Fazer builds a xylitol factory in Lahti / Fazer rakentaa ksylitolitehtaan Lahteen

Hyvä Lahti!

Uutisissa on mainittu, että Fazer rakennuttaa täysin uuden tehtaan Lahden Kärpäsenmäelle kauramyllyn viereen. Uutisesta tekee merkityksellisen ja upean sen ,että tämä tulisi olemaan maailman ensimmäinen ksylitolitehdas joka valmistaisi ksylitolia omista raaka-aineistaan eli kauran kuorista saatavasta ksyloosista.
Fazer on tunnettu herkullisista Fazerin suklaasta, leivonnaisista, keksistä, leivistään, karkeista ja uudesta Sirkkaleivästä. Uusi tuleva tehdas työllistäisi 30 uutta vakituista työpaikkaa ja välillisesti monia alihankkijoita. Fazer sijoittaa tehtaaseen 40 miljoonaa euroa. Päätös tuotantotehtaan sijoittamisesta Lahteen tehtiin vasta tammikuun lopussa. Tehdas valmistuu loppuvuodesta 2020. 


Fazer bring xylitol production back to Finland and builds a xylitol manufacturing facility in Lahti (next to Fazer´s oat mill on the Lahti site) using hull as the raw material. The xylitol market is expexted to grow, and Fazer targets Northern Europe and beyond with this plant-based raw material of Finnish origin.
The factory will be the first fully backward intergrated xylitol manufacturing facility in the world capable of producting manu forms of xylitol , supporting the market needs of then food, cosmetics and pharmaceutical industries. Fazer continues to develop its business and is investing 40 million euros in an oat hull based xylitol manufacturing facility in Finland to enter the xylitol market. Fazer is the only company producing chewing gum in Finland.The major investment will take place in 2019-2020. It will create 30 new jobs at Fazer in Lahti. Xylitol was manufactured industrially in Finland since the 1970s. Its health effects were already studied at the University of Turku at that time.

I think this is an excellent news from the viewpoint of Oral health care and also from the point of view of Finnish exports.
The branding of xylitol could be one of the trump cards for Finnish future exports. Knowledge of xylitol and its joy in the world should be marketed to the world. One way Fazer has responted to this opportunity. Who has found a market gap in the food industry.




Etelä-Suomen Sanomien lehtijutusta 6.3.2019



Tähän asti suomessa ei valmisteta kotimaisesti ksylitolia lainkaan! Toisin kuin ajattelisi... vaan suomessa käytetyn ksylitolin valmistaa kansainvälinen DuPont Nutrion & Health - konserni Kotkan tehtaallaan.
Ksylitoli on makeutusaine joka kuuluu sokerialkoholeihin. Ksylitoli eli koivusokeria voidaan käyttää elintarvike- ja kosmetiikka ja myös lääketeollisuudessa. Ksylitolia käytetään mm. kosteudensäilyttäjänä hammastahnoissa. Ksylitolin terveysvaikutuksien vuoksi sitä käytetään purukumissa ja imeskeltävissä pastilleissa pysäyttämään ruokailun jälkeen tapahtuvan happohyökkäyksen hampaan pinnalla.
Ksylitolia alettiin valmistaa Suomessa teollisesti jo 1970-luvulta lähtien. Sen terveysvaikutuksia tutkittiin jo tuolloin Turun yliopistossa. Turun yliopiston Hammaslääketieteellinen laitos käynnisti 1970-luvulla niin sanotun Turun Sokeritutkimukset. Tavoitteena oli löytää sakkaroolisille uusia luonnollisia vaihtoehtoja (lisää sokeriaiheesta löydät edellisistä kirjoituksistani). 

