Dental Assistant "tips to work" / Hammashoitajan "Niksi- Pirkka"

Lyhyen työurani aikana olen saanut hämmästellä ja kummastella ,kuinka eri tavoilla suunterveydenhuollon yksiköissä voidaan toimia. Hygienia,- työturvallisuus ja perehdyttämiskäytännöissä on suuria eroja. Sanotaan näin diplomaattisesti ,että käytäntöjä on monen kirjavia.
Niin monta kuin on hammaslääkärin huonetta on myös niin monta käytäntöä tehdä töitä. Puhumattakaan julkisen ja yksityisen sektorin eroista joka on kuin "villi länsi" jossa poljetaan ja kierrellään käytännöissä.

Herää kysymys miksi on niin paljon eri käytäntöjä joiden mukaan toimitaan?.. Mielestäni yhtenäinen käytäntö loisi yhtenäisiä pelisääntöjä ja tasapainoa käytännön tekemiseen. Valitettavasti jarruttavana tekijänä on yleensä raha joka sanelee raamit tekemiselle. Kokoajan pitää olla tuottavampi ja rahaa pitää saada lisää kassaan. 
Tämä aihe voisi olla hyvin monen kahvipöytäkeskustelun aihe. Jos asiaan haluaisi pureutua.

Haluan omalta osaltani tuoda joitain vinkkejä hammashoidon työelämään.
(Kirjoitan näitä vain omien kokemusten ja oppimani perusteella). Toimi mieluiten aina työpaikan ohjeistuksien mukaisesti!


I have been astonished and bowled over, how different ways of oral health care units can operate. There are major differences in hygiene, occupational safety and orientation practices. It is so diplomatic to say that the practices are varied.

As many as there are dental rooms there are also so many practices to work with. Not to mention the differences between the public and private sectors, which is like a "wild west" where practices are trampled and circled.

The question arises as to why there are so many different practices that we follow? .. I think a consistent practice would create a level playing field and balance the practice. Unfortunately, the restraining factor is usually money, which dictates the framing to do. You need to be more productive all the time and get more cash.

For my part, I want to bring you some tips for the dental workplace.
(I only write these based on my own experience and what I have learned). Preferably always follow the workplace guidelines!
  1. Tutustu aina tuotteen käyttöturvallisuustiedotteeseen. /Refer to the product safety data sheet.
  2. Dac kulmakappale kannen laittaminen oikein päin kuivaustelineeseen. /Inserting the lid correctly into the rack.
  3. Kuinka usein kulma- ja turbiini käsikappaleita tulisi öljytä? /How often DAC handpieces should be oiled?
  4. Steriloitujen kulma-ja turbiinipäiden tyhjäkäynti ennen toimenpidettä. /Idle DAC handpieces before operation.
  5. Sidosaine stickien asianmukainen hävittäminen käytön jälkeen. /Proper disposal of the binder after use.
  6. Avatun tuotteen avaus- tai kestopäivämäärä merkintä. /Methods of marking the opened product.
  7. Suojalasien käyttö. / Use of the safety goggles.
  8. Kertakäyttöinen tuote. / Disposable product.


1. Lue aina uuden tuotteen käyttöturvallisuustiedote jos tuote ei ole sinulle ennestään tuttu. Löydät käyttöturvallisuustiedotteen tuotteen tuoteselosteesta tai hakemalla tuotteen käyttöturvallisuustiedotteen suoraan netistä.

Tutustu erityisesti näihin kohtiin;
tuotekuvaus,
kemikaalin aineosat,
fysikaaliset tiedot,
käsittely ja varastointi,
jätteenkäsittely ja
henkilön suojatoimenpiteet.

Always read the Material Safety Data Sheet for a new product if you are not familiar with the product. You can find the safety data sheet in the product or by searching the product safety data sheet directly online.


2. Dac kulmakappale kannen laittaminen oikein päin kuivaustelineeseen.

Olen hyvin monessa hammashoitolan välinehuollossa nähnyt höyrysterilointiin tarkoitetun DAC-kulmakappale kiinnityskannen laitettavan ( ylemmän kuvan mukaisesti) kuivaustelineeseen. Eihän tämä ole väärin... Mutta minulle ihmetystä aiheuttava asia. Luuleeko joku, että kulmakappaleet voisivat pudota kannesta jos ne asetetaan alaspäin? Ei. ne eivät putoa tai tiputa öljyä alla olevalle työtasolle. 
Uskon, että insinöörit ovat varmasti perehtyneet jokaiseen seikkaan ennenkuin tuote on päätynyt markkinoille.
Perehdyin DAC UNIVERSAL käyttöohjeisiin ja kuvalliseen ohjeistuslappuun. Höyrysterilointiprosessin jälkeen kulmakappaleiden tulisi hetken aikaa jäähtyä ja silmämääräisesti varmistaa,että prosessi on mennyt onnistuneesti läpi sekä tarkistaa indikaattoriliuska (kohta 14.) Tämän jälkeen kulmakappale kannen voi asettaa alaspäin kuivaustelineeseen jäähtymään.
Mutta ei hätää onneksi DAC- UNIVERSAL on hyvin yksinkertainen ja pieni kokoinen autoklaavi joka puhdistaa, öljyää ja steriloi kulmakappaleet hyvin lyhyessä ajassa puolestasi. Voit tutustua tuotteen videoon DAC UNIVERSAL: operation.

