Eka työssäoppimisviikko hammashoitolassa

Ciao, tutti!

1.päivä: Pääsin ensimmäisenä suuhygienistin oppiin ja seuraamaan hammaskivenpoistoa. Tämä oli pehmeä laskeutuminen hammashoitolan arkeen. Opin käytännössä tekemään potilassiivouksia ja kiinnittämään huomioita potilaan kohtaamiseen. Jatkossa kiinnitän huomioita potilaan kanssa kommunikointiin ja etten olisi aina tuppi suu, puhu hyvä mies:D. Päivän päätteeksi väsytti aivan sikana!!
Hammashoitolan potilashuone

ilma-vesipuustin laittaminen dorsiovarteen.
2.päivä: Eka hammaslääkärin kanssa työskentely oli jänskä tilanne. Oma ajatus ei aivan kulkenut perässä. Ohjaaja ja hammaslääkäri antoivat enimmäkseen neuvoja, imun käyttöön, instrumenttien ojentamiseen ja ergonomiaan. Päivä hurahti päivystyshuoneessa. Päivän päätteeksi kiinnitin huomioita potilassiivouksiin, aseptiseen -ja ergonomiseen työskentelyyn. Hirveästi en uskaltautunut mennä pelkääjän paikalle. Mutta tekemällä sitä eniten oppisi.. Ekassa juurenhoidossa seuraaminen ja röntgenlaitteisiin tutustuminen.
Porat vasemmalta oikealle (kiillotuspora, pullea liekki, ruusu, kapea liekki, pallo... ,kovametallipora) 
Paikkaustarjotin (purupaperi, pallotäppäin, karveri, atula, ekskavaattori, sondi, peili, vanurullat, hammaslankaa)

Paikkausaineet; vasemmalta oikealla stiksi,muovinviejä, etsaus (fosforihappo), CHX endo chlorhexidine 2%, flow-muovi, atula.
3.päivä: Pääsin ei enempää, eikä vähempää kuin hammashoitolan ylihammaslääkärin kanssa työskentelemään hampaiden paikkauksessa. Hampaan paikkausvaiheet alkavat hahmottua, ja paikkausaineet tulemaan tutuiksi. Mutta ohjaajan apuja tarvitaan aik'lailla. Omat rutiinit alkavat pikku hiljaa muotoutua toistojen myötä. Pääsin ohjaajan kanssa tutustumaan potilastietojärjestelmän demo-versioon.
Lifecare potilasjärjestelmä, demo-potilas näkymä

4.päivä: Mielenkiintoisinta on hampaan poisto ja hampaan paikkaus. Potilassiivoukset alkavat sujumaan mutta pikku pikku yksityiskohdissa on vielä hiomista. Joihin ohjaaja on pyytänyt minua kiinnittämään huomiota. Mielestäni kaikkein vaikein oppittava asia on juurenhoito koska prosessi on niin monivaiheinen ja monimutkikas.

Paikkausmuotit: matriisitmuotoilijat, nyströmmit, klammerit, puukiilat jne..
5.päivä: Näin viikon päätteeksi olen saanut pienen maistiaisen hammashoitajan työnkuvaan Nastolan Hammashoitolassa. Kokemus on ollut mieleenpainuva,haastava ja samalla opettavainen. Paljon olen saanut oppia asioita kantapään kautta. Näin oppii parhaiten nöyräksi jottei kusi nousisi liian aikaisin päähän.  

PS: Fiilistelyä ja hauskaa seuraamista.

Kommentit

  1. Anonyymi4.11.19

    Onpas jännän näköistä siellä! Itse aloitin juuri opinnot myös ja ensi vuonna haluaisin päästä jo harjoitteluun hammalääkäriasemalle. Pääsit siis jo toisena päivänä käyttämään imua ja ojentamaan välineitä, se on aika kiva!

    VastaaPoista
  2. Varmasti jännittävää. Tuttava juuri käytti lapsensa hammaslääkärissä, heilläkin oli harjoittelija sielä. Saivat neuvoksi tarjota lapselle ksylitolipastilleja, aion itsekin kokeilla niitä. Mitä vain, ettei tarvitsisi joutua porattavaksi. Itselläni on hieman hammaslääkäripelkoa mutta aina auttaa se että henkilökunta on ymmärtäväinen.
    https://www.hammaskeiju.fi/ksylitolipastillit-c-8.html

    VastaaPoista
  3. Anonyymi16.12.22

    Nuo hammaslääkärit ovat minulle todella väsyttäviä ja stressaavia. Aina olen ollut hieman hammaslääkäripelkoinen. Nyt kuitenkin pitäisi taas aika varata. Onhan siellä hyvä käydä tarkistamassa tilanne aina tietyin väliajoin. https://www.puijonlaaksonlaakarikeskus.fi/hammaslaakari

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Kuka on TheRelaxingEnd?