Mielestäni tämä on erinomainen uutinen Suun terveydenhuollon näkökulmasta ja myöskin Suomalaisen viennin näkövinkkelistä. Jostain kumman syystä suomalaisia edistyksellisiä innovaatioita pidetään mielestäni hyvin itsestäänselvinä yhteiskunnassamme. Jotka ajansaatossa jäävät arkielämässä unohduksiin. Suomalaiseen vähäeleiseen ja itseään vähättelevään rooliin sorrumme itse kukin. Miksi emme voisi olla ylpeitä saavutuksistamme tai voitoistamme. Edes suomalaiset lottovoittajat eivät uskalla hihkua ilosta julkisesti, etteivät vaan naapurit tai lähisukulaiset vain "vahingossakaan" huomaisi ilonkiljahduksia.
Onneksi suomalaisia tienraivaajia löytyy kansakunnastamme jotka eivät vain tyydy olemaan ja käymään vain töissä. He raivaavat tietä edistyksellisille innovaatioille ja kehittävät itseään.

Tästä esimerkkinä voisin pitää vuonna 1907 Emil Henrikssonia joka kehitteli ensimmäisen lukon jota ei voinut tiirikoida. Siitä syntyi ABLOY-lukon historia joka tunnetaan ympäri maailmaa. Astiankuivauskaapin kehitteli suomalainen kotitalousopettaja Maiju Gebhard. Nykyään jokaisesta suomalaisesta vanhasta ja uudesta kodista löytyy astiankuivauskaappi.
AIV-rehun keksijä Artturi Ilmari Virtanen joka palkittiin vuonna 1945 Nobelin kemianpalkinnollaan.
Viimeisien kolmenkymmenen vuoden suuriin maailman maineeseen ovat nousseet hissejä rakentava KONE, Nyhtökaura Gold&Green foods ja tietokonepeli firmoja Roviosta aina SUPERCELL:iin. Ainiin... Tiesitkö, että ksylitoli on suomalainen keksintö?

Vaikka Suomi on maantieteellisesti eristyksissä muista Euroopan maista ja vähäeleisyys on melkein kansallinen hyvä. Suomalaisten tulisi markkinoida itseään ja hyvää osaamistaan eteenpäin ulkomaille. Tämä voisi antaa lisäbuustia suomalaiseen yhteiskuntaan ja tienraivaajille. Tietyllä tavalla tienraivaaja on edelläkävijä ja pioneeri joka haluaa saada omalla esimerkillään uudistuksia aikaan. Itse haluan olla tietyllä tavalla tienraivaaja ja antaa hyvää esimerkkiä muille. 

Ksylitolin brändäys voisi olla yksi suomalaisen tulevaisuuden viennin valttikortti. Ksylitolin tietoutta ja sen ilosanomaa pitäisi markkinoida koko maailmalle. Tähän tilaisuuteen on vastannut eräällä tavalla Fazer. Joka on löytänyt markkinavaon elintarviketeollisuudesta. Tällä hetkellä ksylitolin kulutus ja markkinahinta ovat koko ajan nousussa. Tämä luo edellytykset hyvään nousuun kun markkinoilla ei ole suuresti kilpailijoita.


Lähteet:

Helsingin Sanomat. Marjukka Liiten. 6.3.2019

Etelä-Suomen Sanomat. Pääkirjoitus: Janne Nieminen. 6.3.2019

Fazer. https://www.fazer.fi/

Fazer- New Innovation from oats. https://news.cision.com/fazer-group/r/new-innovation-from-oats---fazer-builds-40-million-euro-xylitol-factory-in-lahti,c2757402

Keksintösäätiö. http://www.keksintosaatio.fi

Kommentit

  1. En ole kuullutkaan, että ksylitoli kuuluu sokerialkoholeihin. Mielenkiintoista. Itsessään käsite on entuudestaan aivan vieras. Luulin myös, että ksylitoli olisi jo vanhempi juttu. Meillä lapset saa myös säännöllisesti ksylitolia ruokailun jälkeen. Purukumeja lähinnä olemme tarjonneet, mutta pastillit ovat vielä kokeilematta. Uskon että nekin voisivat toimia heille erinomaisesti. Kiitos tästä informatiivisesta postauksesta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Tuusulanjärven ympäriajo 25km / Around the lake Tuusulanjärvi 25km