Uusia käsitteitä joista en ollut aikaisemmin kuullut!

 Morjeens!

Tilanne päivitystä opinnoista. Suuhygienistin avoimen opintopolun aloituksesta on kulunut nyt n. 2,5 kuukautta. Opiskelun, arkielämän ja töiden yhteensovittamisessa on ollut aika paljon säätämistä ja venymistä, puolin jos toisin. Olen hieman helpottunut, että tällä hetkellä olen saanut kasaan jo 15 opintopistettä. 

Kuva on pixabay nettisivulta.


Halusin listata "minulle" täysin uusia termejä/käsitteitä joita en ollut aikaisemmin kuullut - tätä ennen. Tiedätkö mitä sanat tarkoittavat? Jos tiedät niin kommentoi rohkeasti.

Tässä muutamia;


Hemangiooma= vesisuoniperäinen pehmeä "ilmapallomainen" kasvain esim kielen sivussa. On usein vaaraton. 

BOP= kuvaa kuinka suuri osuus ientaskuista vuotaa verta ientaskumittarilla mitattaessa. BOP tulee sanointa bleeding on probing. BOP voidaan merkitä prosenttiarvona 0-100%. 

Limakalvon normaalivariaatiot= suuontelon limakalvolla voi olla kliinisiä löydöksiä joihin ei tarvitse välttämättä reagoida esim. linguaalitorukset, eksostoosit. Jos intraoraalisella tutkimuksella löydetään limakalvomuutos joka on epämääräinen tai kliininen rakenne on poikkeava. Siihen tulee reagoida tai konsultoida hammaslääkäriä avuksi.

Erotusdiagnostinen vaihtoehto= samantapaisten tautien erottaminen toisistaan löydöksen perusteella.

Kondylooma= visvasyylä eli ihmisen papilloomavirus (HPV). Esimerkiksi suuontelon limakalvolla oleva muutos joka on viruksen aiheuttama.

Angulaarikeiliitti= suupielihaavauma joka on tyypillistä iäkkäimmille henkilöille. Liittyy tyypillisesti proteesistomatiittiin.  Syinä madaltunut purenta, syventynyt huulipoimu tai hiivasieni infektio.

Sinus caroticus= sinuspoukamast eli sinus carotinus alue josta voidaan helposti koittaa pulssia. Pään ja kaulan alueen verenkierto.

Marginaalinen gingiva= eli vapaa gingiva (ien). Sijaitsee oraaliepiteelin ja hammaskaulan välisessä rajapinnassa jota erottaa sulkulaarinen epiteeli (ientasku). 

Tuberculum= pyöreä pinta tai kohouma. Esim etuhampaiden linguaalipinnalla kervikaalisesti sijaitseva koverahko pinta.

Angatonisti= hampaan vastapurija eli hampaiden kontaktipinta. Esim ylä-ja alahampaan väliin jäävä okklusaalipinnat ovat kontaktissa keskenään.

Plakin retentiotekijät= hampaan pinnalla on hammasplakille paljon edullisia kiinnityskohtia. Esimerkiksi hampaan saumavuoto ja karies kohdat, puhkeavat hampaat, hampaan epäedulliset morfologiset asennot, proteettiset ratkaisut jne..

Kontraindikaatio= ei ole suositeltavaa tehdä hoitotoimenpiteessä. Esim jauhepuhdistusta ei ole suositeltavaa tehdä odottaville äideille tai raskaana oleville. 

Hyposalivaatio= syljen erityksen väheneminen/loppuminen.

Kserostomia= Kuivan suun tunne.

Nikotiinistomatiitti= on tupakoinnin lämpövaikutuksen aiheuttama reaktiivinen muutos. Aiheuttaa suulaen limakalvon värimuutoksen. Muutos häviää jos tupakoinnin lopettaa.

Odontoblastinen toiminta= pitää lyhyesti sisällään hammasluussa olevien dentiinikanavien ja dentiininesteen toimintaa. Hammasluu on elävää kudosta joka pystyy tuntemaan jos hammaskaulat ovat paljastuneet. 

Hydrodynaaminen mekanismi= niin sanottu hypersensitiiviset hammaskaulat. Ulkoisten ärsykkeiden esimerkiksi ilmapuhallus aiheuttaa hermoärsytyksen hampaalle. Ärsytys johtuu hammaskaulan paljastuneista dentiinikanavien päistä.  

Kaliumhydroksiapatiitti= luuston ja hampaiden tärkein mineraalisuola.

Remineralisaatio/ demineralisaatio= hammas kiilteen uudelleen kovettuminen kun syljen mineraalit kiinnittyvät hampaan pinnalle. Vastakohta eli demineralisaatio jossa mineraalit liukenevat happohyökkäyksen seurauksena.

