Hammashoitajan vinkki 4!

 Morjesta päivää!

Tämä julkaisu on kohdennettu erityisesti 
suun terveydenhuollon henkilöstölle, alan opiskelijoille, sekä alasta kiinnostuneille.
Annan pieniä tiedonjyväsiä työn kehittämiseen sekä huomiomaan joitain pieniä asioita omassa työskentelyssä.
Muistuttaisin silti noudattamaan oman työpaikan säännöksiä sekä perehtymään käytäntöihin.

Seuraavia esimerkkejä saa toteuttaa oman harkinnan mukaan.

This publication is specifically targeted for oral health care staff and students in the field, as well as those interested in the field. I give little tips for working. I would still remind you to follow the rules of your own workplace and familiarize yourself with the practices.


Kansikuva



Positiivisten asioiden nostaminen voisi tuoda lisää intoa alalle.

Työpaikalla ei edellytetä, että jokainen asia sujuisi kuin "strömsössä". Todellisuus työpaikan arjesta ensimmäistä työpaikkaa aloittavalle tai vasta valmistuneelle voi olla hyvin jännittävä ja eksoottinen kokemus. Työntekijöiden oma työpanos, positiivisten asioiden nostaminen ja hyvä/asianmukainen perehdyttäminen työtehtäviin voi olla hyvin tärkeässä roolissa uuden työkollegan saamisessa työyhteisöön.
Jokaisen työntekijän ei tarvitse olla "veistetty samasta puusta" jokaiselle voi olla omat vahvuudet joita työnantaja arvostaa. Toinen voi olla värikäs persoona kahvipöydässä. Toinen voi olla vähän kömpelömpi ihmistuntija mutta ahkera työssään. Kolmas taas puhelias ekstrovertti ja supliikki sanataituri. Unohtamatta niitä kaikkia joita en maininnut.
Kaikkia värejä tarvitaan työyhteisössä. Persoonia on monia.

Positiivisten asioiden nostaminen omasta työstä voi olla välillä haastavaa. Syinä voisivat olla omaan työhön leipääntyminen, oman työn pitäminen itsestään selvänä ja välillä niin.. ei vain jaksa. Tietenkin pahaa oloa ei saa näyttää asiakkaille potilashuoneessa tai tiuskia työkaverille jos on huono päivä. Se ei ole kovin ammatillista? 
Itse nostaisin suun terveydenhuollosta positiivia asioita ylös. Esimerkiksi hyvät ja monipuoliset työmahdollisuudet, haastava ja antoisa siisti sisätyö. Asiakaspalvelu työ jota tehdään asiakkaiden hyväksi. Erilaiset työpäivät jossa jokainen työpäivä on seikkailu.  Asiakas-ja ihmisläheinen työ jossa vaaditaan pelisilmää toimia. 

Öljypatruunan vaihtaminen DAC:iin.

Toimi aina laitevalmistajan tai työpaikan ohjeiden mukaan.

Suun terveydenhuollossa käytetään kulmakappaleille-ja turbiiniporille sekä ultraääni käsikappaleille tarkoitettua DAC-laitetta. Pieni kokoinen autoklaavi puhdistaa, voitelee, steriloi ja jäähdyttää käsikappaleet alle puolessa tunnissa.
DAC-laite on erittäin yksinkertainen käyttää (laite kohtaisia eroja). Käyttö vaatii työntekijältä laitekohtaisen perehdytyksen jotta laitetta on turvallista huoltaa. Vuosihuollon tekee laitevalmistajan oma teknikko/korjaaja.

Ennen öljypatruunan vaihtoa katso patruunan kyljestä kuvamerkintä (Before the first use). 

Oma huomio laitetta käytettäessä. Öljypatruunan vaihdossa päivämäärämerkintä lisätään vain huoltovihkoon. Oma henkilökohtainen ehdotus olisi lisätä öljypatruunan vaihdon yhteydessä uuden patruunan päivämäärämerkintä myös patruunan pohjaan(kuvan mukaisesti).

Vasemmalla patruunan käyttövalmis. Oikealla patruuna otettu vasta pakkauksesta.

Kuvamerkintä öljypatruunan kyljestä.

Esimerkki; Päivämäärä merkintä patruunan pohjaan.


Särmäysrasian käyttökuntoon saattaminen.

Särmäysjäte tulisi koota huolellisesti ja asianmukaisesti "toimintakuntoon". Harvoin mutta kuitenkin joskus törmään väärin kasattuihin särmäysjäte rasiaan. Usein yläkansi ei ole kiinnitetty tarpeeksi hyvin kiinni alarasiaan. Jossa yksi tai kaksi hakasta on jäänyt inhimillisestä syystä auki. Tämä on todella ikävää kun tartuntavaarallinen jäteastia jostain syystä aukeaa kuljetuksen yhteydessä.



Esimerkki kuvassa lukkoreunat ovat jäänyt auki.

Helppo ja nopea särmäysrasian käyttökuntoon saattaminen.


Hampaanpoistoon tarvittavien instrumenttien varaaminen sivupöydälle.

Tähän ei ole oikeaa vastausta tai oikeaa tapaa toimia. Jos tiedät, että seuraavalle vastaanottohuoneeseen tulevalle potilaalle tehdään mahdollinen hampaanpoisto. Instrumentit voi ottaa puhtaalle sivupöydälle jo valmiiksi esille. Tai! Instrumentit voi varata laatikostoon odottamaan hoitotoimenpiteen alkamista.

Olisi hyvä muistaa, ettei steriilejä yksittäispakkauksia ei saa avata valmiiksi. Yksittäispakkaukset avataan juuri ennen toimenpiteen aloitusta tai hammaslääkärin pyynnöstä.
Työskentelytavat voivat erota työskentelytavan ja työpaikkojen välillä. 

Varaa instrumentit siihen järjestykseen sivupöydälle. Miten toimenpiteessä toimitaan.
Minulle eräs kollega on antanut taannoin hyvän neuvon kun työskentelin viimeistä harkkaa Mäntsälän hammashoitolassa. Tätä neuvoa olen käyttänyt myös omassa työskentelyssäni.

Järjestä instrumentit loogiseen järjestykseen. Esimerkiksi aloita vasemmalta ja etene oikealle päin.
Ensimmäisenä on on asiakkaan suojaliina ja suojalasit.
Toisena on mahdollinen puudute.
Kolmantena on kirurginen pikkuimu ja steriili ekskavaattori.
Neljäntenä on luksaattori heebeli, hammaspihdit ja kauha.
Viimeisenä on steriilit haavataitokset.

Huom! Kuvassa ei ole steriilikattaus. Vaan ihan normi kattaus. 

Esimerkki. sivupöydälle valmiina olevat välineet (alahampaan extractio).





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?