I studied the DAC UNIVERSAL operating instructions. After the steam sterilization process, the handpieces should cool for a while and visually verify that the process has been successfully completed and check the indicator strip (step 14). The corner piece can then be placed down on the drying rack to cool.
But do not worry, the DAC UNIVERSAL is a very simple and compact autoclave that cleans, sterilizes and oil up handpieces in a very short period of time for you. You can check out the product video for DAC UNIVERSAL: operation.


DAC UNIVERSAL


3. Kuinka usein kulma- ja turbiini käsikappaleita tulisi öljytä?

Hyvin suositeltavaa olisi öljytä kulma- ja turbiinikappaleet kerran päivässä höyrysterilointi prosessin jälkeen ennen seuraavaa toiminpidettä. Minimi vaatimus olisi öljytä kulmakappaleet kerran viikossa. Tiedän, tiedän... aina tämäkään ei ole mahdollista😐. Erilaisissa yksiköissä hammashoitajan työnkuvaan voi liittyä paljon sellaista mihin hän ei ole saanut perehdytystä. Kysy neuvoa välinehuoltajalta jos jokin asia ihmetyttää.

It is highly recommended that the handpieces be oiled once a day after the steam sterilization process before the next operation. The minimum requirement would be to oil once a week.

Kulmakappaleen öljyäminen

4. Steriloitujen kulma- ja turbiinipäiden tyhjäkäynti ennen toimenpidettä.

Autoklaavi sterilointi prosessin jälkeen kulmakappaleet ovat sisältä päin kevyesti öljyisiä. Jotta öljy ei menisi asiakkaan suuhun. Kulmakappaleet tulisi kevyesti tyhjäkäyttää (hetken aikaa) ennen varsinaista toimenpidettä. Tyhjäkäynti veden voi imeä (kuvan mukaisesti) imuletkuun tai erilliseen kertakäyttökuppiin.

After the autoclave sterilization process, handpieces are lightly oily inside. So that the oil does not go the customer's mouth. Handpieces should be lightly empty (for a while) before the actual procedure.

Kulmakappaleen tyhjäkäynti suoraan imuletkuun

5. Sidosaine stickien asianmukainen hävittäminen käytön jälkeen.

Kuulemani mukaan sidosaineen höyrystyessä se voi aiheuttaa yliherkistymistä. Onko tämä vain urbaania legendaa vai ei? Yleisesti hyvin monessa paikassa käytetään yksi vaiheista Scotchbond Universal sidosainetta joka on käyttöturvatiedotteen mukaan luokiteltu; syttyväksi nesteeksi ja voi aiheuttaa ihon herkistymistä. Miten sidosaineen käsittelyssä olevat kertakäyttöiset stickit tulisi hävittää asianmukaisesti? Koulussa painotettiin, että valokovetus valokovettimella riittäisi (kuvan mukaisesti). 

Käytetyn sidosaine stickin valokovetus silmiltä suojassa

6. Avatun tuotteen avaus- tai kestopäivämäärä merkintä.

Pääasia on, että asia tulee selkeästi ja helposti ymmärretyksi ettei väärinkäsityksiä pääse tapahtumaan. Varmista perehdyttäjältä kumpaa tapaa käytetään työpaikallasi (avauspäivämäärä vai kestopäivämäärä merkintä tapaa).

Avauspäivämäärä merkintä kirjoitetaan purkin kylkeen kun tuote on otettu käyttöön. Hammashoitaja pitää itse huolen siitä ettei vanhentunutta lääkettä anneta potilaalle. Tuotteen kyljessä tai käyttöturvallisuustiedotteessa on merkintä miten pitkään tuote kestää käyttöönoton jälkeen. Vanhentunut tuote hävitetään työpaikan ohjeistuksien mukaan.

Kestopäivämäärä eli lasketaan tuotteen avauksesta se päivämäärä jolloin sitä ei voida enää käyttää. Jos esim. käyttöturvallisuustiedotteessa on mainittu, että lääke kestää avattuna x.päivän verran käyttöönotosta.. Purkin kylkeen laitetaan se päivämäärä jolloin lääke tulee heittää pois.

The main thing is that the matter is clearly and easily understood so that no misunderstandings can happen. Check with your instructor which method is used at your workplace (opening date or end date marking method).