Hyperkeratinisaatio= ihon sarveiskerroksen paksuntuneisuus. Sarveistuminen voi aiheutua esimerkiksi mekaanisesta vaikutuksesta. 

Alveolaarimukoosa= eli liikkuva limakalvo. Liikkuva limakalvo on mukogingivaalisen rajapinnan yläpuolella. 

Endokardiitti profylaksia= kertaluontainen antibiootti annos joka otetaan juuri ennen varsinaista hoitotoimenpiteen aloittamista. Kertaluonteisen annoksen avulla pyritään estämään suun bakteerien pääsemistä verenkiertoon. Esim bakteerisirontaa tapahtuu hammaskiven tai plakin poiston seurauksena. Itse antibiootilla ei kuitenkaan hoideta itse infektiota on vain suoja toimenpiteen ajaksi. Tällä myötävaikutetaan jos ihmisellä on aikaisemmin todettu tai hoidettu endokardiiti eli sydänläppien tulehdus.

Eksostoosit= bruksaamisesta muodostuneet luukyhmyt jotka ovat limakalvon normaalivariaatioita.

Karieksen proksessiovaihe= karieksen etenemisvaihe.

Histologia= kudosoppi oppi kudoksen rakenteesta.

"Nukkuva karhu"= krooninen tulehduspesäke jonka lempinimi on odontogeeninen infektio.  

Parodontopatogeenit= vaikea selittää.... Parodontiittiin eli luukatoon liittyvä bakteeri virulenssikanta. Bakteerit esiintyvät kroonisen parodontiitin yhteydessä.

Lichen ruber planus= suun limakalvomuutos eli punajäkälä. Usein autoimmuuni iho- ja limakalvosairaus. Intraoraalisesti esiintyy poskissa, kielessä ja ikenissä symmetrinen vaaleaverkkomainen muutos. Erilaisia muotoja kuten valkoinen tai punainen leesio (limakalvomuutos).

Anti-infektiivinen hoito= parodontoligen hoidon toteutus eli niin sanottu perushoito. Käsittää bakteeripeitteiden ja niitä retentoivien tekijöiden poistamista. 

Primaariprofylaksia= ensisijainen karieksen ehkäisy. Tulisi pyrkiä siihen, että lapsi ei saisi ensimmäisten elinvuosien aikana vanhemmiltaan suoraa sylkikontaktia. 

PI-indeksi= plakki indeksi joka kuvaa plakin määrää hampaistossa. Plakki vodaan määritellä asteikolla arvolla 0-3. Arvo nolla tarkoittaa hampaan pinta on puhdas. Arvo kolme kertoo sen, että hampaan pinnalla on runsaasti plakkia.

Pellikkeli= hampaan pinnassa oleva soluton ja bakteeriton kalvo. Pinta tarjoaa tartuntakohtia suussa eläville bakteereille.

Sulkulaarinen epiteeli= on hammaskiilteen ja kontaktiepiteelin rajapinta. Yleisemmin tunnetaan ientaskuna. 

Kiillesementtiraja= erottaa kruunun ja juuren toisistaan. Jossa kontaktiepiteeli loppuu ja parodontaaliligamentti säikeet alkavat.

Antimikrobiset tuotteet= omahoidon tukena voidaan käyttää tuotteita jotka sisältävät klooriheksidiinia. Tuotteita tulee käyttää silloin jos tavanomaiset suuhygieniamenetelmät eivät toimi.

Carabellin kuspi= erityisesti vain ylä kuutosen (d.16 tai d.26) hampaan morfologinen erikoispiirre. Tämä on hampaan viides kuspi joka sijaitsee mesiopalatinaalisen kuspin palatinaalipuolella. Carabellin kuspia ei ole kaikilla ihmisillä vain niillä erityisillä henkilöillä.

Vasodilataattorit= laajentaa verisuonia. Esim. ACE-estäjä ja beetasalpaaja.

Diureetti= Nesteen poistolääke esim. furesis.

Ortostaattinen hypertomia= verenpainelääkkeen aiheuttama haittavaikutus, joka ilmenee kohonneen verenpaineen asiakkailla. Esim nopea nouseminen istumalta seisaalleen, jolloin RR-arvot nousevat ja kaatumisriski nousee.


Päivitetty 26.01.2024.


Lähteet:

Vastauksen pohjautuvat omiin koulumuistiinpanoihin ja alan kirjallisiin teoksiin.

Ilmaisia valokuvia ilmaiseksi, Pixabay.com/fi





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?