Hyvä käsihygienia

Pesetkö sinä kädet ennen ruokailuun tuloa tai vessareissun jälkeen? Jos vastauksesi on kyllä. Onneksi olkoon!! Kuulut silloin enemmistöön suomalaisista. Jos vastasit ei. Sinulla saattaisi olla vielä petrattavaa:(.
Usein käsien pesu mielletään vain saippuavedellä tehtyyn mekaaniseen puhdistamiseen veden alla. Mutta se on kaikkea muutakin... Sanat aseptiikka ja aseptinen rakentuvat kreikan kielen kieltotavusta (a-) yhdistettynä sanaan septos eli "mädäntynyt". Hyvällä käsihygienialla vähennetään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä kosketustartuntana ihmisestä toiseen. Käsien pesu saippualla ja käsien desinfiointi on yksinkertainen, halvin sekä helpoin tapa estää mikrobien leviämistä. Hyvä käsihygienia edellyttää, että käsien iho on ehjä ja terve. Mahdollinen ihorikko/haava ovat usein tartuntaportteja mikrobeille joiden kautta mikrobit pääsevät ihmisen elimistöön. Hyvä esimerkki on vanhankansan mieleen jäänyt mätäkuukausi ( heinä-ja elokuu),jolloin haavojen paraneminen pitkittyvät ja tulehduksia on huomattavasti enemmän muuhun vuoden aikaan verrattuna.

Tässä on tietoisku mikrobeista:
  • Flunssavirus on elää ovenkahvassa tai valokatkaisijassa jopa 18 tuntia.
  • Kynnen alla Suomen väkiluku mikrobeja.
  • Sormuksen alla elää Euroopan väkiluvun verran mikrobeja.
  • Tulehduksessa on maailman väkiluku mikrobeja.
Pahoittelen jo etukäteen. Myönnän, että pureskelen kynsiä. Se on aivan iljettävää ja erittäin epähygienistä (kuva alhaalla). Tulevana hammashoitaja saisin nostaa itseäni niskasta ja lopettaa kyseisen tavan. Mutta kyseisen tavan lopettaminen ei olekaan niin helppoa kuin luulis.
Olen muutamia kertoja kasvattanut kynnet pitkiksi ja ollut ylpeä niistä. Silloin apuna käytin kynsien lopettamiseen tarkoitettua Stop&Grow kynsilakkaa. Tuoteen aineosa on karvaan ja pahanmakuinen denatonium bentsoaatti. Jonka tarkoituksena maistua pahalta ja lopettaa kynsien syöminen.
Kynsien kasvattaminen menee sykleissä jolloin joskus on helpompaa ja joskus vaikeampaa.
Kynsien pureskelu eli onykofabia on pakonomainen tapa (näin kertoo wikipedia). Luulisin, että syinä voisivat olla lapsuudessa saadut esikuvat isoveljiltä ja tavaksi jäänyt tapa järsiä kynsiä. Huomaan usein stressatessani tai jännittävän tapahtuman johtavan kynsien syömiseen. Nyt pyrin olemaan etten syö kynsiä  kolmeen viikkoon... Voiko kynsien pureskelusta tosiaan vierottua kokonaan - toivottavasti?


Pureskellut kynnet...


Milloin kädet on hyvä pestä?

  • Kädet on aina hyvä pestä aina silloin, kun aletaan syödä tai valmistaa ruokaa. 
  • Kädet ovat silmin nähden likaiset, kun on yskinyt, aivastanut tai tupakoinut. Pesulla on tarkoitus vähentää väliaikaista mikrobiflooraa käsien iholta.
  • Kädet kannattaa pestä myös, silloin kun on vaihtanut vauvalle vaipat, silittänyt lemmikkiä tai vienyt roskat.
  • Toistuva ja pakonomainen käsien pesu saippualiuoksella ja vedellä kuivattaa käsiä (pitemmällä aika välillä) enemmän kuin alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttäminen.
  • Malttia käsien toistuvaan käsien pesuun, perusvoiteen käyttö on suositeltavaa jos käsien iho alkaa kuivua ja kutista. Rikkinäinen ja karhea iho on mikrobien kasvualusta.
Oikeaoppinen käsienpesu:

  • Kääri hihat reilusti ylös asti aina kyynärpäisiin saakka.
  • Ota kellot, korut ja sormukset pois. Korut, sormukset ja kello kädessä hankaloittavat käsien puhdistusta. Sormusten alle saattaa jäädä pesuainejäämiä ja kosteutta, jotka voivat aiheuttaa ihottumaa.
  • Kastele kädet haalean veden alla. Pesuneste annostellaan kyynärpäällä kämmenelle.
  • Mekaaninen pesu tulee tehdä huolella. Saippualiuos levitetään käsille huomioiden kynnenaluset, sormien välit ja peukalot. Ranteet pestään.
  • Pesuliuos huuhdotaan pois juoksevan veden alla.
  • Kädet kuivataan kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä. Tällä suljetaan hana paperia käyttäen jotta puhtaat kädet eivät uudestaan kontaminoituisi vesihanan pinnalla olevista mikrobeista.
  • Tarvittaessa käytä pesun jälkeen vielä käsihuuhdetta.

Lähteet:

Karhumäki T, Hirvonen K & Tuominen E 2008. Välinehuolto. Helsinki. Kustannus Oy Duodecim

Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA. Käsiepesu. <https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/kasittely-ja-sailyttaminen/kasienpesu/> (luettu 12.3.2018).

Tero Kyllönen. Helsinki. Muista kunnollinen käsihygienia! <https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/05/05/muista-kunnollinen-kasihygienia> (luettu 10.3.2018).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hammashoitajan vinkki 3 !

Hammaslääketieteellistä sanastoa

Who is TheRelaxingEnd?