7. Suojalasien käyttö.

Jokaisella työpaikalla on työnantajan määräys velvoittamaan työntekijää käyttämään henkilökohtaisia suojatoimenpiteitä. Tähän kuuluu myös suojalasien käyttö. Kuinka moni tuntee piston sydämmessään käyttäessään tavallisia silmälaseja potilastyössä toimiessaan? Niin minä vähän arvelinkin... Valitettavaa kuin se onkin, tavalliset silmälasit eivät täysin suojaa silmiä roiskeilta. Sivuille asti muotoillut suojalasit suojaavat paremmin roiskeilta kuin tavalliset silmälasit. Ei ole mukava saada herpes-virusta silmään potilastyön tohinoissa. Tällöin työnantaja ei ole velvollinen korvaamaan työntekijälle aiheutunutta vahinkoa koska hän ei ole käyttänyt työnantajan antamia suojaimia.

Every workplace has an employer order to oblige the employee to wear personal protective equipment. This includes the use of safety goggles. How many people feel a sting in their hearts when wearing standard glasses while working on a patient? So I guess ... Unfortunately, as it is, ordinary glasses do not completely protect the eyes from splashing. Designed to the sides, the goggles provide better protection against splashes than regular goggles.
Suojalasit, Bollé

8. Kertakäyttöinen tuote.

Tiedätkö mitä symboli tarkoittaa? Ei se ei ole numero kaksi!
Kertakäyttöisyyttä osoittava symboli kieltää tuotteen uudelleenkäsittelyn. Jos tuotteessa on kertakäyttöisyyttä osoittava merkki, tuotetta ei saa toimittaa välinehuoltoon huollettavaksi.
Symboli on alkuperäisessä tuotteessa selkeästi näkyvissä. Valmistaja vastaa laiteen aiheuttamasta vaaratilanteesta, jos sen määrittämää käyttötarkoitusta ja käyttöohjetta on noudatettu. Jos niistä poiketaan, vastuu siirtyy kokonaisuudessaan käyttäjälle.
Esim. Kertakäyttöiset hansikkaat ovat toimenpidekohtaiset ja tulee heittää roskiin aina kun työ lopetetaan tai käsineiden kontaminoitumisen jälkeen. Käsihuuhdetta ei saa hieroa käsineisiin kun siirrytään likaisesta työvaiheesta puhtaampaan, hanskat ovat aina kertakäyttöisiä.

Do you know what the symbol means? No it's not number two!
The disposable symbol prohibits the product from being reprocessed. If the product has a disposable mark, the product must not be returned for service.
The symbol is clearly visible on the original product.
For example. Disposable gloves are each measure and should be thrown into the garbage every time work is stopped or after the glove contamination. Hand wash should not be rubbed into gloves when switching from dirty work to cleaner, gloves are always disposable.
Kertakäyttöinen symboli, ei saa uudelleen käyttää




Jos artikkelista löytyi asiavirheitä tai muuten vaan haluat kommentoida juttua. Kirjoita se (Lisää kommenttisi...) kohtaan, thanks!

Viitteet ja lähteet:

Hammasväline.fi, https://kauppa.hammasvaline.fi/hammastarvikkeet/suojaimet/suojalasit-ja-levyt/30420-suojalasit-bolle-safety-tryon-otg-kirkas-p-37087.html

DAC UNIVERSAL: operation, YouTube-channel, https://www.youtube.com/watch?v=6gy8pcZ3RCk

Nordic Hammasklinikka, http://nordicmedicine.fi/fi/hammasklinikka/blogi/hammaslaeaekaeri-vastaa-yleisimpiin-hampaita-koskeviin-kysymyksiin

Friman,T. Kivisalmi,V. Laboratorion välinehuolto, 1.painos, Byrettikustannut avoin yhtiö, 2015,

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu, Suojaimet työssä, https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/suojaimet-tyossa

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä! Hammashoitoalalla kyllä käytetään kaikenlaisia tuotteita ja koneita joiden käytössä on tärkeää ottaa turvallisuus huomioon. Puolisoni taas työskentelee rakennusalalla, jossa myös tuo työturvallisuus on todellä tärkeää. Onneksi on olemassa kaikenlaisia tapoja turvata työturvallisuus, kuten vaikkapa kouluttaminen tai räjähdyssuojausasiakirja.

    VastaaPoista
  3. Kovasti itseäni kiinnostaa aina nämä hygieniamenetelmät. Meidänkin hammaslääkäriin on nyt tulossa autoklaavien huolto ja muita toimenpiteitä, jotta voidaan pysyä ajantasalla ja varmistumme siitä, että hoito on turvallista ja tarvikkeet kunnossa. Meillä tuo on muuten tärkeä juttu, että merkitään koska tietyt tarvikkeet/paketit on avattu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Tuusulanjärven ympäriajo 25km / Around the lake Tuusulanjärvi 25km