Did you know these 10 things about dental care? / Tiesitkö nämä 10 asiaa hammashoidosta?

1. Amalgaamipaikkoja ei enää tehdä suomessa, miksi?

Amalgaamin käytöstä on tarkoitus päästä eroon EU:ssa 2030 mennessä. Suomalaisille tästä ei ole juurikaan mitään merkitystä koska amalgaamin käyttö hammaspaikkauksessa on ollut jo hyvin vähäistä. Kaikista hammaspaikoista amalgaamia käytetään enää 1-2% paikkauksista.

Amalgam fillings are no longer made in Finland, why?

The use of amalgam in the EU is expected to be eliminated by 2030. This is of little importance to Finns because the use of amalgam in dental care has been very limite. Of all the dental sites, amalgam is only used for 1-2% patches.


2. Valkaisevat hammastahnat eivät valkaise hampaita.

Tahnat tehoavat vain pinnallisiin värjäytymiin, eikä niillä voi muuttaa hampaan perusväriä. Teho perustuu mekaaniseen vaikutukseen (RDA) tai entsyymeihin, jotka hajottavat värjäytymiä. RDA-luku perustuu hammastahnan hankaavuus arvoon. On suositeltavaa,että arvo on RDA-arvoltaan alle 50. Arvon ollessa yli 100, voimakkaita hankaavia aineita sisältävä tahna saattaa pitkäaikaisessa käytössä kuluttaa hampaan pintaa eli kiillettä. Tälläisiä tahnoja olisi suositeltavaa käyttää enintään kerran viikossa.

Whitening toothpastes do not whiten teeth.

Pastes only act on superficial stains and cannot change the base color of the tooth. The RDA number is based on the toothpaste abrasion value. It is recommended that the value is the RDA value of less than 50. The value over 100. The highly abrasive materials may spend prolonged use, a surface of the tooth enamel. It is recommended to use such pastes at least once a week.

3.Tupakoinnin lopettaminen on omahoidon kannalta helpoin ratkaisu, jolla säästyttäisiin vuosittain miljoonilta hampaiden paikkauksilta Suomessa.
Tupakoinnin vaikutus suunterveyteen negatiivisesti on monin kertainen sen nautintoon verrattuna. Tupakointi heikentää elimistön sisäistä puolustusjärjestelmää, vähentää salakavalasti ienverenvuotoa ja vaikuttaa suun haavojen paranemiseen. Syynä on, että
Tupakan palaessa syntyvä häkä sitoutuu vereen nopeammin kuin happi, jolloin kudosten hapensaanti vähenee. Tupakointi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja värjää hampaasi ikävästi. Tupakka sisältää n.4000 vaarallista ainetta, 50 ovat karsinogeenejä eli syöpää aiheuttavia aineita. Helpoin on lopettaa tupakointi vaikka aluksi se saattaa tuntua ylitse pääsemättömältä haasteelta. Markkinoilla on tarjolla runsaasti tupakoinnin lopettamiseen liittyviä tuotteita (purkkia, pastilleja ja laastareita).

Stopping smoking is the easiest solution for self-care to save millions of teeth patches each year in Finland.
Smoking weakens the body's internal defense system, diminishes insidious bleeding and affects the healing of mouth wounds. Smoking causes bad breath and pains your teeth. Tobacco contains 4,000 dangerous substances, 50 are carcinogens or carcinogens. The easiest thing is to quit smoking.


 4. Suun alueen lävistykset ja kielikorut ovat riski.

Lävistykset on aina tehtävä steriloiduin välinein ja jälkihoidosta on huolehdittava. Lävistyksen ottaminen on aina riski! Lävistyskohdan paremiseen liittyy usein kipuja ja turvotusta. Suurin riski on kuitenkin lävistyksen tai kielikorun aiheuttama ienvetäytyminen ja kulumia hampaisiin. Kulumat aiheutuvat korun pitkäaikaisesta hankauksesta hammasta vasten jolloin hampaan ja korun väliin syntyy kitkaa joka kuluttaa hammasta. Ienvetäytymässä ien pyrkii ”karkaamaan” korun tieltä jotta ien ei vaurioituisi tai limakalvo ei rikkoudu. Ienvetäytymä ei koskaan palaudu itsestään ennalleen vaan on pysyvä haitta jolloin hammasluun paljastuu. Tämä aiheuttaa vihlontaa ja ikävää tunnetta. Käänny aina oman hammaslääkärin puoleen jos haluat saada lisäinfoa.

Oral piercings and tongues are a risk.
The healing of the piercing site is often accompanied by pain and swelling. However, the greatest risk is the grafting of the piercing or the tongue and the wear on the teeth. Always consult your dentist for more information.


5.Pahan hajuinen hengitys, sinulla on halitoosi.

