Mies- ja naisvaltaisimmat ammatit

Onko enää vuonna 2018 sukupuolisidonnaisia ammatteja tai töitä?
Valitettavasti kyllä niitä on. Mihinkäs asiat olisivat muuttuneet viimeisien sadan vuoden aikana?

Lähteekö sukupuolisidonnaisten ammattien suuntautuminen jo lapsuudesta tai vasta koulumaailmasta. Vai jo lapsuudessa saaduista vanhempien tapakasvatuksesta? Usein lapsuudesta saadut mallit ja käyttäytymisnormit jaetaan jo varhaislapsuudessa.
Tilanteeseen vaikuttaa vanhempien ammatin valinta, perheen tulot ja meneekö lapsi päiväkotiin vai jääkö toinen vanhemmista hoitamaan lastaan kotiin. Ehkäpä juuri tässä vaiheessa lapsi saattaa tehdä tiedostomattaan päätöksen. Mikä hänest' tulee isona.
Usein vanhemmat ihmiset utelevat lapsen lapsiltaan hassuttelevaan sävyyn "Mikäs sinusta Pyry tulee isona? Tuleeko sinusta muurari, palomies vai diplomi-insinööri?". Entä sinä Milla "Mikäs sinusta tulee isona? Tuleeko sinusta siivooja, opettaja vai hammaslääkäri?

Löysin tuossa taannoin Helsingin Sanomien artikkelin sukupuolisidonnaisista ammateista. Täältä pääset Hesarin artikkeliin hyperlinkin kautta Ammatit jakautuvat Suomessa yhä räikeämmin naisten ja miesten töihin .


HS 3.4.2018 artikkeli. Kännykkäkameran kuva.

Artikkeli oli mielenkiintoinen jossa vertailtiin miesvaltaimmat, -naisvaltaisimmat ja sukupuolineutraalit ammatit.
Ei ole sattumaa, että hyvin fyysisesti kuormittavat työt ovat miesten hallinnassa. Melkein täysin miesvaltaisia aloja ovat betonirakentajat ja raudoittajat sekä muurarit. Arvostan kyseisien ammattien sankareita ja uskonkin, että palkkataso on sen mukainen. Työ voi olla hyvin vaarallista ja ajoittain hyvinkin kuormittavaa.

Kun taas naisvaltaisimpia ammattien listaa pitävät kätilöt, hammashoitajat ja kuulontutkijat & puheterapeutit. Kyseisillä aloilla vaaditaan enemmän yhteistyö, sosiaalisia -ja vuorovaikutustaitoja. Työ on ajoittain hyvinkin hektistä ja moniammatillista työtä. Jossa pienillä asioilla on suuria merkityksiä. Vaikka työ ei ole fyysisesti yhtä raskasta se voi olla henkisesti raskaampaa kuin esimerkiksi muurarin työssä. 

 Olenkin huomannut hammashoitajan ammatin olevan paljon enemmän teoriaan ja tietoon perustuvaa kuin aikeisemmin olisin luullut. Työ palkitsevaa ja mielenkiintoista. Ajoittain kuitenkin hyvinkin hektistä ja haastavaa, asiat saattavat muuttua hetkessä. Voinkin sanoa olevani naisvaltaisen ammattiryhmän pioneeri tai edelläkävijä. Lukumäärältään hammashoitajia on 5238 henkilöä. Joista naisia on 5186 ja miehiä 52. Haluankin omalta osaltani tuota tietoutta, että rohkaista miehiä haketutumaan sosiaali-ja terveysalan koulutuksiin ja töihin. Miehiä tarvitaan naisvaltaisille aloille tulevaisuudessa yhä ehemmän jotta sukupuolisidonnaiset ammattien "myytit" saadaan rikottua.

Yksin emme voi tehdä muutoksia mutta yhdessä voimme.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?