Potilashuone käyttökunnossa

Morjesta!
Viime kertaisesta kirjoituksesta on päässyt vierähtämään jo kaksi viikkoa. Syynä ovat kiire ja pitkät työharjoittelupäivät. Arkisin joutuu nousemaan aikaisin ja ajelemaan autolla moottoritietä pitkin työharjoittelupaikkaan viisikymmentä kilometriä. Päivät ovat kahdeksan tuntisia päiviä maanantaista perjantaihin. Viikonloput menevät lepäillessä ja akkuja lataillessa. Tuntuu ettei jaksaisi mitään ylimääräistä viikonloppuisin on vain niin tyhjä olo. Toivon mukaan tämmöiseen työrytmiin tottuisi ja saisi hyvät eväät työelämään.
Suoritan tosiaan viimeisintä näyttöviikkoa Suun terveydenhuollonyksikössä Mäntsälässä. Opittavaa ja jänniä tilanteita on päässyt seuraamaan ja toimimaan hammaslääkärin työparina. Työharjoittelu on mennyt enimmäkseen perushammashoidossa. Mielestäni kaikkien mieluisimpia toimenpiteitä ovat paikkaushoidot, hampaanpoistot ja hoidon tarpeen arvioinnit. Vaikeimpia toimenpiteitä ovat juurenhoidot, kirurgiset toimenpiteet, nopea tempoiset tarkastukset ja oikomishoidot. Opittavaa on ollut kaikella osa-alueilla aseptisesta työskentelystä aina nelikäsityöskentelyn hiomiseen.
Työpäivien loputtua oma jaksaminen on ollut koetuksella. Kaikki ylimääräinen aika ovat menneet koulutehtävien tekemiseen ja näyttösuunnitelman viimeistelyyn.


Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ennen asiakkaan ottamista potilashuoneeseen?
Pöytäpinnat tulee olla siistit ja puhtaat. Säilytyskaapit tulee olla kiinni etteivät puhtaat välineet kontaminoidu toimenpiteiden aikana lentävistä roiskeista. Kaapistoista otetaan välineitä vain puhtailla (potilaskohtaisilla) atuloilla joita säilytetään paperin alla. Mitään ylimääräisiä tavaroita ei säilytetä sivupöydillä tai ikkunanlaudalla. Roska-astian kansi tulee olla kiinni. Potilashuone tulee olla esteetön jotta pyörätuolipotilas pääsee esteettömästi istumaan potilasyksikköön. Potilaslistaa ei pidetä esillä näin turvataan asiakkaiden identiteettisuoja. Lattialla ei ole mitään roiskeita tai potilasvaihdossa tipahtaneita esineitä tai roskia.

1. Puuduteruiskun pidike pidetään esille
2. Potilaskohtaiset atulat kertakäyttöpaperin alla
3. Tietokoneen näppäimistö suojataan
4. Potilastuolin päänojan kertakäyttösuojus
5. Potilasvaihdossa käytettävät kertakäyttöpyyhkeet säilytetään laatikossa. Pintadesinfektioaine on pullossa



6. Viiltojäteastia esillä sivupöydällä. Keltainen väri kertoo, että astia sisältää tartuntavaarallisia välineitä
7. Likaiset välineet lastataan kuljetuslaatikkoon. Kansi pidetään aina suljettuna 

8. Potilaspöydän instrumentit suojataan ennen tauolle menoa. Ettei ilman aerosolit kontaminoi välineitä
9. Roskia säilytetään kannellisessa roskiksessa


PS. Jos olet miettinyt "mitä se hammaslääkäri oikein puhuu" hammastarkastuksen yhteydessä tässä Ylen juttu aiheesta. Hammaslatinan lyhytoppimäärä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?