Tämä hyvin yleinen haitta itselleen kuin muille kanssaihmisille. Pahanhajuinen hengitys ei sinänsä ole mikään sairaus mutta voi olla olla joskus merkki sairaudesta. Aiheuttajina voi olla monenlaisia mm. huonosti puhdistetut hampaat, katteinen kieli  ja ientulehdukset. Kielen pinnalle kertyy helposti bakteereita, jotka tuottavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Omahoitona on hampaiden, kielen ja proteesien huolellinen puhdistus kahdesti päivässä ja ksylitoli tuotteiden nauttiminen ruokailun jälkeen.

Bad breath, you have halitosis.
Bad breath as such is not a disease, but it can sometimes be a sign of illness. Self-care is the thorough cleaning of teeth, tongue and prostheses twice a day and the consumption of xylitol products after a meal.


6.Voiko purkalla korvata harjaamista?

Valitettavasti ei voi. Purkan sisältävä ksylitoli katkaisee vain ruokailun jälkeisen happohyökkäysen hampaiden pinnalta. Hampaiden mekaanista harjausta ei korvaa purkan syönti tai kylmällä vedellä purskuttelu. Omahoidon perustana on, että hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja käyttäen 1450 ppm pitoista fluorihammastahnaa (aikuisten fluori suositus). Näin poistetaan kasvava bakteeripeite hampaan pinnalta joka aiheuttaa reikiä ja ientulehdusta.

Can the chewing gum (xylitol) replace brushing?
Sorry, can't. The xylitol containing the bite only breaks the post-meal acid attack from the surface of the teeth. The mechanical brushing of the teeth is not replaced by the bite or the cold water. The basis of self-care is that the teeth are brushed twice a day with a soft toothbrush and using 1450 ppm of fluoride toothpaste.



7.Virvoitusjuomat ja energiajuomat aiheuttavat hammaskiilteen syöpymistä eli eroosiota.

Eroosio aiheutuu runsaasti sokeria, sitruunahappoja ja erilaisia makeutusaineita sisältäviä juomia. Eroosiossa hampaan pintaosa eli kiille liukenee kemiallisten happojen vaikutuksesta ilman bakteerien mukana oloa. Hapot liuottavat ja pehmentävät hampaan pintaa kun happamia tuotteita nautitaan usein ja toistuvasti. Silloin pinta on altis kulumiselle esim. pureskelun vuoksi tai hampaat harjataan heti syömisen jälkeen. Eroosion huomaa kun hampaisiin voi tulla laakeita kuoppia ja kellertävä hammasluu tulee kiilteen alta esiin. Helpoin tapa on vähentää hapon vaikutusta hampaisiin on huuhdella suu vedellä tai maidolla.

Soft drinks and energy drinks cause erosion of tooth enamel.
Erosion is caused by a high content of sugar, citric acids and various sweeteners. In the erosion, the surface of the tooth, i.e. the mica, dissolves under the action of chemical acids without the presence of bacteria. Acids dissolve and soften the tooth surface when acid products are consumed frequently and repeatedly. The easiest way to reduce the effect of acid on your teeth is to rinse your mouth with water or milk.



8. Miksi pikaruokaravintoloissa ei tarjota ksylitolituotteita.

Niin sanottujen fastfood ja amerikkalaistyyppiset hampurilaispaikat haluavat vain ja ainoastaan tuottaa voittoa. Heitä ei kiinnosta onko ruoka terveellistä vai ei. Käsittelen aiheutta seuraavissa julkaisuissa myöhemmin.

Why don't fast food restaurants offer xylitol products?
They are not interested in whether food is healthy or not. I will deal with the subject in the following publications.


9. Voiko hiilihapotettua vettä juoda ilman, että pelkää hampaiden reikiintyvän?

Hiilihapotettu vesi ei reikiinnytä hampaita. Vain jos siihen on lisätty makuaineita (sitruuna- ja omenahappo) tai fruktoosia. Ravintoaineiden happamuus (kriittinen pH-arvo 5,5) juomassa aiheuttaa hampaideneroosiota.

Can carbonated water drink without fear of tooth decay?
Carbonated water does not dent the teeth. Only if flavorings (lemon and malic acid) or fructose are added.


10. Onko sillä väliä harjaako hampaat ennen aamupalaa vai sen jälkeen?

Aamulla hampaat kannattaa harjata ennen aamiaista, sillä yön aikana syljen eritys vähenee ja näin syljen hampaita suojaava vaikutus on heikentynyt yön jäljiltä. Aamupalalla nautittu tuoremehu ja appelsiinimehun jälkeen on suositeltavaa odottaa puoli tuntia. Eikä harjata niitä heti niiden nauttimisen jälkeen koska mehut sisältävät happoja.  

Does it matter whether your teeth are brushing before or after breakfast?
In the morning, you should brush your teeth before breakfast, because during the night the salivary flow is reduced and thus the protective effect of saliva, the teeth are weakened aftermath of the night.


Lähteet:

Suomen hammaslääkäriliitto, https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi
Helena Heikka, Anne Hiiri, Sisko Honkala, Helinä Keskinen, Kaarina Sirviö (toim.), Terve suu, Duodecim Oy, 2., uudistettu painos 2015

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?