisalo & Susanna Raulio) Energiajuomat ja lasten terveys Onko laille myyntikiellosta perusteita?

9. Mitä eroa on energiajuomalla ja urheilujuomalla?

Urheilujuoma ei yleensä sisällä kofeiinia eikä sillä siten ole piristävää vaikutusta. Urheilujuomassa on sokeria ja suolaa sellaisessa suhteessa, että juoma imeytyy elimistöön paremmin kuin pelkkä vesi. Urheilujuoman tehtävänä on palauttaa elimistön nestetasapaino pitkäkestoisen liikuntasuorituksen jälkeen.


10. Miksi sähköhammasharjan hankkiminen on niin hankalaa??

Sähköhammasharjan hankkimiseen ihminen tarvitsee sisäisen herätyksen jota minä kutsun "WAKE UP CALL":ksi. Enkä nyt puhu mistään uskon asioista... Muutos on sisäinen voimavara. Muutos on kokonaisvaltaista hyvinvointia.  Muutos on aina haaste. Onko sähköhammasharjan hankinta on iso muutos jos miettii. Hyödyt ovat huomattavat tavalliseen hammasharjaan verrattuna. Sähköhammasharjalla saat hampaat puhtaiksi jo 2 minuutissa.

Olen kuullut asiakkailta erilaisia syitä, miksi sähköhammasharjan käyttö on ollut hankalaa;
- "Sähköhammasharjan harjaspäät kutittavat ienrajaa niin ettei sen käyttö ole mieluista."
- "Joo, on mulla sähköhammasharja. Mutta mä kadotin laturinjohdon. Joten se siitä..."
- "Sähköhammasharja maksaa liikaa, en mä viitsi sellaista hankkia.!"
- "Sähköhammasharjaa on hankalla pidellä kädessä kun pesen hampaita."
- "Sain sähköhammasharjan lahjaksi. Mutta se on lojunut tuolla kaapin perukoilla jo jonkin aikaa. Kattoo ny..."
- "Harjaspäiden hankkiminen on niin hankalaa. Ei millään viittis ostaa. "



Jos jotain jäi hampaankoloon, laita viestiä tai kommentoi artikkelia. Kiitos!


Lähteet:

Suomen Hammaslääkäriliitto. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/tyoelama/koronavirustilanteeseen-varautuminen-suun-terveydenhuollossa/usein-kysyttyja-kysymyksia-1#.YALHeugzZPY

Ruokavirasto (Finnish food authority), https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/usein-kysyttya-energiajuomista/

Hammaslääkärilehti, Annika Nissinen, Kostea nuuska lisää monien sairauksien riskiä, 4.1.2021, https://www.hammaslaakarilehti.fi/fi/uutinen/kostea-nuuska-lisaa-monien-sairauksien-riskia

Apu lehti, Meri Eskola, 25.4.2019, https://www.apu.fi/artikkelit/hammashoitajat-elavat-koyhyysrajalla-hammaslaakarit-saavat-jokaisesta-potilaasta-lisakorvauksen-mutta-vain-yksi-suomen-kunta-maksaa-hoitajille-vastaavan-palkkion

Hammastemonen.com, HLL Anni Temonen blogi

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, Heli Kuusisalo & Susanna Raulio, Energiajuomat ja lasten terveys Onko laille myyntikiellosta perusteita?, https://thl.fi/documents/10531/2671150/katsaus_energiajuomien_terveysvaikutuksista.pdf/f086a625-8805-41f5-bdec-c8b731146dc7

Erikoishammaslääkäri Masamitsu Ameroni, https://fi.webdento.com/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?